自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

leo119 發表於 19-9-7 01:11
天生血管幼, 算難抽血那種, 上星期有事入急症, 抽血ee抽了第3 針才抽到, 每一針都好痛, 我已忍得好辛 ...

我都試過,你抽完那隻手,一定不要 咁快拿重物,好易瘀青

大宅

leo119 發表於 19-9-7 10:55
我按了一陣無流血就算, 原來要㩒實10 分鐘咁耐架,咁下次我知點做了

記住係禁,唔好 "卒"

子爵府

親子王國15週年勳章

上次我都係咁,MO 要同我抽血,但問題係我要打液體入去,條血管太幼唔適合。戳左 4-5 次搞到我標冷汗都唔得。最後護士長戳手背,可惜血管唔爭氣,漫漫滴,護士長就跪係地下 5 分鐘先滴到半支。

伯爵府

回覆樓主:

我對上一次入醫院見到阿婆 畀人打豆打咗落隻腳度 因為搵唔到血管

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我血管又幼又入,表面根本睇唔到血管,好彩醫生次次都抽到

抽血後有瘀傷,主要原因係皮下血管尚未止血,血液在皮下繼續流便有「瘀」的現象,所以按壓耐一點便不會有瘀痕

水晶宮

畀面勳章

天生血管幼, 算難抽血那種, 上星期有事入急症, 抽血ee抽了第3 針才抽到, 每一針都好痛, 我已忍得好辛 ...

天生的,運動作用不大!

珍珠宮

應該有幫助,我以前都咁,後來右手應該提重物多,血管粗咗 左手就依然系睇唔到血管
不過其實抽血姑娘經驗都有關,我去體檢中心都系一抽就得(左手)

伯爵府

我都試過係咁,去捐血插第三次針才插正血管,之後瘀左3星期!!!係佢哋攪剄d微絲血管出血!
e+抽親血都聽到姑娘話我血管幼,e+每當遇到年輕騰鷄一睇就知無乜經驗的姑娘,我都會預先強調我血管幼難揾,讓她們小心,拍打多d才入針,避免又要我多捱幾針 ,又瘀黑。

男爵府

我都係天生血管幼,最怕到普通科門診抽血,次次抽血姐姐2針都抽唔到,仲要喺度"了 "搵血管,好痛, 要第3針姑娘幫我抽先得 。而姑娘都話我陰公!但醫院抽一次就ok 。

男爵府

我都試過, 左手唔得換右手, 又痛又瘀; 之後係小手臂(手掌對上和中關節間)抽, 仲有抽之前我至少要像2-3杯水, 易抽地! 我驚血!!!

子爵府

我之前有濕疹所以搞到手關節位啲皮膚好鞋 所以都難抽試過抽手背 腳掌都試過

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

舉啞鈴呢d負重運動係有幫助,正如d筋肉人都係咁做運動,所以血管好粗!但亦有人血管天生好幼,做極運動都好幼
btw,如果個人驚,肚餓,凍都會令到血管收縮,會更加難抽

男爵府

ying_mail 發表於 19-9-7 01:36
嘩,有無俾藥膏你揸?
我上次揸左藥膏都要成2個星期先散。
如果仲好同痛,快d要去紅十字。

去紅十字做咩?

侯爵府

fongfonglover 發表於 19-9-7 18:16
去紅十字做咩?

上次紅十字叮嘱我,如果只手揸完膏仲痛的話上反去揾佢地。

男爵府

ying_mail 發表於 19-9-7 18:20
上次紅十字叮嘱我,如果只手揸完膏仲痛的話上反去揾佢地。

樓主係去急症俾人抽血,唔係去紅十字捐血喎

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我次次捐完血都瘀,試過夏天著短袖衫,朋友見到以為家暴。

後來同姑娘講,佢幫我貼好針口再用紗布紮實,隔耐少少先拆就無瘀得咁犀利。

侯爵府

fongfonglover 發表於 19-9-7 18:23
樓主係去急症俾人抽血,唔係去紅十字捐血喎

噢!誤會了,多謝 JM 糾正

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都係天生血管幼
上次入院打豆豆,4個姑娘夾埋試左一大餐,第一次fail左,一拔返出黎即時瘀左
我都慣了,唔怪姑娘手勢唔好,只怪自己天生難攪

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我同你一樣, nurse話揾我血管仲難過考試。 試過2隻都吉到瘀晒。因要打血管, 試過一個搵唔到, 揾幫手, 三個nurse至吉到, 佢地忡話唔好意思, 攪到我瘀晒。

大宅

lily-of-valley 發表於 19-9-7 18:47
我同你一樣, nurse話揾我血管仲難過考試。 試過2隻都吉到瘀晒。因要打血管, 試過一個搵唔到, 揾幫手, ...

我最試過5 次

首頁

尾頁

跳至