跳至

首頁

尾頁

伯爵府

呢排香港個個講要開離岸戶口,咁同MM2H有乜關係?我梗係唔係叫你搬晒D錢去大馬啦!因為大馬畢竟有外匯管制。搬去新加坡就OK, 又近香港同大馬,第日有乜事要飛過去都方便過去歐美。如果你用Citibank, DBS開離岸戶口,你必須係Premier acc客戶先,咁香港你要責住起碼佰伍萬。開離岸戶口之後係果邊亦要keep住佰零個……

伯爵府

回覆樓主:

但,如果你係大馬HSBC開MM2H定期戶口,就算五十歲以上都擺咗十五萬馬幣啦。而係大馬HSBC開Premier acc 只需keep廿萬馬幣。之後返香港你可以唔需要keep咩錢係香港戶口就可以upgrade戶口做Premier. 同樣你又可以係新加坡或英國HSBC開離岸戶口而無需keep最低存款额因為你大馬個戶口巳fulfil左Premier acc個要求。係咪好正呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

最近都有朋友問過我呢樣嘢,似係agent銷售手法

試左未?係咪的確如是?因為以往是要declare 居住國家,Country of residence 以該地為主戶口,我都好奇係咪真

伯爵府

MM2H 發表於 19-9-7 22:15
最近都有朋友問過我呢樣嘢,似係agent銷售手法

試左未?係咪的確如是?因為以往是要declare 居住國家,Cou ...

已問過HSBC, 係可以的。未聽過Agent用呢樣嘢sell MM2H, 亦無聽過其他人講,只係我自己問銀行find out到。

By the way, 灣仔間agent幫客開大陸戶口多。

翡翠宮

ilovebb2019 發表於 19-9-7 22:23

已問過HSBC, 係可以的。未聽過Agent用呢樣嘢sell MM2H, ...

係agent sell我朋友呢個benefit,朋友問我確認

真係唔知原來而家可以咁,因為我外地戶口比香港果個仲耐,接通Global links時要簽定定居地表格,因每地premier 會有些不同benefits,要declare同提供稅務証明,冇諗過只單靠mm2h visit pass,不用定居証明都可以互通,以馬拉level為主導

伯爵府

MM2H 發表於 19-9-7 22:57

係agent sell我朋友呢個benefit,朋友問我確認

我舊年搞完個visa返香港係HSBC Premier centre想用佢電腦check返大馬戶口d嘢。個reception問我攞張卡睇,知我唔係香港戶口,我話係大馬咖,咁佢即刻叫我upgrade埋香港個戶口,唔需要放1mil. 但我其實少用香港個戶口,费事upgrade後唔用會唔會有古惑收費。

到上星期八月尾,我去問HSBC有關開離岸戶口,個經理話Premier acc客戶就可以開。我同佢講我有大馬果個,咁佢check晒我d资料就話我可以先upgrade香港個acc然後開離岸戶口。英國或新加坡都得,唔需要係離岸戶口keep最低餘額因為大馬果個已fulfil到個requirement.

翡翠宮

ilovebb2019 發表於 19-9-7 23:09
我舊年搞完個visa返香港係HSBC Premier centre想用佢電腦check返大馬戶口d嘢。個reception問我攞張卡睇, ...

咁又幾著數喎

子爵府

2024年龍年勳章

ilovebb2019 發表於 19-9-7 23:09
我舊年搞完個visa返香港係HSBC Premier centre想用佢電腦check返大馬戶口d嘢。個reception問我攞張卡睇, ...

咁你開左匯豐既新加坡或英國戶口未?若成功開左是否在香港國際銀行部樹開?

因為我問過幾次,親身做也做過,就係.....Premier 係只要在全球一間匯豐係 Premier 就可以同一身份開其他國家既戶口(其實低一級別既 Advanced 都得,不過要比 $800)但條件是你要証明開來有用途才可以、即例如移民,仔女讀書,買樓,打工呀咁之類,開來投資草錢不算,並要提供相關証明,咁佢地在中環就可幫你搞到,再將文件送到當地開咁解。我有其他國家既匯豐戶口,當日都要我出示証明的。我有問過馬來西亞、但佢地答案都係要出示 MM2H approval letter 先可幫我搞。

請問你是否不需理由就開到其他國家既戶口?

伯爵府

彥彥媽咪 發表於 19-9-8 10:42
咁你開左匯豐既新加坡或英國戶口未?若成功開左是否在香港國際銀行部樹開?

因為我問過幾次,親身做也做 ...

1. 我係大馬HSBC戶口已是Premier acc.
2. 香港HSBC同我講係可以upgrade我香港戶口做Premier然後開英國或新加坡離岸戶口。
3. 有JM話佢用個理由係打算買樓,批左。佢開新加坡既。
4. 你係大馬開銀行戶口或買保險都要show MM2H approval letter. 你搞landing果時唔係用HSBC做定期?
5. 係,開戶要去中環總行開。

子爵府

2024年龍年勳章

ilovebb2019 發表於 19-9-8 10:52

謝謝、我明、現時我未批出 MM2H 嘛,所以唔比我開。

有JM 開到新加坡戶口因為理由係買樓,咁你知唔知佢是否要出示証明?定講話會買都信?呢個是我最想知既。

在中環開我知,我澳洲同加拿大匯豐戶口都是在中環搞的。但當日都要我出示用途証明、所以我十分想知是否容許不需証明都可開到。

伯爵府

彥彥媽咪 發表於 19-9-8 10:57

有JM 開到新加坡戶口因為理由係買樓,咁你知唔知佢是 ...

你可問吓Chole

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22545077

翡翠宮

彥彥媽咪 發表於 19-9-8 10:57

有JM 開到新加坡戶口因為理由係買樓,咁你知唔知佢是 ...

我都好奇怪就咁講個理由就開戶,好兒戲

而且資金咁樣四處流,經濟體系點管理

子爵府

2024年龍年勳章

MM2H 發表於 19-9-8 12:52
我都好奇怪就咁講個理由就開戶,好兒戲

而且資金咁樣四處流,經濟體系點管理

我理解無証明係唔比的、我前日先同匯豐傾完,佢都係要我有馬拉批準信或一係買樓証明咁先比我開、所以若有成功個案我會好想了解多些。

但我有聽過個案是 walk in 到馬拉匯豐就可以就咁開到,唔知係唔係、但呢刻我又唔想為一樣野就特登去開咁

翡翠宮

彥彥媽咪 發表於 19-9-8 12:56
我理解無証明係唔比的、我前日先同匯豐傾完,佢都係要我有馬拉批準信或一係買樓証明咁先比我開、所以若有 ...

我都係同疑問,因為我幾個戶口都係有Global link前已存在,以前講明各自為政

當有link時,我都需要係當地declare country of residence,提証明,以居住地戶口為首,保持premier status。但睇嚟而家呢樣都已唔需要,任何一個,就算最低要求嘅地區,都可以cover其他地區

子爵府

2024年龍年勳章

MM2H 發表於 19-9-8 13:04
我都係同疑問,因為我幾個戶口都係有Global link前已存在,以前講明各自為政

當有link時,我都需要係當地 ...

只要一個國家是 Premier 就全球也是呢樣其實都實行左若干年了,起碼我 6/7 年前開其他國家戶口是已是這樣。因此若技術性d 咁去玩、去一些入場費不高額既國家(如馬拉)係抵玩既、因為相對被綁既資金又少些。

但我記得去每一國家開戶係要有個理由(銀行要出示証明的)呢樣我理解 so far 無變過、所以十分想知係唔通依家又改左?係就好方便好多了,但若咁銀行咪會多左好多戶口、而呢類戶口又多數不 active 既話咁會好重成本架喎、所以未想得明

我唯一欣賞匯豐就是佢既 global banking 十分方便,但我多數在其他銀行兌外幣再電匯到海外匯豐、因為比埋手續費都會平過係匯豐兌再免費 global transfer

翡翠宮

彥彥媽咪 發表於 19-9-8 13:46
只要一個國家是 Premier 就全球也是呢樣其實都實行左若干年了,起碼我 6/7 年前開其他國家戶口是已是這樣 ...

我2個外地戶口係十幾年前,所以有得link up後,要倒番轉declare 香港為主戶口,因為稅務都會唔同

馬拉果個係最新,估唔到而家容許keep最低地區都可以其他戶口通用,因為咁其實對高定位地區嘅客戶有點不公平,由其不需證明或實在開戶理由

子爵府

2024年龍年勳章

MM2H 發表於 19-9-8 20:29
我2個外地戶口係十幾年前,所以有得link up後,要倒番轉declare 香港為主戶口,因為稅務都會唔同

馬拉果 ...

我見出面既 JM 回覆話真係講個理由就得,我前幾日同中環傾過佢地都話唔得既、我唔知係咪開新加坡既會簡單些、還是因為有馬拉戶口所以開新加坡當係同一類咁?我唔肯定、明日若我問到會再報告。

講開又講,現在間間銀行爭生意、我知 premier 現在已有好多通融,有好多香港戶口根本不需達最低要求都可做到的,例如見個客收入穩定、或是 autopay 出糧呀咁都自動邀請佢 upgrade 的。同信用卡一樣,白金卡都代表不了甚麼、所以早輪匯豐再將客分級、就出左 Jade 了。

翡翠宮

彥彥媽咪 發表於 19-9-8 20:43
我見出面既 JM 回覆話真係講個理由就得,我前幾日同中環傾過佢地都話唔得既、我唔知係咪開新加坡既會簡單 ...

星加坡有可能

但講到英國都可以,就有點奇怪,因為一直credit check都好嚴緊,除倫敦由建築商同銀行合辦項目會做到按揭,大多其他點,冇英國護照或工作証明,大行一定唔會批,點會咁容易開戶
不過,聽過就算吧,又唔關我事嘅

男爵府

ilovebb2019 發表於 19-9-8 10:52

你好,我剛收到mm2h的conditional approval, 想請教銀行户口的事宜。我本身沒有HSBC户口,見你分享可以在大馬開Premier户口,然後就可以返香港HSBC再開Premier户口。我想請問如果我想在大馬開Premier户口,我如何滙錢去大馬開户呢?是否需要带外幣去?同埋是否預多d時間留在那兒攪手續?因我諗住趁農曆新年去大馬完成mm2h手續。

伯爵府

回覆 kiwi_kiwi 的帖子

"我想請問如果我想在大馬開Premier户口,我如何滙錢去大馬開户呢?是否需要带外幣去?同埋是否預多d時間留在那兒攪手續?因我諗住趁農曆新年去大馬完成mm2h手續。"

建議你係香港HSBC開個普通戶口用來匯款過大馬HSBC. 開通網上理財就可以由你香港戶口匯款去大馬匯豐銀行。但普通戶口要手續費, 百幾蚊. 個rate可能唔係好好, 但我覺得安全最緊要. 反正唔係大數目。第日買樓如果要匯大筆錢就再諗。

係大馬開Premier acc只需20萬馬幣戶口結餘。如果你係50歲以下, MM2H要求30萬馬幣定期已經fulfill到開Premier acc個requirement. 否則你做15萬再另加5萬定期囉。返到香港後去Premier 客戶中心搞upgrade香港個戶口。

普通戶口匯款過大馬要一日d錢至到. 你預1.5日攪銀行手續。不過近日好似有update, 要自己去MM2H office取approval letter先?

首頁

尾頁

跳至