嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,小朋友1歲半,做完敏感測試結果有好多野唔食得,奶類製品,nuts,麩質食物,豆類,白飯,薯仔,粟米,燕麥,三文魚都唔得,而家早餐整蕃薯食,但開始悶,想問仲可以食咩?

回覆 bigbigbubu 的帖子

Hi bigbigbubu ,媽媽試下將D顏色鮮艷同味道突出新鮮食材,蕃茄、南瓜、甘筍、菠菜、蘑菇加唔同肉類製作成西式濃湯,用來煮粉麵都OK,超市有唔少無麩質食物可供媽媽選擇。小朋友唔可以飲奶,留意多進食高鈣食物,例如: 小魚乾、連骨魚(鯪魚肉)、有殼蝦米、芝麻,深綠色蔬菜,每日適量曬太陽吸收維生命D,20-30分鐘運動對小朋友免疫力和胃口都有幫助架。有冇每日同小朋友去公園/遊樂場跑跑跳跳?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-10 13:28
回覆 bigbigbubu 的帖子

Hi bigbigbubu ,媽媽試下將D顏色鮮艷同味道突出新鮮食材,蕃茄、南瓜、甘筍、菠 ...

我有找無麩質粉面,但原材料都是蛋/燕麥/小麥等,這全都不能吃,因為都是過敏食物

有帶小朋友出街玩和跑
bigbigbubu 發表於 19-9-10 13:34
我有找無麩質粉面,但原材料都是蛋/燕麥/小麥等,這全都不能吃,因為都是過敏食物

有帶小朋友出街玩和跑

媽媽有同小朋友出街街增加活動量好好呀通常小朋友日常餐單多數食什麼穀物類? 除左蕃薯,邊D食物唔會令佢過敏?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-10 17:28
媽媽有同小朋友出街街增加活動量好好呀通常小朋友日常餐單多數食什麼穀物類? 除左蕃薯,邊D食物唔 ...

中午會食喬麥麵,晚上穀物會食小米和白藜麥,雞/豬/魚 + 菜/紅蘿蔔+ 湯(淮山湯/蘋果湯/綠豆薏米湯)每餐都有,正餐食物不是太大影響,係早餐較難諗食什麼,零食會食水果乾/提子乾/個別包裝水果蓉,新鮮水果蘋果/梨/提子都會食

複式洋房

bigbigbubu 發表於 19-9-10 17:40
中午會食喬麥麵,晚上穀物會食小米和白藜麥,雞/豬/魚 + 菜/紅蘿蔔+ 湯(淮山湯/蘋果湯/綠豆薏米湯)每餐 ...

各類食物會有一種唔食得,例如三文魚,其他魚可以食,橙唔食得,其他生果又可以食,有些從未接觸過的食物也有敏感,所以我也不清楚igg和ige的準確性
bigbigbubu 發表於 19-9-10 17:40
中午會食喬麥麵,晚上穀物會食小米和白藜麥,雞/豬/魚 + 菜/紅蘿蔔+ 湯(淮山湯/蘋果湯/綠豆薏米湯)每餐 ...

媽媽可以嘗試下濃湯配粉絲(綠豆),或者以牛油果蓉做醬配無麩質麵包,媽媽參考返以下資料:

https://www.freefromfoodsassociation.org/single-post/2019/01/18/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%94%E5%A4%A7%E9%A0%90%E5%85%88%E5%8C%85%E8%A3%9D%E7%84%A1%E9%BA%A9%E8%B3%AA%E9%BA%B5%E5%8C%85

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-11 13:43
媽媽可以嘗試下濃湯配粉絲(綠豆),或者以牛油果蓉做醬配無麩質麵包,媽媽參考返以下資料:https://www.freef ...

牛油果也是敏感食物,我有參考過無麩質麵包,但多數有粟米粉或薯粉,也不能吃,其實也很難找合適的麵包
bigbigbubu 發表於 19-9-11 13:49
牛油果也是敏感食物,我有參考過無麩質麵包,但多數有粟米粉或薯粉,也不能吃,其實也很難找合適的麵包
...

明白媽媽的煩惱 食物過敏一般多係3歲以下出現,隨年齡增長,佢地嘅腸胃、免疫系統會發展得更成熟,可能會較少出現過敏反應架。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-12 10:35
明白媽媽的煩惱 食物過敏一般多係3歲以下出現,隨年齡增長,佢地嘅腸胃、免疫系統會發展得更成熟 ...

係就好了,多謝你的解答
bigbigbubu 發表於 19-9-12 10:40
係就好了,多謝你的解答
加油

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-12 18:12
加油

想問下營養補充品問題,可否解答?
小朋友對三文魚敏感,可否食三文魚油補充品?有人話2者不一樣的,所以可以食魚油
bigbigbubu 發表於 19-9-26 17:50
想問下營養補充品問題,可否解答?
小朋友對三文魚敏感,可否食三文魚油補充品?有人話2者不一樣的,所以 ...

一般常見的致敏源來自食物的蛋白質,而敏感有分不同程度, 進食魚油是否出現敏感,需視乎小朋友身體對魚油反應,如果媽媽擔心小朋友會對三文魚油過敏,可以選擇唔同來源魚油/DHA,購買前先閱讀成份表呀。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-27 09:43
一般常見的致敏源來自食物的蛋白質,而敏感有分不同程度, 進食魚油是否出現敏感,需視乎小朋友身體對魚油 ...

食魚油其實要它的omega 3,沒有蛋白質成份,這説法正確嗎?
bigbigbubu 發表於 19-9-27 09:46
食魚油其實要它的omega 3,沒有蛋白質成份,這説法正確嗎?

Omega3係多元不飽和脂肪酸, 身體唔能夠自己製造, 要由食物攝取。一般致敏源係高蛋白質食物, 但任何食物都有可能引起敏感, 都曾經聽過有小朋友甚至會對米、蔬菜等會有敏感反應架, 視乎番小朋友對個種食物敏感程度, 如果媽媽有懷疑, 建議問問醫生意見會更放心呀!

首頁

尾頁

跳至