自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

C6上個月已考左一次培正道衰左,抽快期又係考番培正道,仲要三點幾考,而家佢15,16,如再排過要俾多次路費同快期錢大約7百零再抽,不過唔知會唔會再抽番培正道,如再抽番一樣就浪費錢。。。
有冇JM試過呢個時間培正道考車?

水晶宮

回覆樓主:

我係考培正PASS

其實唔洗擔心。
再抽到培正咪仲好,上次衰乜,再考時就小心D.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

petitsomeone 發表於 19-9-5 15:35
我係考培正PASS

其實唔洗擔心。

你好厲害
其實C6細個移民加拿大,16歳已有車牌,不過回流左香港後唔記得番去續牌,所以要重新再考過。。。
可能就係咁既原因仲難。。。

水晶宮

Joey8 發表於 19-9-5 15:46
你好厲害
其實C6細個移民加拿大,16歳已有車牌,不過回流左香港後唔記得番去續牌,所以 ...

我唔係一次過PASS

只係覺得考邊都係睇實力。

子爵府

Joey8 發表於 19-9-5 15:17
C6上個月已考左一次培正道衰左,抽快期又係考番培正道,仲要三點幾考,而家佢15,16,如再排過要俾多次路費 ...

放學時間,多死車,好多車要抽線扒頭,又多學生攝車 La 行出黎

不過你3點,緊緊係放學前時間,不過應該校巴已經停曬係度,睇你有幾大自信

珍珠宮

petitsomeone 發表於 19-9-5 15:58
我唔係一次過PASS

只係覺得考邊都係睇實力。

佢其實好似好大壓力,肥左番黎不停講揸左咁多年車竟然肥

珍珠宮

都敏俊C 發表於 19-9-5 16:04
放學時間,多死車,好多車要抽線扒頭,又多學生攝車 La 行出黎

不過你3點,緊緊係放學前時間,不過應該校 ...

考3:30

子爵府

Joey8 發表於 19-9-5 17:06
考3:30

可否改時?我住附近,不是想嚇妳,3.30 係最多車

珍珠宮

bettywong80 發表於 19-9-5 17:13
可否改時?我住附近,不是想嚇妳,3.30 係最多車

問左,可以再俾7百幾再抽,但擔心又係抽中呢啲時間

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Joey8 發表於 19-9-5 17:05
佢其實好似好大壓力,肥左番黎不停講揸左咁多年車竟然肥

唔出奇呀... 佢識渣車冇理由唔知自己有咩習慣要去改. 開車技巧度度都差唔多, 但因為佢地恃住自己識渣車就輕視d 小動作/習慣, 要改原有習慣同思維根本係難過新人學車.

我住既地方d 人重新考牌, 就算本身渣開左軚車, 聽講佢地閒閒地都要學廿個鐘去改晒d 習慣.

珍珠宮

bosch 發表於 19-9-5 17:57
唔出奇呀... 佢識渣車冇理由唔知自己有咩習慣要去改. 開車技巧度度都差唔多, 但因為佢地恃住自己識渣車 ...

我估就係咁
同埋香港同加拿大完全唔同,車多位窄,所以難適應,其實衰培正考番培正我自己覺得仲好,因為起碼知自己衰邊,會留意。

子爵府

嗰個時間超多私家車同校車保姆車等放學,如果你cut線出去有對頭車你就死啦

珍珠宮

iamcute_lala 發表於 19-9-5 18:35
嗰個時間超多私家車同校車保姆車等放學,如果你cut線出去有對頭車你就死啦
...

我都擔心呢樣

珍珠宮

Joey8 發表於 19-9-5 17:41
問左,可以再俾7百幾再抽,但擔心又係抽中呢啲時間
...

同一條路可以學少d鐘, 重抽7百幾, 考車租車千幾, 當買多個機會

wcpcelia    發表於 19-9-6 11:47

伯爵府

三點幾真係勁多校巴,私家車等放學。佔據左一條線,真係有啲難度。 

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我學車時揸過嗰度,通常教車師傅會同你揸熟有機會考嗰幾條路,細心d嘅師傅會話埋你知要留意乜嘢,例如小心放學d學生,貨車等。

男爵府

Joey8 發表於 19-9-5 15:17
C6上個月已考左一次培正道衰左,抽快期又係考番培正道,仲要三點幾考,而家佢15,16,如再排過要俾多次路費 ...

睇番上次係衰咩,今次小心啲囉。有時少車又未必一定掂,我兩次考培正道都吾係繁忙時間,第一次小路出大路,見架電單車黎緊都想衝出去,結果當然衰左。第二次,謹慎多了,紅燈轉綠燈,我响燈位前正想開車,有個人吾知趕咩衝過馬路,我即刻hold住,跟住再望下仲有冇人想衝過馬路,肯定冇啦先開車,可能係咁個考官覺得我穩陣就俾我pass

有時有危先有機。

bosch    發表於 19-9-6 00:51

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 19-9-5 19:11
同一條路可以學少d鐘, 重抽7百幾, 考車租車千幾, 當買多個機會

而家師傅話太急,都冇太多時間補鐘,只可以考前一日上二堂,考前上二堂

珍珠宮

XYZABC 發表於 19-9-5 20:39
三點幾真係勁多校巴,私家車等放學。佔據左一條線,真係有啲難度。 

諗緊博唔博一博

珍珠宮

KUDOS 發表於 19-9-5 20:55
我學車時揸過嗰度,通常教車師傅會同你揸熟有機會考嗰幾條路,細心d嘅師傅會話埋你知要留意乜嘢,例如小心 ...

因第一次考時個師傅記錯左佢考忠義街,臨尾四堂先發現原來考培正道,所以冇乜行過嗰條路。。。
今次換個師傅再考

首頁
12345...11

尾頁

跳至