3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇小朋友3歲仲未戒片?

男爵府

kellieck 發表於 19-9-7 09:33

返幼稚園會自動老師幫手下戒左,因為佢地排洗時間好密

子爵府

我小朋友啱啱3歲仲未戒
老師試過幫佢戒1星期但失敗
老師話我小朋友有潔癖所以難戒
佢係一唔著片就死忍, 點都唔肯喺廁所去, 4-5個鐘都唔去
睇到佢好抗拒驚有反效果, 建議停一停遲啲再試
我自己唔心急, 我信每個小朋友都有自己既時間表
不過間唔中我都會同佢講關於去廁所既事, 希望遲啲再試可以成功

大宅

比啲時間佢適應,我仔三歲幾都係最近兩三個月先戒到,不過痾臭臭都未可以喺廁所去到
多啲帶佢去廁所適應,去唔到同佢講唔緊要,慢慢試,媽媽以前都係咁㗎,遲啲就可以㗎啦,最緊要唔好嚇怕佢

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我小朋友要3歲半先戒到,開學前佢都未係時候戒,咁就唯有著片返學,慢慢可能學校有排洗時間,同我每曰叫佢起身第一時間就係先尿尿,慢慢習慣佢就戒到了

子爵府

回覆樓主:

我仔戒緊日片,佢仲有2個月先3歲,依家返k1老師話唔好再著片,帶多幾褲俾佢哋瀨咗會幫手換,同埋會定時去廁所,呢幾日日頭已經冇著片,佢仲未識講急,但隔2個鐘帶佢去廁所都肯屙,之前連廁所都唔入,所以都好大進步

子爵府

wai0824 發表於 19-9-8 01:23
我小朋友要3歲半先戒到,開學前佢都未係時候戒,咁就唯有著片返學,慢慢可能學校有排洗時間,同我每曰叫佢 ...

老師仲俾著片返學?我仔嗰間返第一日已經叫唔好著片,瀨濕佢哋會換。
咁著咗片屙poopoo老師知唔知?佢會講話屙咗?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

pigpiglamlam 發表於 19-9-9 00:22
老師仲俾著片返學?我仔嗰間返第一日已經叫唔好著片,瀨濕佢哋會換。
咁著咗片屙poopoo老師知唔知?佢會講 ...

咁老師都好好,會話戒唔到唔緊要,唔洗急,會慢慢比佢習慣左先,咁我小朋友呢唔會係學校痾大大的,著住片都唔會,所以呢個問題無經歷過

子爵府

wai0824 發表於 19-9-9 01:58
咁老師都好好,會話戒唔到唔緊要,唔洗急,會慢慢比佢習慣左先,咁我小朋友呢唔會係學校痾大大的,著住片 ...

明白,每間學校唔同做法。
但我覺得唔著片小朋友會快d戒到,咁當然辛苦咗老師幫佢哋換褲,話晒要睇咁多小朋友……初頭我就係擔心呢個問題,問可唔可以著住學習褲先,方便老師除褲?老師話唔使,瀨係戒片過程,只係俾多幾條後備褲就ok,屋企都唔好再著片,要適應著內褲,過程都比我想像順利

侯爵府

2024年龍年勳章

仔仔3歲3個月, 由2歲9個月開始戒片,
而家可以係屋企唔著片, 出街唔遠都可以。
不過返學就著片, 怕瀨濕學校唔係咁好。

男爵府

想生BB熱投

回覆 小菜豆 的帖子

我嗰個都係呀,但老師成日話賴咗無所謂,我覺得唔好意思,所以送返學都同佢去咗toilet我先走,叫佢記得同老師講要去toilet

大宅

回覆樓主:

起身時戒左, 但會襯佢瞓左偷偷幫佢著返片, 試過半夜瀨尿,好煩

子爵府

小菜豆 發表於 19-9-10 15:13
仔仔3歲3個月, 由2歲9個月開始戒片,
而家可以係屋企唔著片, 出街唔遠都可以。
不過返學就著片, 怕瀨濕學校 ...

老師會幫手換片?

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 pigpiglamlam 的帖子

如果尿片有濕,老師會幫手換。不過早上出門前會小便咗先,
所以唔一定要換。
其實之前N班學校,
他已經可以跟同學去排洗,
不過K1轉了新學校,
男仔小便要站立,
佢唔識,
老師話唔會迫佢,
等佢睇下同學先。

子爵府

小菜豆 發表於 19-9-13 08:43

如果尿片有濕,老師會幫手換。不過早上出門前會小便咗先,

好多小朋友都可以著片返學,但我仔嗰間開學第一日就話唔好再著片,帶後備衫褲襪瀨濕會換,亦會定時排洗,初頭我都擔心仔仔會唔會成日瀨加重老師負擔,提議不如俾學習褲佢著,老師話唔使,瀨濕係戒片必經階段,如果想佢快d戒到,就唔好再著片。sofar佢返咗2個禮拜都未試過瀨濕,真係好大進步,依家喺屋企或者出街唔遠都唔使著片

侯爵府

2024年龍年勳章

學校咪好囉, 幫仔仔戒片。我仔情況係開學家長日,
校長有講過唔建議戒片褲,
都係話返咗學唔著片,
不過我仔有自閉症,
擔心佢新環境唔識企住VV又唔出聲,
同班主任講開佢情況講埋啫,
遲一個月都要幫佢唔著片返學喇。

侯爵府

2024年龍年勳章

我見有D工人帶水樽仔,
小朋友係街忍唔到,
就咁對住水樽痾落去都好方便。

子爵府

小菜豆 發表於 19-9-13 11:35

學校咪好囉, 幫仔仔戒片。我仔情況係開學家長日,

我都覺學校幾好,會幫小朋友換褲,反而係家長會唔好意思,怕麻煩到老師
戒片真係要長期作戰,大家加油!

小菜豆    發表於 19-9-13 13:05

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

我的戒了日片。但想問下佢大便一定要著片先肯痾,所以臨瞓前著左片先會痾。點幫佢克服呢?

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

小菜豆 發表於 19-9-13 11:38
我見有D工人帶水樽仔,
小朋友係街忍唔到,
就咁對住水樽痾落去都好方便。

女仔就頭痕,帶膠袋?

首頁

尾頁

跳至