自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

cecelc 發表於 19-9-5 15:39
呀男主人咪貓哭老鼠啦 扮乜呀 善終都唔揾 求其埋左佢就算 睇唔出有幾錫佢
...

一語中的
窗網唔裝,完全無諗過保護隻貓
死左唔call善終 ,最憎呢啲人,窮到咁就咪養啦
可憐貓貓遇到啲咁既主人

複式洋房

叫你朋友唔好再養任何生命!佢唔配!仲話有小朋友?
養之前無做任何資料搜集?你就唔知點裝窗網所以就養左先問?

男爵府

sandylaw 發表於 19-9-5 12:34
朋友屋企隻貓,因為追住飛行既小昆蟲跳左出去窗外邊,由於窗外既石駁位太窄只能向前行,唔能夠u turn ,最 ...

太過份,你朋友養貓都唔裝窗網,一定要裝

伯爵府

2018復活節勳章

Charlotte_mom 發表於 19-9-5 13:25
哎,裝網係養貓基本責任呀

子爵府

sandylaw 發表於 19-9-5 12:43
我先前都有同朋友講過,但係佢話養左兩年幾隻貓都無事,點知幾個月後就出意外啦
...

意外嘅嘢係無人會知幾時來㗎
謹記 *一次意外 · 足以致命*

珍珠宮

sandylaw 發表於 19-9-5 12:34
朋友屋企隻貓,因為追住飛行既小昆蟲跳左出去窗外邊,由於窗外既石駁位太窄只能向前行,唔能夠u turn ,最 ...

一定要裝架!唔裝話自己d貓唔會跳樓果d好自私,自己唔想搞就屈隻貓唔會跳

珍珠宮

haileykiu 發表於 19-9-5 18:50
一語中的

我記得就算唔用善終公司,都有途徑收動物屍體,因為朋友隻狗係冇用善終,都係即日拎去某d合法收集站。
亂安葬山邊好易被其他流浪動物摷番出嚟。

而家資訊發達,令住電話一search都彈曬資料,好難理解裝窗網、安置動物屍體咁基本都唔知/唔理!
更覺得自己隻貓「幾個月咋」就未裝窗網好小事??貓狗好多突發病可以幾個小時情況急轉直下,touch wood有事先上bk開個po反思呀?養之前真係必須有各種「基本」預備!

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

應該立法養得貓就要裝,
我諗返起好多年前上門教琴, 學生屋企有養貓, 教教下琴聽到微弱喵喵叫聲, 個學生入房睇下, 我八卦又跟埋去睇, 一入房就見到隻貓喺窗外石駁位, 個窗有窗花無窗網, 個學生嘗試伸隻手出去想捉返佢, 但唔夠手長, 好彩學生媽媽喺屋企, 我即刻去廚房話比媽媽聽, 跟住佢去揾鎖匙開窗花鎖, 再開窗花, 拎返隻貓入黎

諗返都好驚險, 好彩隻貓唔驚人, 好彩個石駁位夠大夠闊, 好彩學生媽媽喺屋企, 好彩揾到窗花鎖匙, 好彩隻貓無跳走

子爵府

回覆樓主:

我有養貓,接佢返屋企時已裝好窗網了

子爵府

有貓咪一定要裝窗網 ... 這是常識吧 ...?

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

又一個不負責任的主人

請勿打招呼~

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

fupigpig 發表於 19-9-5 20:51
我記得就算唔用善終公司,都有途徑收動物屍體,因為朋友隻狗係冇用善終,都係即日拎去某d合法收集站。
亂 ...

其實樓主個朋友咁埋係犯法架!

珍珠宮

babynetnet 發表於 19-9-5 22:41
其實樓主個朋友咁埋係犯法架!

唔緊要,再開多個po反思吓就ok啦!

禁止訪問

大宅

haileykiu 發表於 19-9-5 18:50
一語中的

仲要養左三年!養左三年到冇去理!咁我好相信樓主個朋友如果隻貓有病到唔會帶佢去睇醫生.因為啲安裝窗網到唔識要裝.可能連病到唔識帶去睇醫生!真係希望呢啲人放過啲貓貓狗狗!放過一條生命!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fupigpig 發表於 19-9-5 20:51
亂 ...

養貓有貓網...就用養魚有魚缸一樣咁基本..

唔通搵個飯碗有兜水就叫養魚咩

大宅

要一條生命換取一個知識

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

養貓必定要裝窗網

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

fupigpig 發表於 19-9-5 22:46
唔緊要,再開多個po反思吓就ok啦!

我屋企都養貓狗多年
如果走廊有窗既jm都要小心,我屋企前後養個七隻有男有女全部已絕育,但某時期佢哋都會叫叫地春,有d重會趁機走出門口
有次隻貓走左出門口,嚇親亂走半隻跳左出,好在我拉住佢隻腳仔……
佢有幾隻指甲受傷流血,但總好過無命!

子爵府

首頁
45678...10

尾頁

跳至