自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

Joey8 發表於 19-9-17 00:02
自己抽?

可以自己抽既。。。上網或打電話,但要7點半就搞,好快俾人搶哂,佢考左兩次?不如試下換師傅,其實啲師傅會知邊啲好官衰官,會試下避開啲衰官。。。佢之前衰啲咩?

男爵府

Joey8 發表於 19-9-16 21:13
教車個師傅話佢揸車完全冇問題,佢自己都話由加拿大揸過去美國都可以,點解考牌咁難
...

考車同揸車係兩回事。同埋外國啲路咁闊,揸車一定易過香港。不如你講下佢呢兩次衰咩嚴重犯錯。

子爵府

Lyllianlo 發表於 19-9-17 00:04
可以自己抽既。。。上網或打電話,但要7點半就搞,好快俾人搶哂,佢考左兩次?不如試下換師傅,其實啲師傅 ...

我聽師傅話而家冇得專登避開d唔好嘅官,已內定咗邊個跟邊個number。以前冇定,有專人會通水比師傳先。

子爵府

佢應該唔係衰技巧,技巧佢一定有,揸左咁耐車,應該係安全問題,要成日大動作望鏡,所有安全意識野要做足先得,一定唔可以好似平時咁揸去考,肥硬

子爵府

Poo得好勳章

Joey8 發表於 19-9-17 00:00
係但街只需要三千幾。。。

考多次同去駕院一樣,我老公係街考3次都肥,去駕院即合格,之後我學車,佢話唔駛諗一定係駕院,結果我一take pass

男爵府

思澄爸爸 發表於 19-9-17 03:18

我聽師傅話而家冇得專登避開d唔好嘅官,已內定咗邊個跟邊 ...

唔係啦,有得避既,無內定既,邊個官考完就考最早報到個個學生,每個場有3個官,一早去,望下有幾多人報到,計下數,可以避開最衰既官。。。

男爵府

回覆樓主:

但你考港島又可能唔同,我話有得避衰官係九龍及新界區,港區得一個場,可能做法唔同

子爵府

Joey8 發表於 19-9-16 23:12
C6二個師傅都有提,但考官太嚴

咁起碼遇到個好師傅,下次一定得

別墅

我覺得有經驗揸培正道應該ok
但就要動作大反少少
逢cut線都要反身望
我都差少少肥佬,考官話我無反身望
加油!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

Lyllianlo 發表於 19-9-17 00:04
可以自己抽既。。。上網或打電話,但要7點半就搞,好快俾人搶哂,佢考左兩次?不如試下換師傅,其實啲師傅 ...

尋晚同佢傾過佢話抖抖先,好唔開心
衰意識神態,好難形容,不過佢話已做足,教車師傅都以為佢pass,同時間有個女仔揸得差佢好多又急停都竟然pass

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

衝勁BB 發表於 19-9-17 03:08
考車同揸車係兩回事。同埋外國啲路咁闊,揸車一定易過香港。不如你講下佢呢兩次衰咩嚴重犯錯。
...

第一次衰三手出,第二次其實都唔知衰乜。。。

珍珠宮

Daisywong313 發表於 19-9-17 03:38
佢應該唔係衰技巧,技巧佢一定有,揸左咁耐車,應該係安全問題,要成日大動作望鏡,所有安全意識野要做足先 ...

我都估佢動作太快同唔夠大,習慣左以前揸車

珍珠宮

hayley_leung 發表於 19-9-17 03:43

考多次同去駕院一樣,我老公係街考3次都肥,去駕院即 ...

我想問駕駛學院考官係咪唔同?泊位同路試分開考?你老公考街三次同一條路,學院考邊間?

珍珠宮

Lyllianlo 發表於 19-9-17 04:22
但你考港島又可能唔同,我話有得避衰官係九龍及新界區,港區得一個場,可能做法唔同
...

我都有叫不如試考港島區,佢又唔想,話住新界去港島學車太遠,我逼唔到佢

珍珠宮

PandaRabbitttt 發表於 19-9-17 07:38
咁起碼遇到個好師傅,下次一定得

佢好似唔想再考,想放棄

男爵府

Joey8 發表於 19-9-17 09:18

佢邊一欄剔嚴重犯錯?

男爵府

Joey8 發表於 19-9-17 09:18

同埋佢只係不合格丙部?乙部合格嗎?

珍珠宮

衝勁BB 發表於 19-9-17 09:26
佢邊一欄剔嚴重犯錯?

佢冇講

珍珠宮

衝勁BB 發表於 19-9-17 09:28
同埋佢只係不合格丙部?乙部合格嗎?

二部都唔合格,泊位原本pass,泊得好靚,出時衰左

男爵府

Joey8 發表於 19-9-16 20:29
如果你咁講不如一次過俾多啲錢考駕駛學院,俾三千幾又抽培正道就死得
同埋聽講培正道 ...

唔會培正特別嚴,忠義街如係第一次考都好易肥,就算揸哂全程正常,但只要有d唔夠小心、考官覺得駕駛態度唔足夠就肥。
我師傅話考官係每朝先知派去邊個考場,全港考官各個場都會去,如果你老公個師傅好,應該考當日會睇有咩考官,邊個嚴、邊個好人,盡量睇幾點登記可較高機會遇好官,雖然最終都睇運。

首頁
45678...11

尾頁

跳至