自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

最近開學,兩個仔女買校服、買書簿、雜費已經使咗一筆,書包見無爛已經唔換。
自己屋企兩老醫療開支大,我搵錢唔多,萬零蚊人工,兩老佔一萬,仔女開支都係我負責,補習、飯錢、零用錢,又無咗幾千,扣埋買餸錢,我自己連衫都唔捨得買多件。
c6負責供樓、水電煤雜費,每月俾6299每人幾千,本身應該鬆動過我,但每月總有d額外開支,6299有親戚來港要送禮食飯塞錢(其他兄弟姊妹一齊夾,視乎親疏,每家庭兩三千)、鄉下要起乜起物又要俾錢6299去出名贊助、姪仔/女開學買新電腦又要求資助、甚至出去“抗爭”都問攞贊助…

大宅

回覆樓主:

有時覺得自己父母開支大,自己又搵得少,慳d都唔係問題,但c6嗰邊都咁多立雜開支,有部份(我自己覺得)係非必要… 有時真係覺得唔知為乜,錢又儲唔到

伯爵府

其實鄉下果d就慳返啦,我都唔明有d老人家成日攞仔女錢嚟威,大陸人而家不知幾有錢,係佢地成日要威捐乜捐物俾鄉下。 其實鄉下親戚生活隨時比香港人好。

我有個朋友又係話佢阿爸係咁囉,激死我朋友。

有d又話鄉下果d兄弟姐妹成日問攞錢起樓,以為係稈港搵好多。 其實係香港果個就住公屋,鄉下起樓住千幾呎。

wcpcelia    發表於 19-9-11 16:30
TiMeToBeD    發表於 19-9-8 09:49

水晶宮

回覆樓主:

顧掂自己先,你地有比老爺奶奶家用已經好好,其他唔需要理會

伯爵府

回覆樓主:

我都唔明點解大陸人咁鐘意問人拎錢,我媽前幾年都轉左層樓比佢我阿姨 話阿姨好慘一把年齡無樓住,但佢有三個仔女、三個仔女都唔養佢嗎?

跟住d表哥又話結婚無錢,要我媽贊助結婚 根本係吸血鬼

我地全家都鬧阿媽,再「贊助」吸血鬼親戚就無家用。

珍珠宮

有錢有親情
大陸親戚老一輩果啲,可能以前窮過
真係好厚臉皮
以為生活在香港就好疊水
就算而家生活改善咗
骨子裡都係好想家族共產啲錢㗎

我有親戚在大陸開酒樓
逢週末就落來買日用品
都夠膽叫我父母贊助佢地仔女買婚房
我父母婉拒
親戚仲可以周圍唱我父母偏心
點解買樓俾我結婚
唔買俾佢仔女

ying_mail    發表於 19-9-9 11:35
978212    發表於 19-9-8 12:37

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

姪仔女要錢叫佢問自己父母或做pt,
因為你們老了, 他們連供養父母的錢都唔知有冇, 何况你們.

捐錢去鄉下起野, 是奢侈品(面子問題), 可有可無

只於親戚來到, 請食飯冇問題, 但次次塞錢俾人就必了, 現在大6生活水平不錯, 不像幾十年前咁窮. 如親戚冇講有財政困難, 更加不用塞錢.

自己先顧掂自己家, 要儲錢為將來教育子女, 退休, 醫療, 失業儲備起碼要有半年至一年.

子爵府

回覆樓主:

父母,係咁㗎啦!仔女嘅錢同財產,都當係自己㗎! 唔係就唔會咁緊張迫仔女搵多d啦。

子爵府

好明白你壓力!
我情況都差不多,我ftm, 靠老公一個要養三個長老,兩個工人兩個細路兩個大人,啲人又唔識慳錢,我都覺得壓力好大,總之生少個

公爵府

yurijm 發表於 19-9-8 09:36
有錢有親情
大陸親戚老一輩果啲,可能以前窮過
真係好厚臉皮

又唔一定個個大陸親戚就係咁,我老豆嗰邊親戚好好,佢地自己亦好本事,佢地自己揾得多過我地,生活好過我地好多,不過佢地又無話睇小我地,我老豆過身時,起大陸買山地,攪葬禮D錢全部佢地主動幫手,到依家都好關心我媽,會成日打電話來關心下

子爵府

回覆 SabrinaR 的帖子

最憎呢啲,真係痴線!冇錢就咪學人結婚啦,極討厭

水晶宮

Newtown123 發表於 19-9-8 09:13
最近開學,兩個仔女買校服、買書簿、雜費已經使咗一筆,書包見無爛已經唔換。
自己屋企兩老醫療開支大,我 ...

你地兩公婆都孝順、但兩邊家累都重、除左父母同大時大節食飯、其他就要拒絕了
有時都覺太好人會俾人蝦

伯爵府

TiMeToBeD 發表於 19-9-8 09:51
回覆 SabrinaR 的帖子

最憎呢啲,真係痴線!冇錢就咪學人結婚啦,極討厭 ...

我表哥佢屋企好有錢架,我舅父係深圳好多層樓+鋪位收租。不過同我媽講d cash比股票「榨」住哂,所以無錢。我即刻爆左佢一句你賣是但一層樓都夠錢請哂D人飲唔洗收人情啦!

子爵府

回覆 yurijm 的帖子

你啲親戚真係面皮千層厚

公爵府

Newtown123 發表於 19-9-8 09:16
有時覺得自己父母開支大,自己又搵得少,慳d都唔係問題,但c6嗰邊都咁多立雜開支,有部份(我自己覺得)係 ...

如果你老公自己攪得掂屋企之餘,仲可以儲到錢既,我唔會理會佢其他錢點駛,但如果每月也月月清的話,我覺得大家要坐低好好傾下,應該點分配D錢,扣除必要既外支之後,可以儲到幾多錢,俾個明確既目標佢,有剩既先可以當日常額外開支,咁樣會唔會好D?

大宅

回覆樓主:

大陸親戚來香港要塞錢送禮嗰d都係面子問題,6299想人地覺得自己仔女搵到錢,女就夾少d($1000-1500),仔要夾大份d($2000-3000),通常一個親戚來,6299都塞返$5000以上再加送禮,偶然一個半個都唔係問題,問題係差不多每個月都有,好似今個月中秋,起碼兩家親戚來
不過c6同佢其他兄弟姊妹已經習慣咗,就算有微言都會照比,因為有時6299問攞錢時,其實已經代c6比咗,話:我幫你比咗幾多幾多俾阿xx,咁唔通做仔女嘅唔比返佢咩…

伯爵府

Newtown123 發表於 19-9-8 09:55
大陸親戚來香港要塞錢送禮嗰d都係面子問題,6299想人地覺得自己仔女搵到錢,女就夾少d($1000-1500),仔要 ...

黎親香港都有錢收,比我都成日黎啦

子爵府

SabrinaR 發表於 19-9-8 09:54
我表哥佢屋企好有錢架,我舅父係深圳好多層樓+鋪位收租。不過同我媽講d cash比股票「榨」住哂,所以無錢。 ...

果然係越有錢越孤寒

男爵府

gilgil39 發表於 19-9-8 09:44
好明白你壓力!
我情況都差不多,我ftm, 靠老公一個要養三個長老,兩個工人兩個細路兩個大人,啲人又唔識慳 ...

請少個姐姐得唔得?

伯爵府

siulili 發表於 19-9-8 09:25
其實鄉下果d就慳返啦,我都唔明有d老人家成日攞仔女錢嚟威,大陸人而家不知幾有錢,係佢地成日要威捐乜捐物 ...

我老爸以前也是,又話幫吓咼……我話多两句(好熟/親),就鬧我忘情、不念亲、吾好你來了 了不起…… ,成日話同一個姓……系親哥、姐、叔…………但我真真真系吾識(我2歲來港)。

首頁
12345...8

尾頁

跳至