少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

啱啱8月尾滿11歲,151好似太高,好驚變矮仔,
未出陰毛,未有腳毛,未變聲,唯獨今年高快咗,

我157,老公175,我12歲155,佢就追上我,有冇方法高慢D?

大宅

你哋11歲仔有幾高?

大宅

回覆 tong831 的帖子

我第二仔都係11歲,同你個仔差不多高,但喺外國呢度佢好似好矮噃!點解要個仔高慢啲,男仔越高越好。我大仔啱啱15歲,同你先生咁高,已經高過我了!

大宅

goodsnooky 發表於 19-9-4 20:01

我第二仔都係11歲,同你個仔差不多高,但喺外國呢度佢好似好矮噃!點解要個仔高慢啲 ...
外國人高大,151好矮了。

我唔想佢早發育變矮仔,佢一向由我媽湊,我媽成日俾雞同蛋佢食,啱啱喺自由睇到有個女仔7歲有發育徵狀,有媽咪話唔好食激素雞,我先醒起,依家急剎停太遲喇!

佢呢半年高得快咗,我以為換咗張大床俾佢,瞓得舒服高快咗。

你細仔應該大個我仔,有幾高?

大宅

我第二仔152cm。第三仔4歲8個月,已經112cm,三個之中最高係佢。

大宅

goodsnooky 發表於 19-9-4 20:58

我第二仔152cm。第三仔4歲8個月,已經112cm,三個之中最高係佢。 ...
我得一個,無法比較

大宅

你個仔鐘意運動嗎?男仔保持活躍有機會再高啲,我三個仔都愛運動,大嗰兩個成日踢波游水。

侯爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

青春期發育開始:年半至兩年內高25cm
青春期前,每年約5cm (見返健康院本書仔,就見到每年高幾多)
到你發現佢有一年突然高得快咗,就開始計,高多25cm

大宅

goodsnooky 發表於 19-9-6 02:47

你個仔鐘意運動嗎?男仔保持活躍有機會再高啲,我三個仔都愛運動,大嗰兩個成日踢波 ...
佢鍾意,但係逢夏天出濕疹,打波游水都唔得呀

大宅

小曳人 發表於 19-9-6 12:58
青春期發育開始:年半至兩年內高25cm
青春期前,每年約5cm (見返健康院本書仔,就見到每年高幾多)
到你發現 ...

佢呢半年,即10歲半至今高咗5,6cm,條線一向75,依家近90

今早我提阿媽分開D雞翼,唔好撈亂,佢罵我巴屎閉,佢細個樹葉都冇得食,以前邊有咁多激素乜素呀

複式洋房

tong831 發表於 19-9-4 18:28
啱啱8月尾滿11歲,151好似太高,好驚變矮仔,
未出陰毛,未有腳毛,未變聲,唯獨今年高快咗,

我仔年尾才11歳,154cm,但係我冇擔心過,暑假過後佢好多同學都高咗好多,我覺得係正常
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

大宅

skwawa 發表於 19-9-16 09:46
我仔年尾才11歳,154cm,但係我冇擔心過,暑假過後佢好多同學都高咗好多,我覺得係正常
...
你2公婆本身係咪高人?

複式洋房

tong831 發表於 19-9-16 12:22
你2公婆本身係咪高人?

我細粒,156cm到
老公一般高,17x cm
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

大宅

skwawa 發表於 19-9-16 13:26
我細粒,156cm到
老公一般高,17x cm
我2公婆同你哋差唔多,咁我都冇咁驚...

複式洋房

tong831 發表於 19-9-16 13:29
我2公婆同你哋差唔多,咁我都冇咁驚...

做多d運動最好

tong831    發表於 19-9-16 18:10

民房

skwawa 發表於 19-9-16 09:46
...

我個仔同你一樣 咁高 但佢出左陰毛 所以就開始有小小擔心啦 因為又係好喜歡食雞同雞蛋

複式洋房

我仔 11歲4個月巳160cm。 我都擔心佢高得太快,所以帶佢照骨齡。 醫生話佢早發育,骨齡已經係13歲。 所以要把握呢兩年, 骨齡到15歲開始便會開始 高得慢。

tong831    發表於 19-10-7 11:42

複式洋房

tong831 發表於 19-9-6 15:10
佢呢半年,即10歲半至今高咗5,6cm,條線一向75,依家近90

今早我提阿媽分開D雞翼,唔好撈亂,佢罵我巴屎 ...
我仔都係近呢一年高得快, 以前條線係80幾, 而家已去到90尾。 不過佢唔鍾意食雞,就算食我都係買無激素無抗生素雞。 所以佢高同食雞冇關係。呀仔 同學剛8月尾11歲,已經 165cm。不過佢父母高, 佢媽媽擔心佢將來高得滯。

大宅

yaijing 發表於 19-10-7 12:33
我仔都係近呢一年高得快, 以前條線係80幾, 而家已去到90尾。 不過佢唔鍾意食雞,就算食我都係買無激素無 ...
多謝回覆!

唔關食雞事,咁我都冇咁驚,我仔都係8月尾,你仔同學高得太誇張。

你仔同佢同學,出咗胡So未?有喉核未?變聲未?

複式洋房

tong831 發表於 19-10-7 14:09
多謝回覆!

唔關食雞事,咁我都冇咁驚,我仔都係8月尾,你仔同學高得太誇張。
當然最好食無激素無抗生素雞同蛋。奶我都係買歐洲或澳洲嗰啲, 全部都冇激素抗生素。我仔已開始變聲,有少量體毛,未有鬍鬚,但咀上有幼毛。 我就係見佢暑假開始轉聲,又高得快, 搞到我以為自己縮咗水咁,所以先即刻帶佢睇醫生照骨。 照完知道就安心好多, 費事成日估估下。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊