懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自從有左之後,身邊所有人都緊張過我!
唔俾我返工,唔俾我出街,食咩都有機會俾人話!但明明大肚係要散下步 唔劇烈唔過度就可以!明明食野方面,我做晒功課問晒醫生先食,總有人會話我食呢樣唔好 嗰樣唔好!

(我依加26週)
琴日我老公約我同佢啲朋友去食飯,我答應一齊去,點知佢啲朋友話唔俾我去,原因話我唔應該出街,話我搭車去咁遠會搞到bb出事!
下!去食個飯咋喎?有咩咁危險啊?孕婦搭飛機去旅行都係咁啦!唔知有咩問題囉!我老公又真係叫我留係屋企,咁佢自己去!我覺得好嬲.. 我差不多日日都係屋企 好似坐監咁!

大宅

回覆 sesamejaimama 的帖子

通常我會同人講我已經做哂資料搜集,用具可信性ge知識/資料回答返人。如果別人說不贏我,或者說的話無任何說服力,誰都阻止不了我。最怕人無常識搞到我要無辜受罪!我也常常分享資料給老公看。

出下街都唔比又實在太誇張!我老公都會常常陪我到處逛逛散散心,畢竟懷孕時期壓力也不小。

不過當然,大前提係你要好清楚自己做緊咩!真的做足功課知道甚麼可以做,甚麼不能做。

大宅

sesamejaimama 發表於 19-9-5 11:48
唔俾我返工,唔俾我出街,食咩都有機會俾人話!但明明大肚係要散下 ...

咁誇張.我最多到係頭三個月老公同屋企人唔俾我周圍去.但老公放假到有同老公去行下食下飯.不過我24週中左妊娠糖尿宜家33週就快34週.真係慘過坐監要跟時間食野.又要打針真係冇哂自由你要好好享受懷孕既自由.唔好理咁多.同佢地講下道理.好多人頭三個月就去旅行tim 啦.

男爵府

回覆樓主:

睇嚟你身邊好多怪人,我生之前嗰日都仲係落街買餸煮飯,做自己鍾意做嘅嘢,當然其實咁大個人知道自己負荷得到或者攰 唔攰

別墅

工又吾番得 街又吾出得個人會抑鬱既喎。

男爵府

sesamejaimama 發表於 19-9-5 11:48
唔俾我返工,唔俾我出街,食咩都有機會俾人話!但明明大肚係要散下 ...

樓主係咪平時都好被保護既女仔?咁大個人就做媽媽要有自己主見喇,第時BB 出左世仲多人講仲多野,BB 靠晒媽媽保護。如果你覺得係啱既就要勇敢去做,手手腳腳喺你度,唔好再俾家人口頭軟禁喇。

男爵府

咁食嘢又禁晒乜都唔畀啦?

大宅

honeybid2 發表於 19-9-5 12:55
樓主係咪平時都好被保護既女仔?咁大個人就做媽媽要有自己主見喇,第時BB 出左世仲多人講仲多野,BB 靠晒 ...

同意,到時bb出左世,身邊既人仲多意見啊你自己都識得反擊架嘛,咁大個人唔係件地可以控制到你架

複式洋房

回覆樓主:

我第一胎而家34wk 仲一個人四圍去,返工仲係 MTR,大西北去東9 未站嗰邊...其實自己知自己身體 afford 程度,去做自己想做嘅嘢無問題。見下朋友食吓飯仲高興,係屋企人會緊張D, 老公星期六日都會同我一起去街行吓,食吓嘢,無坐牢 feel 樓主量力而為啦

子爵府

回覆樓主:

聽見都慘 以後會唔會將你同bb軟禁喺屋企?唔係講笑,咁好易有產後抑鬱

男爵府

2024年龍年勳章

pigpiglamlam 發表於 19-9-5 16:35
聽見都慘 以後會唔會將你同bb軟禁喺屋企?唔係講笑,咁好易有產後仰鬱
...

呢個真,我有朋友都係遇到類似樓主情況,結果而家懷疑自己有產後抑鬱

子爵府

catzmll 發表於 19-9-5 16:53
呢個真,我有朋友都係遇到類似樓主情況,結果而家懷疑自己有產後抑鬱

大肚已經咁多限制,生咗只會更多……希望樓主適應時候會反擊

洋房

我依加24w 都係日日係屋企 朋友又唔多想約大肚婆出街咁

男爵府

我坐mtr返工同人迫到38週仲去左日本同韓國
大肚婆最緊要開心(emoji)

複式洋房

你身邊咁多怪人既?
俾我唔會理佢地,自己鍾意做咩就做咩~ 咁當然以唔影響bb 為大前提啦~

我未夠12周都係咁飛澳洲,大肚婆最緊要係心情靚嘛~
無謂人就無謂理啦~

大宅

我而家坐月都好似坐監咁,好明白樓主感受~

大宅

回覆樓主:

我23週幾都係差不多日日喺屋企,因為我比較論盡,屋企人唔比我一個人出街,除咗產檢同星期六老公陪出去附近商場行下。
本身啲朋友住得好遠,下下要人地嚟我呢邊又唔太方便,所以連朋友都好少約
日日喺屋企煲下劇聽下音樂咁囉,不過慣咗又ok嘅,可能本身我個人比較宅

複式洋房

自己知無事就唔好理人地點講

複式洋房

咁快就要坐監好慘 我本身都好動 行山 yoga做gym係有左頭3個月好唔舒服我先會唔出街抖下 衣家20w 我都有行山 yoga今日先同朋友打完羽毛球 其實諒力而為就得喇 唔好太辛苦 如果要坐監咁 自己唔開心BB都唔開心

水晶宮

又會咁奇怪?除非有特別情況唔舒服而醫生講明要休息,否則大肚都係如常生活。我兩次大肚都係四圍去,日日落街,如常活動至生之前嗰日。食嘢我跟西醫戒口,都唔係好多嘢唔食得。睇嚟你要 firm 少少。有時唔使太理其他人,聽完哦哦哦就算。

首頁

尾頁

跳至