6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

bb準備6個月,唔知邊個牌子嘅米糊好?據聞要bb岩開始食嘅米糊要含多鐵質嘅,請問各位有咩介紹啊?

洋房

Ca-ppucci-n0 發表於 19-9-6 13:35
bb準備6個月,唔知邊個牌子嘅米糊好?據聞要bb岩開始食嘅米糊要含多鐵質嘅,請問各位有咩介紹啊?
...

Lm

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

其實香港嘅食品上邊都會有營養標籤,你可以根據你嘅需要去揀,不過就唔好揀嘉寶這個牌子

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我之前都係諗住㨂有鐵質,就買左kendrrmill 同gerber, 跟住發現佢食得好少,主要都係奶,後尾就買左hipp, 但我bb食左三個月倒就唔肯食了

大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

我bb初初食hipp,都幾鍾意食,但開始食左有味道的野之後就唔肯食hipp喇~

而家好鍾意食friso,可能因為奶香味掛~

最好買試用裝試下先~
孫師奶

洋房

kmbb519 發表於 19-9-9 13:01
我之前都係諗住㨂有鐵質,就買左kendrrmill 同gerber, 跟住發現佢食得好少,主要都係奶,後尾就買左hipp, ...

連hipp嘅其它混合味道都唔食嗎?我林住買hipp嘅原味比bb試下先,之後再加其它蔬果溶,唔知咁样好唔好呢

洋房

臭Patpat小B 發表於 19-9-9 12:03
其實香港嘅食品上邊都會有營養標籤,你可以根據你嘅需要去揀,不過就唔好揀嘉寶這個牌子
...

好的

洋房

suenc9 發表於 19-9-10 12:43
我bb初初食hipp,都幾鍾意食,但開始食左有味道的野之後就唔肯食hipp喇~

而家好鍾意食friso,可能因為奶香 ...

有奶味唔怕bb會蛀牙咩?因為甜甜地嘅

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Ca-ppucci-n0 發表於 19-9-11 13:57
連hipp嘅其它混合味道都唔食嗎?我林住買hipp嘅原味比bb試下先,之後再加其它蔬果溶,唔知咁样好唔好呢
...

可以呀,我初時都係咁,頭幾次食原味,用佢食開果隻奶粉開,跟住加南瓜蓉,蕃薯蓉,香蕉蓉咁,佢初時好鐘意食架,食到大半碗,但突然有一日唔肯食... 跟住我買hipp果隻南瓜味米糊,佢又肯食喎,但食唔到半盒又唔肯食!之後試亨氏有隻西蘭花芝士味,佢又係初頭好鐘意但食唔到 1/3盒就唔食(我每日整唔同野,佢都係唔肯)所以你唔好一次過買咁多,我之前萬寧3送1 買左勁多,最後比哂人

公爵府

Ca-ppucci-n0 發表於 19-9-11 13:57
...

不過個個bb唔同,我朋友個女細佢半個月,到而家都仲食緊 米糊同粥都肯食,真好,我b而家要食爛飯

禁止訪問

2019勳章

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我仔全人奶,所以想盡量天然少添加。我買hipp,因為佢成份最簡單,有啲米糊成份有奶,其實同奶粉無咩分別我就無揀。

大宅

2019新春慶豚圓

Hipp係比較多人買,而且有機,我個仔剛剛加固嘅時候都係食呢隻

民房

suenc9 發表於 19-9-10 12:43

而家好鍾意食friso,可能因為奶香 ...

我都諗住轉friso奶米粉比bb食,但佢一直食開illuma,請問怕唔怕噶?

複式洋房

2019新春慶豚圓

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
FrancesLam_FB 發表於 19-9-18 13:46
我都諗住轉friso奶米粉比bb食,但佢一直食開illuma,請問怕唔怕噶?

美素奶米糊太甜,畀bb食左一次之後冇再畀佢食啦!
個人覺得買純米糊自己溝果蓉食比較好,多數奶米糊都會加左佢本身牌子既奶粉,同自己食開隻奶粉唔同,唔太好

複式洋房

FrancesLam_FB 發表於 19-9-18 13:46

其實應該無問題的,可以試下sample先
孫師奶

民房

suenc9 發表於 19-9-19 10:49
其實應該無問題的,可以試下sample先

琴日心急已經買左一罐,今日煲番薯節瓜粥比佢食,食幾啖就反胃作嘔比我睇,之後我開friso米糊比佢食,食食下好興奮阿大嘴比我餵。我自己試食下,好好味,連我都鐘意啦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊