嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前仲post丫囝3歲半8月中開始出蕁痲疹,唔知咩原因,次次都係夜晚就發作,醫生話無原因,睇下佢係唔係太熱,我一見發作得厲害(超過十粒)就比抗敏藥佢食,但食完好累好眼訓。好怕變慢性蕁痲疹,我怕佢熱,keep住開冷氣開風扇,但夜晚都發作,我發現佢大便好臭,便秘難痾。我奶奶話可能濕熱引致,叫我買七星茶比佢飲,佢由細到大未飲過呢d沖劑,結果飲左1包,發現抗敏藥效過左之後出左十粒左右,第二日再比佢飲多包,加埋食柚子,便便軟返,第二日晚出左4-5粒,再唔使食藥。如是者,昨晚第三晚,都係出幾粒。終於揾到原因係濕熱引起

大宅

lingling66 發表於 19-9-8 10:19
之前仲post丫囝3歲半8月中開始出蕁痲疹,唔知咩原因,次次都係夜晚就發作,醫生話無原因,睇下佢係唔係太熱 ...

我仔6月個時都係甘,開頭都係食抗敏藥,但停左藥又出番,後黎每日用金銀花沖涼,一星期煲1,2次燈芯水或土伏靈水飲,跟住慢慢愈出愈少,就好番了

男爵府

siusiu1122 發表於 19-9-8 12:32
我仔6月個時都係甘,開頭都係食抗敏藥,但停左藥又出番,後黎每日用金銀花沖涼,一星期煲1,2次燈芯水或土 ...

依家都會出,今日去親戚度,屋企有d熱,佢手指又生,而且琴日到依家都無便便

大宅

lingling66 發表於 19-9-8 15:09
依家都會出,今日去親戚度,屋企有d熱,佢手指又生,而且琴日到依家都無便便
...

你個幾歲??我個4歲,或者沖涼你試下我方法,我用金銀花菊花艾草加埋3樣每樣少少,煲好攤涼的就用黎沖涼,吾好加生水及淋浴露,其實依的都係濕毒黎

男爵府

siusiu1122 發表於 19-9-8 15:48
你個幾歲??我個4歲,或者沖涼你試下我方法,我用金銀花菊花艾草加埋3樣每樣少少,煲好攤涼的就用黎沖涼 ...

係藥房買嗎?等我試下,我個3歲半

大宅

lingling66 發表於 19-9-8 17:52
係藥房買嗎?等我試下,我個3歲半

中藥房買,有乾貨個的,每樣買$10,$20,可以煲幾次,
煲時自己每樣執少少煲埋一齊,我屋企人煲就無用魚袋,話出味的濃的,但隔渣麻煩的,凍水落料,水滾煲多15分鐘,跟住熄火焗半個鍾,再打開攤涼,温度岩沖涼就得,天氣甘熱可能要攤好耐,我個時煲好攤成1個半鍾至沖得

男爵府

siusiu1122 發表於 19-9-8 18:03
中藥房買,有乾貨個的,每樣買$10,$20,可以煲幾次,
煲時自己每樣執少少煲埋一齊,我屋企人煲就無用魚袋 ...

好呀,等我試下先。

回覆 lingling66 的帖子

Hi lingling66 ,蕁痳疹(俗稱風癩) ,常見原因係身體對某外來物質或刺激產生過敏反應,主要原因仍然不明,如果小朋友抵抗力果排差左,都可能會易D有,免疫力好D 會有幫助,媽媽搵到舒緩囝囝蕁痲疹方法好好呀 增強囝囝自身免疫力(多元化飲食、規律作息、適量運動)都係預防過敏反應(蕁痲疹)最好方法。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

siusiu1122 發表於 19-9-8 12:32
我仔6月個時都係甘,開頭都係食抗敏藥,但停左藥又出番,後黎每日用金銀花沖涼,一星期煲1,2次燈芯水或土 ...

我用艾草同金銀花煲水沖涼,丫仔浸左第一日,已經出得返1-2粒,真係有效。連洗3日,暫時出1-2粒,出少左好多。買左一大堆日日沖,每次浸十幾分鐘。多謝你(emoji)(emoji)

男爵府

siusiu1122 發表於 19-9-8 15:48
你個幾歲??我個4歲,或者沖涼你試下我方法,我用金銀花菊花艾草加埋3樣每樣少少,煲好攤涼的就用黎沖涼 ...

試左3日,即日見效,艾草金銀花真係好好(emoji)(emoji)

大宅

lingling66 發表於 19-9-17 11:35
我用艾草同金銀花煲水沖涼,丫仔浸左第一日,已經出得返1-2粒,真係有效。連洗3日,暫時出1-2粒,出少左好 ...

如果無就吾好沖甘密啦,有效就好了,我都係的老人家教我,吾想食西藥唯有各方面唸下

男爵府

siusiu1122 發表於 19-9-17 11:38
如果無就吾好沖甘密啦,有效就好了,我都係的老人家教我,吾想食西藥唯有各方面唸下
...

超碼沖左一頭半個月睇睇情況,我係驚洗得多中藥水唔知皮膚色會唔會變黑。我仔本身一日一次西藥止痕,呢3晚終於唔使食藥

大宅

lingling66 發表於 19-9-17 12:08
超碼沖左一頭半個月睇睇情況,我係驚洗得多中藥水唔知皮膚色會唔會變黑。我仔本身一日一次西藥止痕,呢3晚 ...

我個時沖到無出,就沖多2星期就停,
不過就隔日沖下,吾日日沖

大宅

lingling66 發表於 19-9-17 12:08
超碼沖左一頭半個月睇睇情況,我係驚洗得多中藥水唔知皮膚色會唔會變黑。我仔本身一日一次西藥止痕,呢3晚 ...

由出到無,都沖左一個月

男爵府

siusiu1122 發表於 19-9-17 12:10
由出到無,都沖左一個月

我仔發左已經一個月,希望控制到。暫時仲會出1-2粒。好似無沖前5-10粒。睇到佢慢慢改善已經好開心,起碼唔使依賴抗敏藥。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

金銀花係work架,佢對皮膚有消炎作用,飲又得浸浴亦得,飲就唔好太多,始終係偏涼嘅藥材。

另外最好留意吓小朋友對乜嘢會過敏,我見原來台灣有報導話烤肉嘅油煙都會致敏,如果屋企附近多食肆油煙攻入屋,試吓整部空氣清新機,睇吓會唔會有改善。

男爵府

親親小孩子 發表於 19-9-18 11:28
金銀花係work架,佢對皮膚有消炎作用,飲又得浸浴亦得,飲就唔好太多,始終係偏涼嘅藥材。

另外最好留意吓 ...

多謝你意見 屋企唔近食肆 都唔知咩原因

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

lingling66 發表於 19-9-18 17:35
多謝你意見 屋企唔近食肆 都唔知咩原因

仲有可以留意小朋友會唔會食過啲乜嘢,尤其係有添加人造色素、增味劑、防腐劑嘅零食或加工食物,仲有部份海產同豆類,有時真係唔知係食落肚定皮膚接觸到嘅嘢影響到

大宅

親親小孩子 發表於 19-9-19 12:52
仲有可以留意小朋友會唔會食過啲乜嘢,尤其係有添加人造色素、增味劑、防腐劑嘅零食或加工食物,仲有部份 ...

想問如果懷疑食物敏感,用呢個沖涼有無效?
我仔而家都食緊抗敏藥,估計係食左蝦引起.
都已經出左兩個幾月..變左慢性...而家每日要食半粒抗敏藥,醫生開左40日藥,要食哂...
我都唔知食哂會唔會好!好心痛......
之前都試過淨係金銀花沖涼..未試過呢三樣一齊沖,請教食緊食藥可唔可以沖?

洋房

yuenyee0719 發表於 19-9-29 06:29
想問如果懷疑食物敏感,用呢個沖涼有無效?
我仔而家都食緊抗敏藥,估計係食左蝦引起.
都已經出左兩個幾月 ...

我阿囡出左2個半月蕁麻疹。。每星期煲去濕湯及竹庶矛根紅蘿蔔土伏苓湯飲左1個月,加食益生菌,蕁麻疹慢慢退

首頁

尾頁

跳至