6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

唔知係咪比得太多生果零食, 餵奶好似食少左, 需要減d生果零食嗎?

別墅

都有影響呀,始終BB個胃都唔係大,食唔到好多

複式洋房

加左其他固體,個胃得咁大個,咁自然食少左奶, 但都要留意下,唔好比太多零食佢食, 平時過下口癮就算

複式洋房

如果固體食得好,奶少左都無咩問題,始終BB再大D都係加固為主

大宅

2019新春慶豚圓

可能我bb大食..佢平時都有食蘋果, 星星餅, 但都仲飲到7安illuma organic

洋房

helen66 發表於 19-9-6 12:03
唔知係咪比得太多生果零食, 餵奶好似食少左, 需要減d生果零食嗎?

BB半歲之後一定要加固體食物,因為單憑奶類食物唔能夠提供足夠營養,可能造成鐵質缺乏,貧血,令小朋友面色蒼白。

別墅

多數加固之後飲奶會少左.

大宅

2019勳章

加左固奶就一定會食少左,只要KEEP住固同奶都有就可以,再大D就會轉返晒全固體

大宅

2019勳章

零食真係要減少, 奶先最有營養,生果方面可以照keep住先,再睇下點,如果個量都係太多可能就要再減減

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我加固後每餐飲得90ml 依加十個月大 奶粉慳唔少

別墅

2019勳章

加左固奶量一定會少左,最緊要bb精神,健康,生長線都keep得到就可以

大宅

helen66 發表於 19-9-6 12:03

比太多生果零食, 正餐梗係會飲少左奶同食少左啦.
佢平時食幾多生果零食? 盡量減少呢D小食,
生果都要留意唔好食太多, 適量就好.

大宅

matata 發表於 19-9-10 11:42
可能我bb大食..佢平時都有食蘋果, 星星餅, 但都仲飲到7安illuma organic

佢消化同吸收得好, 應該都係大隻B.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊