3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我決心要培養個仔自動自覺做功課。暑假時氹佢每日做完功課可以獎佢睇半個鐘youtube。到左尋日放學,我一放工就打電話返去叫佢做功課(佢返下晝,5點返到屋企,我收工6點半仆返去),又氹佢做完就陪佢玩lego。
結果佢乖乖做好,雖然唔完美,但我完全收貨,仲係咁讚佢。真係好感動,忍唔住要分享。
各位媽媽新學年要加油!
另外,想問下jm你地小朋友k2有乜功課做?

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

大宅

seanmel 發表於 19-9-5 08:56
我決心要培養個仔自動自覺做功課。暑假時氹佢每日做完功課可以獎佢睇半個鐘youtube。到左尋日放學,我一放 ...

多謝分享

大宅

seanmel 發表於 19-9-5 08:56
我決心要培養個仔自動自覺做功課。暑假時氹佢每日做完功課可以獎佢睇半個鐘youtube。到左尋日放學,我一放 ...

我培養個仔自動波做功課,從來唔問功課,等佢自己,試過無做功課,回幼稚園老師就會同佢講,當然我寫字條係手冊,話要培養自我管理,今天回家再管教。現在k3全自動了,要學習溫書技巧

男爵府

小朋友返上午班十二點放學,我習慣一放學回家比佢抖抖然後叫佢自己拎功課做,我煮午餐佢做功課,佢有唔明會問,做完我會檢查,如果寫得唔靚我會問佢要唔要擦左再做。
有試過做錯左佢堅持,之後得一個印,佢好在意老師比幾多個印。
通常十分鐘左右做完,有時佢好求其做,顧住玩,都會勞氣,大家加油。

大宅

大宅

回覆樓主:

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首頁

尾頁

跳至