自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

珍珠宮

huiwo太太 發表於 19-9-6 18:03
繁簡兩樣都學,其實唔難。
普通話有家長好抗拒,但我一定會比我小朋友學識。

學多些好!

廣東話和繁體字是基礎,普通話阿囡幼稚園小學有學,中學之後又會加強,自己都識教佢,簡體字相對易識。

侯爵府

親子王國15週年勳章

蘋果木 發表於 19-9-6 18:10
其實想問好耐,李白呀,杜甫呀,李清照佢地作詩時,究竟用咩語言既呢?
...

佢地既方言掛

我聽過一個講法係廣東話係古老既語言,所以同佢地用既語言係近似,唔知關唔關地域事

男爵府

蘋果木 發表於 19-9-6 18:10
其實想問好耐,李白呀,杜甫呀,李清照佢地作詩時,究竟用咩語言既呢?
...
聽講係用當時既漢語,佢地會講各自地方既方言,但如作詩讀詩,好似係用官話而吾係日常口語,有d類似而家各地方有佢地既方言,但如作文章就要用普通話來寫同讀

男爵府

认同楼主! 全世界的外国人也想学好我们中国的普通话,我真的很不明白香港自己本地人在想甚么?香港人去法国、澳洲、英国...你跟当地华人说广东话吗?即使你跟当地定居的台湾人沟通也是普通话。现在韩国、日本当地学生上堂也在努力学好我们普通话,反而香港人还在讲广东话?香港人去外国,很多地方有中国语文的告示全都是简体字,为何香港还在执迷不悟,井底之蛙在认为要用广东话、繁体字在教学?

大宅

liumeowjen 發表於 19-9-6 17:34
點解一定要同內地比較?

那是回覆三摟。
咁你覺香港年輕人的普、簡能力比那個地方優勝?星加坡?

男爵府

普通话有甚么重要:中国在全球的地位正在提高,正因为这个上升的原因,许多人都努力学习普通话,以便跟中国人打交道。因为普通话是中国统一以及国家官方的语言,所以对中国人来说是非常重要。大家不妨想想,有没有美国人不懂说英语?有没有俄罗斯人不懂说俄语?更有没有日本人不懂说日语?香港是中国的一部分,所以我们身为香港人不但要学好粤语和英语,还要学好普通话。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sonmummy 發表於 19-9-6 18:42
普通话有甚么重要:中国在全球的地位正在提高,正因为这个上升的原因,许多人都努力学习普通话,以便跟中国 ...

當然仲要學好繁體字添啦

大宅

flyinsky 發表於 19-9-6 16:43
唔通廣東話無用就要消滅?咁容不下其他文化?

點會呢?不是全部科目都母語教學了嗎?

現想問英文課用英文學,為甚麼中文课不學簡、普呢?這不是兩全其美嗎?
香港學的英文是英國式的,那學中文不是應該學中國式的嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sonmummy 發表於 19-9-6 18:42
普通话有甚么重要:中国在全球的地位正在提高,正因为这个上升的原因,许多人都努力学习普通话,以便跟中国 ...

其實香港很多中丶小學生繁簡並學,兩者並無衝突。只有小量香港人太偏橫吧!就讓那些人被時代淘汰吧!
至於繁體字,我反而覺得內地人應該學習,因為中國已不是從前文盲比較多的社會,而且繁體字才是我們中國民化根源,世上每一個國家都會努力保留自己文化,而不是因為複習而捨棄。

大宅

12312 發表於 19-9-6 17:24
因樓主吾系香港人,吾知佢出自/邊到黎既人囉。佢覺得"粵語"吾啱佢聽/說,就想人地跟佢一樣囉。
...

咁你錯了,我廣東話母語,英、普流利。簡會看不會寫。看人地打簡體字咁快,覺得打繁體字堅繁!

伯爵府

Fed#up 發表於 19-9-6 19:03
咁你錯了,我廣東話母語,英、普流利。簡會看不會寫。看人地打簡體字咁快,覺得打繁體字堅繁!
...
個人能力問題

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Fed#up 發表於 19-9-6 18:58

現想問英文課用英文學,為甚麼中文课不學簡、普呢?這不是兩全其美 ...

你說的是普教中。不是你1樓說的
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

mcdullyiu 發表於 19-9-6 19:22

不只普也學簡。我能我寫得唔清楚,已改。

珊瑚宮

Fed#up 發表於 19-9-6 19:03
...

打-快碼比 5畢更快呢

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Fed#up 發表於 19-9-6 18:58

現想問英文課用英文學,為甚麼中文课不學簡、普呢?這不是兩全其美 ...

繁體字唔係中國式?

寶石宮

12312 發表於 19-9-6 19:30
打-快碼比 5畢更快呢

速成打繁體都唔慢架

男爵府

yanyanmm 發表於 19-9-6 18:36
聽講係用當時既漢語,佢地會講各自地方既方言,但如作詩讀詩,好似係用官話而吾係日常口語,有d類似而家各 ...

甘官話係咩?係咪就係普通話?

珊瑚宮

mcdullyiu 發表於 19-9-6 19:22

我見呢個post既樓主,全是關於:時事post , 都幾像:飛越 深圳河、羅湖橋的 "鍵盤人士"。

珍珠宮

回覆樓主:

粵語吾只係香港人嘅堅持,亦係廣州人嘅堅持。如果要問點解要堅持粵語,不如問:點解要趕絶粵語?粵語有乜好驚?

點解堅持繁體?我自己嘅原因係1)繁體先係老祖傳落嚟嘅文字,因為一班政棍出於政治動機而無左,太可惜;2)連自己姓(鍾vs鐘)乜都搞清;3)學繁體嘅人吾會怕簡體,相反,有學簡體嘅人同我講怕繁體

大宅

good_pig 發表於 19-9-6 19:31
繁體字唔係中國式?

英國=The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
中國= The people Republic of China

首頁
45678...12

尾頁

跳至