6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

從來未買過保險,唔知保險具體係點繳費,有無媽媽幫BB買過保險既,一年差唔多要繳幾多錢,同埋係有咩保障啊?我一竅不通啊!宜家得我老公一個人做野,月收入差唔多3萬,唔知負擔的起嗎?

別墅

我有幫bb買危疾同醫療 可以選擇遂月俾or一年俾 我選擇一年俾因爲抵d 一年大約10k左右

危疾供20年保到100歲 保額50萬港紙左右(合約係美元計)基本上大部分既病都保 可以claim兩次

醫療冇長合約 每年逐保 簡單d講我bb只要入院 under50萬就可以全claim 不限次數

我覺得危疾bb買最抵 保費平 過多幾年再買多份都唔肉赤 佢20歲讀完大學自己再買多幾份都得
ps 唔同公司唔同plan唔同投保金額都唔同 要問返agent最清楚

複式洋房

kingking0427 發表於 19-9-6 04:47
我有幫bb買危疾同醫療 可以選擇遂月俾or一年俾 我選擇一年俾因爲抵d 一年大約10k左右

危疾供20年保到100歲 ...

多謝你咁詳細同我解釋,謝謝你

大宅

夢玲陳 發表於 19-9-5 16:41
從來未買過保險,唔知保險具體係點繳費,有無媽媽幫BB買過保險既,一年差唔多要繳幾多錢,同埋係有咩保障啊 ...

其實月供都係幾百就已經可以幫BB買到基本醫療保險,而且千幾蚊就可以做份儲蓄,你3萬收入,絕對付擔得起啦,我都係咁幫我女女買!

別墅

從來未買過保險,唔知保險具體係點繳費,有無媽媽幫BB買過保險既,一年差唔多要繳幾多錢,同埋係有咩保障啊 ...

我個囡出世兩個月,我已幫佢買,主要購買危疾、意外同住院醫療,因為bb頭幾年好易病,等睇政府有排,急需時即時找私院處理方便快捷,另外bb會因好奇之心四處島亂,一不小心碰撞傷到,所以以上皆合適趁早購買,雖然頭幾年保費貴啲但係買個保障,安穩,幾年后佢啲保費就會平因為大過身體各方面都會較為穩定!

大宅

今日幫bb買左儲蓄保 雖然我b得1個月
但可以而加開始幫佢儲定錢
將來可以俾佢自己拎黎用
一年年繳萬幾蚊
視乎返你既預算
我可以介紹我保險中介俾你
佢會預返你個預算提供合適你既保險

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

依家有自願醫保,可扣稅。3歲前BB醫療比較貴,我足14天即買,第一年7千幾,三歲之後4千幾,之後保費再隨著歲數慢慢增加。買貴plan唔緊要,將來經濟有問題可以downgrade 個plan 不過如果之後想upgrade 就要再核保。
儲蓄一定有人壽成份,唔洗買咁貴,少少地保額買,啲錢留番黎教育仲好。因為紅利都唔保證,計return 除番每年頂盡都係2厘。買咗唔要份保險會蝕晒架,最好買短年期,寧願少保障。
危疾其實好難中,touch wood 中咗同鬼門關好近,好似生cancer 咁要去到第三、四級先賠,仲要睇邊個身體部分。
早期危疾可能有用,不過我未了解賠償條款,唔好比agent sell ,記著set自己budget揀。

複式洋房

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

畀面勳章

回覆 夢玲陳 的帖子

我自己就幫個囡買BupX嘅兒童醫療保險,touchwood有起事上嚟,如果用佢全數賠償嗰種,一年最高賠到80萬,我另外加埋門診,我就覺得係幾好嘅。

別墅

冢者FF 發表於 19-11-26 11:41
回覆 夢玲陳 的帖子

我自己就幫個囡買BupX嘅兒童醫療保險,touchwood有起事上嚟,如果用佢全數賠償嗰種, ...

幾錢

別墅

宏利6千幾一年 淨醫療

大宅

wongwaiho214 發表於 19-11-29 18:44
宏利6千幾一年 淨醫療

嘩!好貴啫!淨醫療係實報實銷㗎嘛,冇claim就冇得攞返小朋友單多數都係講緊一年一萬蚊左右,包危疾同醫療,仲要有儲蓄成份,冇claim都可以攞返錢!真係唔會咁買法囉

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

其實做人父母後比起幫BB 買保險我覺得更加緊要係幫自己買保險或者review 吓自己既plan 夠唔夠額...

複式洋房

我幫bb買左危疾同醫療加住院現金,可以每個月供或者年供,我就年供平多小小(一年比9千)

點解我買危疾係因為供20年就保到100歲(保額8萬美金)

住院現金係當bb要住院可以clam錢(1日1千,假設bb住左3日院就3千)

醫療就睇下你買大房、半私家、私家房邊一個plan(醫療同住院現金係兩樣野黎,clam完醫療之後可以再clam埋住院現金)

男爵府

畀面勳章

回覆 wongwaiho214 的帖子

買保險個價錢係因人而異,我都答唔到你要幾多錢。你可以去佢網站自己報價,好方便。

別墅

sk1122 發表於 19-9-11 21:18
其實月供都係幾百就已經可以幫BB買到基本醫療保險,而且千幾蚊就可以做份儲蓄,你3萬收入,絕對付擔得起啦 ...

我岩問過恆生,年供五千幾已經有儲蓄加人壽,供十年保到一百歲,如果儲蓄加危疾就六千幾一年,供十五年,你可以去了解下

首頁

尾頁

跳至