時政擂台

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

hiragana 發表於 19-9-7 18:47
香港教育係有問題, 問題係太注重成績但道德同國民教育差不多係零

同意

男爵府

OHIMESAMA 發表於 19-9-7 18:59
我覺得家庭教育問題大啲。香港人日常生活太繁忙,返到屋企已經好攰,同小朋友缺少溝通。而正確嘅人生觀同價 ...

同意

子爵府

貓狗褓姆

回覆樓主:

絕對係, 我朋友個女佢中學時期係藍絲少年警訊會員, 點知今年入咗港大,返咗學唔夠一個月畀人洗腦,而家返到屋企居然話青年人爭取訴求咁做係啱, 防暴 警察唔應該咁樣對示威者

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

個個張教育問題推畀學校, 個個淨係掛住去搵錢, 生小朋友出嚟最緊要教識佢點樣做人, 唔係淨係成績好為之好。 品行同公民意識好缺乏。
新的一天...希望真的有新的希望吧...

大宅

mimi005 發表於 19-9-7 18:44
系。最大問題系d成年人家長仲支持佢地,顛上腦

我都覺得D家長,点解推D學生出來死

珍珠宮

OHIMESAMA 發表於 19-9-7 18:59
我覺得家庭教育問題大啲。香港人日常生活太繁忙,返到屋企已經好攰,同小朋友缺少溝通。而正確嘅人生觀同價 ...

我都覺得係呢樣
家長太縱容想彌補平時陪唔到佢地
到到大時佢誤入歧途
想教都太遲

子爵府

catcat笑 發表於 19-9-7 21:28
如果有德育課會不會好一點?
除了學校的教導,父母也擔當一個非常重要的角色,不要只說教育是老師的責任, ...

男爵府

一個人既成長,父母需要負最大既責任。應該係父母既教養出左問題,其次係學校。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢代人越來越偏激

水晶宮

回覆樓主:

媒體教育,家長,老師等都出現問題,教育只有成績,其他道德,品格,禮貌,寬容等等都沒了 剩下只有自私,自我

水晶宮

joetsang 發表於 19-9-7 22:08
絕對係, 我朋友個女佢中學時期係藍絲少年警訊會員, 點知今年入咗港大,返咗學唔夠一個月畀人洗腦,而家返 ...

大學如邪教

水晶宮

維仔媽媽 發表於 19-9-7 21:39
教育出現問題,唔止呢一代包括他們的父母嗰代。冇國民觀念,唔認同自己中國國民身份,冇公德心,太自私,唔 ...

同意

珍珠宮

回覆樓主:

唔明白點解到現在仍有很多人支持佢地,唔覺得佢地破壞係壞事

子爵府

sp2007wtm 發表於 19-9-7 22:16
個個張教育問題推畀學校, 個個淨係掛住去搵錢, 生小朋友出嚟最緊要教識佢點樣做人, 唔係淨係成績好為之 ...

贊同⋯
所以我會選擇一些偏重品德教育的學校
畢竟學習係一輩子,但品德根基係一輩子

子爵府

apelok 發表於 19-9-7 18:44
所以我覺得教育真係出左問題,不論學校同家庭教育,而家啲人都的思想同行為真係差左好多
...

最大係通識問題

子爵府

creambb 發表於 19-9-7 22:29
唔明白點解到現在仍有很多人支持佢地,唔覺得佢地破壞係壞事

我都唔明⋯真心唔明
我那些家長group仲有mama 支持佢哋這班「激進示威者」

大宅

apelok 發表於 19-9-7 18:29
眼見好多公共設施都被破壞,感到痛心,辛苦建設出黎方便市民 就咁被毀
唔係講立場,只係想了解下點解而家 ...

教育失敗

男爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 hashtag影視迷勳章

成日只是分數成績,德行禮貌全無,可悲.

珍珠宮

回覆樓主:

家庭占比例重,賺錢唔理小朋友德育培養,拋個波俾學校就算,學校又無德育課,無規範監視學生德育問題,只顧谷成績,德育有問題同家長反應,俾人投訴返轉頭又跪低,兩邊都無統一嘅理念會令小朋友好混亂,家長同學校都要自我檢討下,自己教俾小朋友嘅野,符唔符合現代社會嘅道德標準,一但雙方都唔堅固,小朋友到中學就好容易受人影響,因為佢係家庭同學校裡面都得唔到正確嘅指導,自然人話乜佢就做,缺乏思考能力

首頁
23456...7

尾頁

跳至