夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

擲番份禮物俾佢!你有無返工?自己為自己打算!

子爵府

siuling0119 發表於 19-9-6 08:37
如果兩公婆,對方有急事需要錢,要用“借”黎形容,已經很可悲,夫妻不是可以共患難共富貴的嗎?大家應該不 ...

同感
應該係話聲佢聽就動用資金,當然大前提係你地聯名戶口,或你有佢密碼。或叫佢過數你戶口。

大宅

咁衰既

民房

Yee_ng 發表於 19-9-7 12:53
係會心淡,又係要佢比只係借都信唔過你,點過之後日子呢,唔好谷係我會爆睇下佢點解釋,唔講唔等待個心無刺 ...

我和他講,將來有一日,你至親的人遇上類似的問題,我學你聽唔到見唔到,你覺得做得岩就得。自己做了幾年家庭主婦,無咩$,將就過住正,真係無辦法。

公爵府

lily3405 發表於 19-9-7 22:11
我和他講,將來有一日,你至親的人遇上類似的問題,我學你聽唔到見唔到,你覺得做得岩就得。自己做了幾年 ...

為自己打算,不要做ftm

男爵府

即刻搵嘢做。呢嗰男人信唔過。

大宅

lily3405 發表於 19-9-5 20:21
最近我爸得了一場大病,問老公借錢應急,他當無發生事一樣,無理會過我。以後我應該點和甘的人相處,如果不 ...

實在太過份喇!自己人都唔幫!

民房

cy101 發表於 19-9-7 13:01
擲番份禮物俾佢!你有無返工?自己為自己打算!

最近一年都翻係part-time,小朋友細想自己湊下正。

男爵府

最近我爸得了一場大病,問老公借錢應急,他當無發生事一樣,無理會過我。以後我應該點和甘的人相處,如果不 ...

咁到你老公老左你就知應該點對佢

大宅

至愛朱古力 發表於 19-9-5 23:34
點解你會問啲咁既問題既?佢係老公,與老婆共度餘生既伴侶,照理等同親人,外父有事,自己有閒錢都唔幫, ...

同意 枕邊人理應是陪自己走過下半生的人,根本不用問就會借吧,一起面對

大宅

lily3405 發表於 19-9-7 22:11
我和他講,將來有一日,你至親的人遇上類似的問題,我學你聽唔到見唔到,你覺得做得岩就得。自己做了幾年 ...

加油 以前拍拖的時候也是這樣的嗎?

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

你係新移民?或者,香港男人對老婆大陸外家借錢有啲介心。

大宅

我爸有事入左醫院,我全個外家包括家姐個老公都去左睇我爸,當時我老公好得閒在家睇電視,我話我要立刻去醫院睇我爸,佢話佢留起屋企照顧女兒,我奶奶屋企,叔仔屋企住我樓下,甘大件事佢都吾搵人幫手睇住13歲的女一陣,平時成日去奶奶家食飯,女兒成日去叔仔家玩,搵佢睇兩個中真系吾係問題,當晚我自己一個人去醫院睇我爸,心情灰到極點。

大宅

女人經濟獨立,才活得自在精彩.
你找份part time, 自己儲多個錢傍身吧.

大宅

如果另一伴有病,我會照顧.
如果另一伴的其他家人有病,叫我拿錢,我都不一定會給.少少心意金,可以考慮.
每個人/每個家庭有自己的故事.
事情解決到,向前看,生活開心好多.

子爵府

你老公正一垃圾

民房

lily3405 發表於 19-9-5 23:24
多謝關心,我爸病情有好轉,錢的問題,我問朋友借到,解決左。不過他始終無幫我過,我個心覺得好難受(emoj ...

認同!連朋友都不如

公爵府

牛年勳章

hardyhardy 發表於 19-9-14 17:53
我爸有事入左醫院,我全個外家包括家姐個老公都去左睇我爸,當時我老公好得閒在家睇電視,我話我要立刻去 ...

如果係我,我會直接告訴老公,-起去医院,有d 男人,好 單純(或者直接叫懶), 什至如果話13 歲既囡,更加-起去喇,提一提佢,每一個人,係需要時,梗係希望有老公陪伴,佢吾醍,妳就行多一步提佢喇

公爵府

牛年勳章

樓主, 每人內心把尺不同, 希望妳可以釋懷, 這個家庭一人找食四人生活, 由老公工作, 擔起也唔容易, 會唔會被股票縛住?有無買左樓供緊? 我明白妳的緊張與擔心, 會唔會其實可以公立醫院也可以做到, 唔洗去私家呢? 用幾萬元呢? 純粹希望妳可以冷靜, 停一停, 諗一諗

最近幾年, 老爺8x, 發現小腸氣, 去看急症, 醫生話寫紙排期, 等3年, 我說去私家, 約4 萬, 但老爺話等公立排隊,我熱鍋上的螞蟻, 係咁勸老公勸老爺, 當然唔成事, 二年後, 公立打來做手術, 一切也好自然咁順利完成, 老人家非常開心, 慳番4萬, 每人人生經歷不同, 希望樓主妳, 放開望一望, 向前看

首頁

尾頁

跳至