0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

湊new born真係好辛苦,阿仔而家24日大,食120ml一餐,大概3個鐘,,有時3個半鐘就嗌肚餓,每餐都要掃好耐風,如果唔係就嘔奶。到夜晚真係好辛苦,好攰,好驚過咗滿月都戒唔到夜奶。另外,戒夜奶駛唔駛再食多D?如果唔係就捱唔到成晚?咁阿仔食唔到咁多點算?

複式洋房

我個囡出世無耐都食120ml,佢有入有出就得。奶樽可以試pigeon 寛囗。奶粉我當時試過aptamil 白金,但因為無便轉左hipps 。兩隻佢都食。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

ElsaYik 發表於 19-9-16 15:21
我BB48日大,都食緊雪印都有好多眼屎。 其實需要換奶粉?

我bb都係食緊雪印,20日大,我發現佢開始多眼屎,我都有諗過關唔關奶粉事

大宅

2019勳章

回覆樓主:

點解BB夜晚係咁喊,日頭咁好訓?捱夜真係好辛苦啊?有咩辦法可以令距D時間正常返?

男爵府

2019新春慶豚圓

渴望的小魚 發表於 19-9-17 08:11
點解BB夜晚係咁喊,日頭咁好訓?捱夜真係好辛苦啊?有咩辦法可以令距D時間正常返?
...

Bb仲細未識分日夜,你試下夜晚用包被包實佢等佢有安全感。

複式洋房

2019勳章

potatohead2010 發表於 19-9-6 23:34
咁都放心啲,唔該你,因為bb真係好似飲得太多

睇每日總奶量,好似800-1000ml
你上網double check 下

別墅

MommyPanel勳章

ryanychu 發表於 19-9-7 15:39
湊new born真係好辛苦,特別餵奶,你個bb好好啦,肯食咁多,我個囡出院食50ml,依家滿2個月啦,都係食奶粉5 ...

我都係,宜家先19人仔,1時70ml,1時40ml 食成1小時,好頭痛

別墅

Vivi1990 發表於 19-9-7 16:59
我個囡2個月大
食能恩4個鐘一次120-170ml
差唔多日日有便便

想問個奶咀都係0-3個月?

複式洋房

vickitsf 發表於 19-9-17 10:38
想問個奶咀都係0-3個月?

別墅

Vivi1990 發表於 19-9-17 10:42

我有諗過佢食咁慢會唔會係個咀問題

別墅

vickitsf 發表於 19-9-17 10:44
我有諗過佢食咁慢會唔會係個咀問題

阿b未夠1個月,轉4至5個月奶咀咪唔好呢?

複式洋房

potatohead2010 發表於 19-9-6 21:11
13日大,完全唔知bb喊乜,餵人奶+補奶粉,食極都好似唔夠咁,而家已經要食120ml奶,3-4個鐘餵一次,係咪正 ...

我b 8日大, 飲2至3安士, 都係人奶加奶粉, 都係係完全唔知喊乜,奶又飲咗,屎尿又柯咗,又較過溫度, 尿柯完1個鐘度又柯, 中間再夾雜屎同喂奶, 自己又要泵奶出黎,完全無得瞓

99完全無諗過幫手, 表面同你講bb係咁成日喊架啦,轉頭就同62講成日喊,喊好耐嘈到瞓唔到覺,我哋出院果日去賭馬賭到12點幾先返, 出世咁耐老公叫佢抱下bb都話唔抱

老公仕產假就快完, 好快又無人幫手同埋我都唔想bb嘈影響到佢第日返工

複式洋房

渴望的小魚 發表於 19-9-17 08:11
...

完全認同, 但多數啲人話2至3個月後會好啲,點頂到2至3個月吖

大宅

2019勳章

Cmeimei22 發表於 19-9-17 12:13
完全認同, 但多數啲人話2至3個月後會好啲,點頂到2至3個月吖

係啊,現在先2個禮拜,我媽都話過左一個月就會好

洋房

渴望的小魚 發表於 19-9-17 12:15
係啊,現在先2個禮拜,我媽都話過左一個月就會好

俾心機。 我好明白你心情,雖然我BB46日但是飲奶情況都令我覺得好苦惱(emoji),因為每餐只飲到60mg-90mg,有時90mg仲要分開時間飲。

子爵府

2019新春慶豚圓

vcsummer 發表於 19-9-16 16:58
湊new born真係好辛苦,阿仔而家24日大,食120ml一餐,大概3個鐘,,有時3個半鐘就嗌肚餓,每餐都要掃好耐 ...

bb ready好會自己戒夜奶,唔洗特登比多d佢,我仔1.5月時有一晚突然由1點半訓到6點,之前要2-3個鐘一餐,之後佢會慢慢拖長時間,2個月已經可以訓到12-7,nb開頭超辛苦,但會有盡頭,加油!

子爵府

2019新春慶豚圓

Cmeimei22 發表於 19-9-17 12:13

真係死頂,但基本上2個月後已經好湊好多,3個月後仲好湊

洋房

回覆 fafaryry 的帖子

我都係用Piegon肥奶樽

複式洋房

T_rei 發表於 19-9-8 09:49
我個b初初用nuk都成日濁親,後來轉用chuchu就無呢個問題

我bb 之前兩個月都係呀!
一樣用chu chu 食幾大啖就啜幾大啖
就少左噴奶,
不過就覺得佢會攰囉 ;)

複式洋房

媽媽加油!New born係好辛苦,但時間好快過,少少心得:
1. 頭三個月係會唔知喊咩,上網搵下“吵百羅”、“百日哭”就知you are not alone。如果唔係餓、冷暖、濕片,就好可能係肚風,幫BB按下肚仔、多啲抱抱。漸漸你會識分佢喊聲,佢又識得同你表達(非語言,但BB自有方法)

2. 要教識BB分日夜先有好日子過!日頭保持室內夠光、有聲音,夜晚就要暗同安靜,我當初就係唔知一路睇電視一路湊B,搞到佢夜瞓!其實BB晚上六點後已經可以瞓覺,九點後已經算夜!另外就係BB肯的話用包被、米袋,好瞓好多。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊