懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日第一次產檢,醫生話得4週幾胎囊偏细,同埋有卵巢多囊會容易流產,好擔心,要keep住食安胎藥,最好打埋針,有卵巢多囊的媽媽有經驗嗎?

別墅

lalaling 發表於 19-9-5 20:59
今日第一次產檢,醫生話得4週幾胎囊偏细,同埋有卵巢多囊會容易流產,好擔心,要keep住食安胎藥,最好打埋 ...

我都有多囊呀,第一次去照都同你情況一樣,醫生都話細,同埋未有心跳,之後我睇中醫食中藥,訓床,總之好好休息。相信bb一定會痴實你

大宅

回覆 Charlottebe416 的帖子

我食安胎藥先,下星期覆診再照,你宜家幾多週,大約6週照倒心跳嗎?

別墅

lalaling 發表於 19-9-5 23:12

我食安胎藥先,下星期覆診再照,你宜家幾多週,大約6週照倒心跳嗎? ...

衣加18啦,6週半有啦

大宅

今日第一次產檢,醫生話得4週幾胎囊偏细,同埋有卵巢多囊會容易流產,好擔心,要keep住食安胎藥,最好打埋 ...

我未懷孕時聽過護士話多囊易小產,可能要食糖尿藥至12周,但懷孕了醫生又沒有特別開藥,整個孕期都順利。

大宅

回覆 camille_wilson 的帖子

反而食糖尿藥?

男爵府

我都有,上年自然懷孕,安全陀到佢出世
不過我就未生前血糖已經高,所以整個孕期要控制飲食同打胰島素

別墅

lalaling 發表於 19-9-6 01:02
回覆 camille_wilson 的帖子

反而食糖尿藥?

糖尿藥係醫多囊,不過我醫生說懷孕後就唔使食喎。

Btw,我都係嚴重多囊,只係難懷孕,但成個孕期都無作過小產,我而家27w啦。

大宅

我都係多囊,暫時31周都無問題!可能你太早照或者經期遲左!你大概8周再照會好d!吾好赫自己!

大宅

醫生叫我下星期再照得5週幾,希望照倒

大宅

回覆 cpycpyhelen 的帖子

所以我吾敢食甜野

大宅

所以我吾敢食甜野

大宅

回覆 zoeho85 的帖子

我都努力左一年,多囊真係好難有BB,所以咁緊張

大宅

回覆 abcd123456789 的帖子

醫生叫我下星期再照,得5週幾,未照倒又會好緊張,醫生講到情況嚴重咁,食安胎藥早晚兩粒,我見人地吾駛食咁多,又建議我自己打針,7週照吾倒心跳就好大機會流產,嚇到我面都青埋

男爵府

lalaling 發表於 19-9-6 09:28

所以我吾敢食甜野

盡量食清啲囉,我有時都會忍唔住口偷食。但我每餐後都有步行半個鐘,盡量小食多餐

子爵府

我係,但無聽過易流產,bb都好健康咁出左世,成個孕期無見紅無陀唔穩比d信心自己,早期有d人易見紅,咁就多休息

大宅

我重諗住坐多D,同埋盡量訓係到

大宅

回覆 Pink_girl 的帖子

係有時肚扯址地,好在冇流啡,希望BB痴實D

男爵府

lalaling 發表於 19-9-6 16:39

我重諗住坐多D,同埋盡量訓係到

如果大吉利是,有作小產既現象當然唔好走動甘多啦,同埋未證實有孕娠糖尿病我又覺得唔洗甘緊張既,聽從醫生建議就得,心情保持開朗唔好亂諗野
,當然前期我覺得控制下都好,因為後期係要吸收既野更多仲難控制,我自己去到後期啲血糖都去到好高,但so far 成個孕期都冇見紅,bb都安全後到依個世界

大宅

多謝你,聽你講完放心少少,我係緊張型

首頁

尾頁

跳至