6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

從來未買過保險,唔知保險具體係點繳費,有無媽媽幫BB買過保險既,一年差唔多要繳幾多錢,同埋係有咩保障啊?我一竅不通啊!宜家得我老公一個人做野,月收入差唔多3萬,唔知負擔的起嗎?

複式洋房

我有幫bb買危疾同醫療 可以選擇遂月俾or一年俾 我選擇一年俾因爲抵d 一年大約10k左右

危疾供20年保到100歲 保額50萬港紙左右(合約係美元計)基本上大部分既病都保 可以claim兩次

醫療冇長合約 每年逐保 簡單d講我bb只要入院 under50萬就可以全claim 不限次數

我覺得危疾bb買最抵 保費平 過多幾年再買多份都唔肉赤 佢20歲讀完大學自己再買多幾份都得
ps 唔同公司唔同plan唔同投保金額都唔同 要問返agent最清楚

複式洋房

kingking0427 發表於 19-9-6 04:47
我有幫bb買危疾同醫療 可以選擇遂月俾or一年俾 我選擇一年俾因爲抵d 一年大約10k左右

危疾供20年保到100歲 ...

多謝你咁詳細同我解釋,謝謝你

大宅

2019新春慶豚圓

夢玲陳 發表於 19-9-5 16:41
從來未買過保險,唔知保險具體係點繳費,有無媽媽幫BB買過保險既,一年差唔多要繳幾多錢,同埋係有咩保障啊 ...

其實月供都係幾百就已經可以幫BB買到基本醫療保險,而且千幾蚊就可以做份儲蓄,你3萬收入,絕對付擔得起啦,我都係咁幫我女女買!

複式洋房

2019勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
夢玲陳 發表於 19-9-5 16:41
從來未買過保險,唔知保險具體係點繳費,有無媽媽幫BB買過保險既,一年差唔多要繳幾多錢,同埋係有咩保障啊 ...

我個囡出世兩個月,我已幫佢買,主要購買危疾、意外同住院醫療,因為bb頭幾年好易病,等睇政府有排,急需時即時找私院處理方便快捷,另外bb會因好奇之心四處島亂,一不小心碰撞傷到,所以以上皆合適趁早購買,雖然頭幾年保費貴啲但係買個保障,安穩,幾年后佢啲保費就會平因為大過身體各方面都會較為穩定!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊