自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

全部都係10%? 咁好好,冇爭拗。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

wai4919 發表於 19-9-5 07:50
為左上調和加薪二個字眼, 搞到公司咁。

本來好地地有得加薪, 搞到有啲人冇工做, 公司環境畀佢哋破壞曬 ...

你不如問下「腦細」,點解咁少事,本來好應該大家高高興興架?都會攪到成鑊粥出黎?

班保安先真係多得佢唔小,所有黑歷史本來係枱底無人知,現在自爆,翻晒上枱面。

唔只全公司,係所有外資公司都清楚晒,以後唔唔知人地敢唔敢派員黎公司做交流。

不過,我估公司又應該唔稀罕既,老細應該想同阿爺間公司交流多d就夠。

伯爵府

開心吸收勳章

tester5 發表於 19-9-5 09:19
你不如問下「腦細」,點解咁少事,本來好應該大家高高興興架?都會攪到成鑊粥出黎?

班保安先真 ...

話明精神有問題,有暴力員工,幾隻字都可以刺激到佢地,其他公司如果見到這些員工,就立即炒。總公司仲好支持老細,知道 處理精神有問題的同事係係有難度,相信老細處理到。

其他公司見到有公司 做唔掂咁係開心拉, 少咗一個競爭者, 係啲精神有問題嘅員工諗唔通, 係都鍾意攬炒,唔喜歡這公司米走law, 係都要搞亂佢才走。好彩總公司體諒,繼續支持。

不同你講,你都係有精神問題員工, 暫時未有暴力,我怕我刺激到你,你就去做有暴力有精神問題員工。
如果你不想在這公司做,就 辭職,唔係 精神病發作好難醫。
東家唔打打西家,不送了

水晶宮

回覆 syyysc 的帖子

前言不對後語, 重作!

子爵府

Kittymummy 發表於 19-9-5 01:34
文宣唔好係度9588啦。我第一次員工要攪事換管理層,公司你開架咩。
...

我都覺得得莫名奇妙

翡翠宮

wai4919 發表於 19-9-5 09:30

話明精神有問題,有暴力員工,幾隻字都可以刺激到佢地,其他 ...

你唔係「選擇性記憶」得咁緊要掛?

你唔記得老細派保安拉晒d暴力員工啦咩?
你以為冇後果架?
你以為冇事架?
你唔好以為冇事,學佢地呀,保安拉埋你架
你都知保安幾大權架啦。

我好愛公司架,我一定留守到最後,仲會繼續爭取成立獨立調查委員會,還原真相。

伯爵府

開心吸收勳章

tester5 發表於 19-9-5 09:58

都話你有精神問題, 快去睇醫生。
[/smil
暴力員工破壞公司有光環嗎?咁都唔拉得,拉左受 法律制裁,係正常社會。

還有不用你粗心,我怕你學佢地多d,因你已經患有精神病,只欠暴力二個字,再跟得佢哋多,就 [/smiley

我就好想公司炒哂有暴力精神病員工, 還我以前穩定安全的公司。

只有患有精神病人才會想公司繼續被暴力精神病者破壞公司

你快啲睇醫生,記住係 睇精神科, 睇下醫生幫唔幫到你,我都唔想你變為暴力精神病人,如果你係正常,公司係需要你的,我都不會 歧視你的。 :fortuna

子爵府

回覆樓主:

期間 員工仲要打爛哂公司D嘢,同埋打阻止佢哋的保安添!
俾我就一定炒帶頭搞事果幾個!不可以姑息,否則下次又黎過!
莊閒有時要識分

大宅

零分!請重作!

伯爵府

開心吸收勳章

tester5 發表於 19-9-5 09:58

還有不要再提咩獨立調查, 會刺激暴力精神病者再破壞公司, 佢哋想同公司所有人攬炒。
如果你真係冇料神病,你放過其他安分守規則的同事,佢地都有家人,有大有細要養

翡翠宮

wai4919 發表於 19-9-5 10:11
都話你有精神問題, 快去睇醫生。
[/smil
暴力員工破壞公司有光環嗎?咁都唔拉得,拉左 ...

你想公司炒人,想還想。但提一提你,腦細和總公司,唔似你咁,咩都炒埋一碟去睇。

腦細和總公司睇得清清楚楚,一早就講左,知道好多員工有訴求,都係和平既,一定要和暴力員工「區分」出來。

似乎公司只有你一個在「為恐天下不亂」,上綱上線其他員工,不過可惜,你係永遠唔會成功的。

珍珠宮

syyysc 發表於 19-9-4 17:39
有間公司於6月時,向員天發信於7月起調整薪金上調10%。部份員工大為不滿,要求加薪10%,於是發起不合作運動 ...

如果個CEO也只是受聘,比我第一件事是炒了個低能CEO先。
慨然上調及加薪是一樣,為何不一早順應民意,要攪一場大龍鳳先來改。嚴重影響公司形象及運作。

伯爵府

開心吸收勳章

tester5 發表於 19-9-5 10:21
你想公司炒人,想還想。但提一提你,腦細和總公司,唔似你咁,咩都炒埋一碟去睇。

腦細和總公司睇得清清 ...

你睇得我咁高呀,公司得我一個,我地公司好大,我都不會只認為得你一個有精神病拉,有暴力精神病人都唔止一個拉。

我只想公司 安穩安全有錢賺有花紅年年有人工加,回復以前一樣。
你咁毒,話我永遠不成功,我真係無言, 這些不是打工仔的 願望 嗎?

又係那句,睇精神科醫生土,希望 幫到你

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

公爵府

有間公司於6月時,向員天發信於7月起調整薪金上調10%。部份員工大為不滿,要求加薪10%,於是發起不合作運動 ...

字眼上的不同?

珍珠宮

tester5 發表於 19-9-5 10:21

腦細和總公司睇得清清 ...

用公司做例子及支持者根本已經暴露出獨權管治的奴才思考。公司可以一個出錢的老闆話事,唔喜歡可以全部員工裁員或把公司執掉再開一間也可以。這樣做我相信這是作為老闆應有的權利。
但回到現實社會,可以一個人全權話事嗎?佢想點都得及完全不理民意也可以?

翡翠宮

wai4919 發表於 19-9-5 10:31
你睇得我咁高呀,公司得我一個,我地公司好大,我都不會只認為得你一個有精神病拉,有暴力精神病人都唔止 ...

你又轉移視線了,我係話你要上綱上線其他有訴求既員工,係唔會成功吧了。

你不轉、轉、轉,本末倒置,但你都未答我最先問既問題。如果一個腦細,把一件本來值得開開心心既事加薪事,攪到成鑊粥出黎,又拉又鎖?請問你有咩感想。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係唔係我理解能力太低呢?? 中文來架??完全唔明白
有間公司於6月時,向員天發信於7月起調整薪金上調10%。部份員工大為不滿,要求加薪10%,於是發起不合作運動,甚至罷工。
經過三個月的亂局,公司CEO決定撤回信件,改為發信加薪10%。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

唔明

珍珠宮

tester5 發表於 19-9-5 10:38
你又轉移視線了,我係話你要上綱上線其他有訴求既員工,係唔會成功吧了。

你不轉、轉、轉,本末倒置,但 ...

如果個CEO也是打份工,當然第一時間炒了個低能CEO先啦。

首頁

尾頁

跳至