自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

Fed#up 發表於 19-9-6 15:48
為甚麼香港人不用普、簡學中文呢?

全部科目都母語(粤、繁)教學了。現想問英文課用英文學,為甚麼中文课不 ...

认同!

大宅

Fed#up 發表於 19-9-6 16:05
從現在年輕人的普、簡能力看來並非如是。
對比內地人的中文水平更是...
...

簡體字本身就係殘字 為左令大眾普及學習先引身出來的文字
真心唔覺得小朋友應該學囉 又唔係無能力學
學壞手勢!無晒本身字面的意思
其實只要識繁體字 好自然識睇簡體
我好多內地朋友都唔鍾意簡體 覺得好唔工整

大宅

sonmummy 發表於 19-9-6 18:36
认同楼主! 全世界的外国人也想学好我们中国的普通话,我真的很不明白香港自己本地人在想甚么?香港人去法 ...

香港人去到外國遇上華人 會先問識唔識廣東話 如果唔識先講國語 兩者無問題

以於你話點解香港人唔肯講普通話?無唔肯講呀 講得唔好之嘛 香港係我地屋企 你返屋企同阿媽講野 當然用自己母語啦 香港人之間都係自己人做咩要講普通話?完全唔明白你的概念係咩....

學寫繁體唔係我地揀架bor, 係5000年文化的中國幫我地揀架 唔係我地舉手求英國拎走我地呢個細到睇唔到的小漁港 係清政府割我地走架 我地呢100年都係學繁體字講廣東話 又有咩問題呢?

大宅

andre_mama 發表於 19-9-7 16:42
學打中文,如果你先學倉頡,要轉速成唔難。相反,如果你先學速成,要學返倉頡其實好難。

學繁學簡就係咁情 ...

係囉 我又係唔明
而家都無人話佢地唔可以寫 鍾意咪寫飽佢囉 我地又無話唔識睇 我地唔寫之嘛 咁都要理
同埋 班內地人 不嬲去到邊都唔覺得有需要尊重人地文化架啦 去到邊個國家都講普通話 我真係覺得好好笑 憑咩你去人地度 人地要先學定你的語言?等如 我去人地屋企玩 但迫人守自己屋企套規則

水晶宮

焦糖媽 發表於 19-9-6 18:27
佢地既方言掛

我聽過一個講法係廣東話係古老既語言,所以同佢地用既語言係近似,唔知關唔關地 ...

廣東話應該是改變較少的古方言(dialect),硬要說李白杜甫用廣東話吟詩實在牽強。古代漢文化主幹是中原文化,所以中文古音還是偏近中原語系吧。
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

Lotharingien 發表於 19-9-6 17:24
我絕對堅持要用粵語學中文,有得簡我都唔會講普通話,但都唔代表唔學

利申:普通話標準北京腔

不好意思!
拉開話題,妳的普通話標準北京控在那裡學?
謝謝!

大宅

lalang02 發表於 19-9-8 00:56
香港人去到外國遇上華人 會先問識唔識廣東話 如果唔識先講國語 兩者無問題

以於你話點解香港人唔肯講普 ...

其實真係得中國人先會咁霸道,去到邊都要「我就係規矩」。響往人地地方有法治,但去到人地度就想繞過法治令自己得益。去到邊都要人地迎合佢,移民唔係去融入人地,而係要將人地改變嚟迎合中國人生活。

大宅

Fed#up 發表於 19-9-7 23:30
呢個係good point. (emoji)謝謝你!
那你覺得只是中學中文課用簡、普可行嗎?小學應該也把重要的繁體字學 ...

小朋友係張白紙,你俾咩佢,佢就會學咩。語境繁體,佢都會無問題。只係學開簡體既人先會覺得學繁體難。正如,中國人去學南亞文一樣覺得難。

捨難取易,唔會係我教育方針。學做人本身難,係未叫個細路唔好做,放任佢成長? 打工搵錢都好難,係未唔做野攞綜援就算?細路做援交搵錢好易,咁係未就任得細路去做?

學繁體字,等於正統學中文字既。中文造字有六法,簡體字已經搵唔到。韓國依家都講緊要用返漢字既時候,點解作為有學繁體既優良環境既人,要自廢武功呢?

男爵府

回覆樓主:

有了粵語和繁體字基礎,普通話和簡體字好易上手

大宅

andre_mama 發表於 19-9-8 08:26
其實真係得中國人先會咁霸道,去到邊都要「我就係規矩」。響往人地地方有法治,但去到人地度就想繞過法治 ...

因為佢地覺得自己大把錢
要人地服務佢地
我好相信 香港人未必個個英文都好 或聽得明
但好少聽到 香港人出國旅遊硬對人講廣東話
再差都嘔到d英文出黎 呢d叫尊重囉!

我有內地朋友又係思想有問題 去加拿大旅行 入間法國餐廳 問人地有無中文menu + 同人地講國語 對方呆晒

大宅

那些花兒 發表於 19-9-7 22:49
你講野有鄉音啊!
我而家先知呀

我要加緊學好普通話先得

大宅

Fed#up 發表於 19-9-6 15:48
為甚麼香港人不用普、簡學中文呢?

全部科目都母語(粤、繁)教學了。現想問英文課用英文學,為甚麼中文课不 ...

可以學多樣野為未來做好準備,但唔應該以簡體“”取代“”繁體

大宅

芳姑姐 發表於 19-9-8 09:22
有了粵語和繁體字基礎,普通話和簡體字好易上手

岩。兩者可以共存。樓主思想可以開放d。我有新加坡朋友會學講少少廣東話佢地中意香港電視劇同香港美食。點解唔保存粵語文化

大宅

回覆 pandaeyes 的帖子

其實認同樓主,會係咩人?普通話係重要,但都唔可以廢除本身的母語
兩者不可以並存嗎?
教育局局長廢架喎

男爵府

lalang02 發表於 19-9-8 01:04
係囉 我又係唔明
而家都無人話佢地唔可以寫 鍾意咪寫飽佢囉 我地又無話唔識睇 我地唔寫之嘛 咁都要理
同 ...

人地覺得自己有錢大哂,全世界都要就佢。。吾就佢就係你地吾岩。。
其他國家既人想賺你既錢自己會學,使迫??無聊!

首頁

尾頁

跳至