坐月心得

跳至

首頁

尾頁

別墅

1)我埋身餵人奶咁仲洗唔洗買泵奶機?

2)如果買左泵奶機.泵左啲奶出黎係咪放係最凍個格雪住?跟著就咁放係室溫到溶左佢?我有個暖奶機定係倒落奶樽再開個暖奶機就得?如果泵定啲奶.咁係咪代表我可以間唔時食下啲外賣.壽司之類個啲野

別墅

回覆樓主:

3)坐月會有媽媽幫手.但坐完月之後就要自己一個人照顧呀b同自己煮飯食!我如果一日有一餐食下公仔麵/外賣.其實係咪真係我一食完餵人奶呀b就會食番我岩岩食既唔健康野食落肚?

4)坐完月之後係咪仲要補啲上奶既湯水?如果一餐半餐飲滴雞精又可唔可以代替呢?因為一個人真係可能搞唔掂咁多野
我老公番工輪三更.一個星期有時放一日至兩日假.可以幫下手!屋企人最多幫我坐月.之後就唔得閒!我老公屋企人就更加唔洗諗知道我陀女之後理到冇再理過我

珍珠宮

2019新春慶豚圓

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
驚奇大媽 發表於 19-9-7 11:20
3)坐月會有媽媽幫手.但坐完月之後就要自己一個人照顧呀b同自己煮飯食!我如果一日有一餐食下公仔麵/外賣. ...

幾樣嘢。。。

食完壽司、外賣,都一樣可以照餵人奶,冇需要因而避免餵BB的。長期、大量食公仔麵或高脂/高鈉/高糖嘅食物,首先損害嘅係你自己健康,唔係你啲奶。間中食所謂垃圾食物並冇咩問題,其他時儘量揀營養均衡嘅食物就可以。外賣唔一定冇營養,睇你點揀。

你食嘅食物,要先經身體消化,各種營養被身體吸收,喺有需求(BB吸啜刺激)嘅時候身體會攞合適嘅養分加上水分製造出奶,並唔係「你食完咩BB就即刻食咩」咁簡單。

我個人唔認為一定要飲湯先有奶。食得飽、夠水分就可以了。不過,如果你好相信好相信一定一定要飲湯先有奶,好似個個都話要飲湯喎,你冇湯飲就會驚,一驚一擔心就會冇奶了 -- 呢個係信心問題,唔係有湯冇湯嘅問題,你明白嗎?我自己冇飲湯習慣的,都餵大兩個B了。

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-9-12 01:00
幾樣嘢。。。

食完壽司、外賣,都一樣可以照餵人奶,冇需要因而避免餵BB的。長期、大量食公仔麵或高脂/高 ...

好詳細!好多謝你其實我到冇飲湯既習慣.只係我呀媽就好相信我係娘家坐月.所以一定要聽佢講.一坐完月我諗我會好小自己煲湯

珍珠宮

2019新春慶豚圓

驚奇大媽 發表於 19-9-12 09:06
好詳細!好多謝你其實我到冇飲湯既習慣.只係我呀媽就好相信我係娘 ...

其實我都只係坐月有飲湯,因為有人煲我咪飲囉。 之後就冇了,我自己煮飯嘅話情願煮多個餸都唔會煲湯,除咗間中整紫菜豆腐或肉片豆腐鍋等連埋湯嘅餸啦,不過嗰啲人地應該唔當係湯水。

我平時習慣飲好多水的。

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-9-12 09:47
其實我都只係坐月有飲湯,因為有人煲我咪飲囉。 之後就冇了,我自己煮飯嘅話情願煮多個餸都唔會煲 ...

到應該係有人煲俾我飲咪飲.坐完月番自己屋企真係煮多餸到唔想煲湯.

別墅

2019新春慶豚圓

驚奇大媽 發表於 19-9-7 11:20
1)我埋身餵人奶咁仲洗唔洗買泵奶機?

2)如果買左泵奶機.泵左啲奶出黎係咪放係最凍個格雪住?跟著就咁放 ...

唔係你想埋就埋到身,建議買定泵奶機

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊