嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

去私家 check曬醫生確診到癇症, 個心勁擔心, 醫生建議食藥, 其實情況都不算太嚴重嘅 只是兩星期出現一次 , 但食藥之後 個人脾氣暴躁 夜晚反而仲多咗抽, 食咗一個月之後未有令抽筋情況減退 醫生再加藥 之後抽筋情況 夜晚反而密咗 已搵咗兩個私家診症 再睇第二個醫生 這時候 佢 也建議再調教過啲藥或直接去政府醫院處理 現在個人非常煩惱, 近日也直接入咗政府醫院處理但亦都在調教藥中 但情況還未有好轉, 夜晚仍然在抽, 醫生也一直尋找啱佢嘅藥 現在 我 完全冇方向唔知點去做好

洋房

回覆 oofishcrazyoo 的帖子

有冇媽媽爸爸有經驗可指教下

洋房

oofishcrazyoo 發表於 19-9-5 20:43
去私家 check曬醫生確診到癇症, 個心勁擔心, 醫生建議食藥, 其實情況都不算太嚴重嘅 只是兩星期出現一次 ...
想知如家長小朋友有呢d case 係食緊什麼藥及副作用反應

大宅

2019勳章

oofishcrazyoo 發表於 19-9-6 18:04
想知如家長小朋友有呢d case 係食緊什麼藥及副作用反應

我仔8歲發病,又係夜晚抽,確診良性腦癇,因第一次入院去聯合,所以一直都係聯合覆診…

第一次發病後,我仲有種僥幸心態以為只有一次,點知5月1次,7月1次,8月兩日內抽左3次…

成個人好灰,諗點解要係佢…點解…

8月開始食藥,暫時食左1個月,初時會由3ml食起,抽過血驗肝冇問題,加份量到最低份量(6.5ml),10月再覆診再驗血,暫時呢個月冇抽過。

我仔食呢個藥初時有攰、間中會話胃痛、訓覺會好反訓(但冇醒)、會經常發開口夢,試過猛大眼坐起身講兩句野又訓返。其餘冇問題。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

洋房

tarot_elle 發表於 19-9-7 10:50
我仔8歲發病,又係夜晚抽,確診良性腦癇,因第一次入院去聯合,所以一直都係聯合覆診…

第一次發病後,我 ...

請問試咗幾耐藥先離開醫院

大宅

2019勳章

oofishcrazyoo 發表於 19-9-7 15:50
請問試咗幾耐藥先離開醫院

我覆診時開藥,返去食三個星期之後驗血再覆診

複式洋房

我細個都有呢個病,小學1年級發病
一開始食藥未必可以即刻控制到,會慢慢試
控制到之後,會慢慢減藥,睇下會唔會返發。
之後一直食藥食到18歲,兒科就close file
我都無返發過

複式洋房

oofishcrazyoo 發表於 19-9-5 20:43
去私家 check曬醫生確診到癇症, 個心勁擔心, 醫生建議食藥, 其實情況都不算太嚴重嘅 只是兩星期出現一次 ...

我個仔係1歲3個月証實有腦癎,3歲前食隻藥好惓及脾氣好差,經常喊,都會抽筋,一路加藥,到3歲後轉藥,情況有點改變,叫做今年年初轉藥到食家暫時ok, 我個仔case係政府醫院處理!

男爵府

政府醫院跟進好D, 如真係想睇私家,找方道生醫生,佢兒腦科very good

洋房

cyffanny 發表於 19-9-15 01:02
政府醫院跟進好D, 如真係想睇私家,找方道生醫生,佢兒腦科very good

謝謝

洋房

kuen.kuen.kuen 發表於 19-9-7 22:54
控制到之後,會慢慢減藥,睇下會 ...

咁副作用會否令學習差咗?

洋房

kuen.kuen.kuen 發表於 19-9-7 22:54
控制到之後,會慢慢減藥,睇下會 ...

咁你試咗幾耐藥先選擇到合適?(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊