懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

回覆 Dankie 的帖子

我會怕唔健康多啲,因為夜奶我係餵到接近歲半先停(我個女由細開始已厭奶,日日奶量都係人哋一半,食唔夠)

男爵府

不停喊搵唔到原因應該係最驚

水晶宮

Dankie 發表於 19-9-5 13:12
怕小朋友唔健康??定小朋友一直介唔到夜奶???

夜奶唔需要怕。有啲小朋友好早自己戒。有啲唔戒,佢有身心需要食,亦唔係咩大問題,始終有日佢會唔使食。個個b唔同。我細B歲幾仲食夜奶,但我係一路瞓覺一路餵,對我影響又唔大。

新手怕自己做「錯」-- 其實除咗最基本嘅安全問題,其他嘢好少有絕對嘅對與錯。每個爸媽都係一路湊一路學。個個小朋友唔同,有時生咗第二個又可能要第二個方法湊先得。所以其實唔需要太緊張。

子爵府

回覆樓主:

唔健康即係成日病嘛?

大宅

pigpiglamlam 發表於 19-9-5 16:31
唔健康即係成日病嘛?

我相信係指有先天性毛病

複式洋房

回覆樓主:

最怕麻煩99成日纏住我同bb(認真講)

子爵府

tovibb 發表於 19-9-5 22:28
我相信係指有先天性毛病

大部分產前檢查會知,比起落後國家香港喺呢方便應該較先進

大宅

pigpiglamlam 發表於 19-9-5 23:24
大部分產前檢查會知,比起落後國家香港喺呢方便應該較先進

咪就係怕出現少數囉,就算醫學昌明,都仲有啲未能診斷嘅疾病,結構檢查醫生都話隔住個肚皮,都係得七成準,一日未出世都未肯定bb點,就係咁先擔心丫嘛

子爵府

tovibb 發表於 19-9-6 00:17
咪就係怕出現少數囉,就算醫學昌明,都仲有啲未能診斷嘅疾病,結構檢查醫生都話隔住個肚皮,都係得七成準 ...

產檢當然唔係百份百準,但結果唔係我哋可以控制,點解要先擔心未知ge野?有case係bb出世後先出現問題,唔通我哋又要擔心定呢d?
擔心係冇用,應該喺懷孕前問下自己同老公,係咪真係咁想要bb,又或者萬一bb有問題會點面對,冇呢個心理準備就唔好備孕

男爵府

我最怕佢食飽,掃好風放返床仔,但突然回奶我唔知而有危險

大宅

pigpiglamlam 發表於 19-9-6 01:08
產檢當然唔係百份百準,但結果唔係我哋可以控制,點解要先擔心未知ge野?有case係bb出世後先出現問題,唔 ...

有心理準備接受就唔擔心?擔心冇用就唔俾擔心?你都幾搞笑,人地怕乜都要問過你

同埋樓主問新手媽媽,即係bb出左世之後囉,咁怕bb生出黎唔健康有乜問題?

你中意咪自己同人講「我唔怕bb唔健康,唔怕bb有病囉」

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-9-5 13:48
回覆 Dankie 的帖子

我會怕唔健康多啲,因為夜奶我係餵到接近歲半先停(我個女由細開始已厭奶,日日奶量都 ...

我都係,歲半前都冇乜連續瞓多過3,4個鐘,不過總會捱得過,最緊要bb健康!

男爵府

當然係健康喇!夜奶早介又唔會特別叻

別墅

Dankie 發表於 19-9-5 13:12
怕小朋友唔健康??定小朋友一直介唔到夜奶???

好多架,奶奶俾既壓力,湊小朋友未上手,怕自己湊唔掂……人都癲

複式洋房

身體健康精精靈靈我就安心啦

子爵府

tovibb 發表於 19-9-6 10:05

有心理準備接受就唔擔心?擔心冇用就唔俾擔心?你都幾搞笑, ...

可能我解釋得唔好,唔係話唔俾擔心,假設事情真係發生,想鼓勵下怕完都要接受現實,做返d對件事有幫助ge野。
我又真係唔怕bb會唔健康,我哋係凡人,病痛總會有,唔會坐喺度擔心而唔帶佢睇醫生掛
我只係唔想樓主想太多影響自己情緒,請你唔好曲解我意思。

大宅

kcyuen01 發表於 19-9-6 12:06
好多架,奶奶俾既壓力,湊小朋友未上手,怕自己湊唔掂……人都癲

我都差唔多情況,佢周不時上黎話要同bb玩,我做咩佢都有說話聽,我湊b又未上手,無時無刻都feel到壓力,情緒好down,死啦都唔知會唔會產後抑鬱架

大宅

pigpiglamlam 發表於 19-9-6 12:55

可能我解釋得唔好,唔係話唔俾擔心,假設事情真係發生 ...

咁你直接叫樓主del post咪乜都唔洗怕囉(emoji)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至