時事熱話

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

其實第一下聽到話會宣布撤回,內心係覺得點解要退呢一步?本身修例已經唔再存在,點解仲要應承呢個要求?

但之後又諗一諗,既然大家都知道修例唔會再出現,用咩字眼對我地黎講無分別,而撤回呢個字眼如果可以為社會降溫,不妨由林鄭口講出黎,畀個下台階大家。

政治從來唔係非黑即白,背後有千絲萬縷,加上今次件事已經唔單單係香港既事,已經成為國際間角力既籌碼,相信政府每個決定都寸步難行,大眾市民應該相信該相信既。

不過,既然班示威者/ 暴徒係話成件事係因修例而起,而家達到佢地要求既‘字眼’ - 撤回,如果之後佢地再有任何暴力、非法衝擊行為,就會畀大家知道佢地為破壞而破壞/ 另有目的,唔係因為修例,警方就可以再加大力度執法。

我地唔想用撤回係唔想畀佢地覺得暴力可以令政府屈服,但班暴徒先係最唔想撤回,因為無左個咁重要既藉口去搞事、破壞。

愛護香港既大家,無論認唔認同林鄭呢次跪低都好,請相信政府,政府而家係為左釋出善意、為社會降溫,如果連遵守法律、法治既我地都唔支持、唔相信政府可以止暴制亂,咁香港仲可以點?

當然,個班暴徒收唔收貨係佢地既事,但相信愛香港既人都唔會再想繼續亂落去,想盡快回復平靜。

大家呢一下嬲點解跪低好正常,但要記得,唔好畀憤怒衝昏頭腦,任何可以令香港回復平靜既方法我地都應該支持。

今日未捉到班暴徒,唔代表一世捉唔到,今日未有人篤佢地灰,唔代表佢地可以一世獨善其身。真理不死,正義長存,只係有時唔係即刻見到效果。

共勉之!

珍珠宮

BK Milk勳章

贊同

YouNeverKnow    發表於 19-9-5 11:29

男爵府

BK Milk勳章

YouNeverKnow 發表於 19-9-4 19:29
其實第一下聽到話會宣布撤回,內心係覺得點解要退呢一步?本身修例已經唔再存在,點解仲要應承呢個要求?

...

YouNeverKnow    發表於 19-9-5 11:30

大宅

Agree,政治更多是一種妥協的藝術⋯
我覺得最主要可以令到一啲淺黃緩和,同時學生開始要上課,時間上相信都有一定ge 考慮⋯ 提供一些緩衝⋯

起碼叫做政府釋出善意⋯

當然,你會見到深黃仍然堅持缺一不可⋯
我剛見到一個深黃post話政府之前又話「壽終正寢」,依家終於話「撤回」,諷刺政府之前又話係同一樣⋯依家終於係承認唔同⋯(這位是一個80後⋯)

其實尼啲真係最低級同最低智層次ge小學雞post⋯我為其想表達ge沾沾自喜感到可悲!

深黃偏激到無可理喻⋯最喜歡挑剔,但無自己想法,如果失去高人指導⋯估計好快一盤散沙⋯內訌跟著瓦解⋯最主要係太自我ge人其實好難長期合作

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

LLK    發表於 19-9-5 13:17
榮盛    發表於 19-9-5 12:04

大宅

回覆樓主:

同意! 大家可以冷靜一下, 當然仍會有人串佢, 但如果繼續暴力, 就立禁蒙面法吧!

大宅

回覆樓主:

大家可以開始留意一下11月選舉既好議員, 到時記得投票支持政府, 防止民主派當選。

YouNeverKnow    發表於 19-9-5 12:55

大宅

回覆 YouNeverKnow 的帖子

講真,聽到林鄭跪低,果刻真係嬲到爆晒燈!!點解咩事只要有人反對,用破壞手段就可以達到目的。咁樣香港點可以管治好,點可以發展好!⋯而家,跪低,係滿足班暴徒的其一要求,但後面呢?其實D人依然會繼續破壞。我同幾個朋友當刻就討論左,大家都期望佢呢一步係為後面的動作鋪路,我都希望係!否則,我真係覺得佢好失敗!亦好失望!

shunying    發表於 19-9-6 08:01

大宅

...

YouNeverKnow    發表於 19-9-5 14:37

水晶宮

親子王國15週年勳章

...

無錯, 我會講林鄭係輸左, 我為警察難過, 我為之前破壞憤怒, 但如這次能令多人停一停諗一諗時, 唔好再互相攻擊的話, 我完全收貨, 香港才會有希望的。
[

男爵府

現在我好需要有正向思考.
呢排真係好似去咗平衡宇宙的X地球, 每日起身打開電腦睇到嘅,都係難以置信的事...
點解我明明見到D年輕人個個好似食錯藥咁去傷害人,去破壞公物,又咁多大人會話佢地做得好?
點解我明明見到D警察咁刻制,甘辛苦去保護香港,又咁多人話佢地係黑警?
點解咁辛苦拉到嘅犯人,轉頭就比人放走?
點解D人著件黃色衫,就可以橫行霸道無人阻止到?
點解明明自己係中國人,要囉住人地國家國旗去搖尾乞憐,
什至話寧願做英國狗屎上的蒼蠅 , 仲要有人認同?
點解咁多人去信黑白癩倒,扭曲嘅謊言?
呢個真係唔係我一直生活,一直熟識嘅地方嚟...

希望樓主唔好介意我好似離題了,宣佈撤回確實有點洩氣...

珍珠宮

amychoi 發表於 19-9-4 20:38
無錯, 我會講林鄭係輸左, 我為警察難過, 我為之前破壞憤怒, 但如這次能令多人停一停諗一諗時, 唔好再 ...

今天警察一定好開心因為政府没有成立調查委員會和特赦,就是支持警察最有力的表現。肯定警察這2個月來執法。

男爵府

回覆樓主:

同意,雖然嬲,但真係好想事情快d完結,還我香港

YouNeverKnow    發表於 19-9-5 14:45

水晶宮

親子王國15週年勳章

bbc2018 發表於 19-9-4 20:56
今天警察一定好開心因為政府没有成立調查委員會和特赦,就是支持警察最有力的表現。肯定警察這2個月來執 ...

我都好開心這兩點無接納, 覺得為港保持法治之地, 才可令香港有希望。

YouNeverKnow    發表於 19-9-5 14:45
bbc2018    發表於 19-9-4 21:03
[

伯爵府

felixfafa 發表於 19-9-4 20:31
回覆 YouNeverKnow 的帖子

講真,聽到林鄭跪低,果刻真係嬲到爆晒燈!!點解咩事只要有人反對,用破壞手段 ...

我岩岩睇到,都有啲失望,即係破壞,搞事就可以達到目的,咁touchwood仲有類似事件,係咪大條道理再搞事?

伯爵府

回覆樓主:

宜家冷靜返,都同意你所講,至少打住修例旗號果班,如果再出黎搞事就唔洗再客氣啦 起碼佢冇話特赦,條氣都順返D

YouNeverKnow    發表於 19-9-5 14:47
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

男爵府

我覺咩字眼都係同一結果。如果有人覺得『快樂』同「愉快」意思唔一樣,堅持要用佢字眼,我都唔會屈服。
不過政府唔一樣,始終要平衡各方,我反而覺得林鄭係放低自己啖氣,唔再堅持,應該可以滿足部分不滿政府企硬嘅人。希望依家開始有更多人放低對政府成見,反對暴力。

YouNeverKnow    發表於 19-9-5 14:47

伯爵府

希望真的可以緩和下

YouNeverKnow    發表於 19-9-5 14:48

大宅

小茂 發表於 19-9-4 21:07
我覺咩字眼都係同一結果。如果有人覺得『快樂』同「愉快」意思唔一樣,堅持要用佢字眼,我都唔會屈服。
不 ...

agree

YouNeverKnow    發表於 19-9-5 14:48

珍珠宮

回覆樓主:

唔好天真,黃屍係絕對唔會停止暴行的,林鄭今次錯上加錯,放長雙眼睇。

珍珠宮

小茂 發表於 19-9-4 21:07
不 ...

其實今次佢想同反送中有200幻支持者劃清界綫,之後给更加人看清楚再出來動亂或支持的人背後目的。方便之後更嚴勵執法不會受其他別有用心國家斥責。

没有成立調查委員會和没有特赦是肯定警隊2個月來的執法,令警方軍心團结,守護香港!

首頁
12345...6

尾頁

跳至