夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

。。。

洋房

回覆 Winnie 的帖子

我果陣既感覺就係同你所講既一樣。。。

大宅

回覆樓主:

你老婆係咪想你阿爸阿媽搬走

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

唔識做老公 發表於 19-9-10 11:37
回覆 cheungandmoon 的帖子

係我阿媽鬧佢之前我同佢間中都會嘈交,每次既內容大多數係好小既事,包括湊仔 ...

同一返說話,如果係你外父外母同你兜口兜面咁講,你會有咩感受!?唔係想分化,只係我作為一個女人,我會即時帶埋小朋友走,因為好難聽!男人緊張呀媽係應份,但有時都要諗下老婆感受,例如你即場同你媽講返:你出去先,我地兩公婆問題會自己傾,你唔好插手。成件事會好好多。

男爵府

係我阿媽鬧佢之前我同佢間中都會嘈交,每次既內容大多數係好小既事,包括湊仔 ...

其實千錯萬錯都係你自己嘅錯,冇本事搬出去,老婆要湊仔只可以做part time你又唔肯去做多份工咁點解決個局面啫淨係識得呻, 唔好意思我講嘢直咗少少

男爵府

肥肥寶 發表於 19-9-10 12:20
其實千錯萬錯都係你自己嘅錯,冇本事搬出去,老婆要湊仔只可以做part time你又唔肯去做多份工咁點解決個局 ...

我都咁諗。仲要變左覺得老婆令到佢媽唔開心,家不成家。但最錯係自己處理唔好,其實咁,真係唔係一個家。如果樓主仍然覺得係太太問題,咁說真係大家傾下可唔可以行落去,反正都係太太唔岩。

大宅

樓主其實你太太幾時開始冇做嘢? 係咪你結婚之前應承咗佢叫佢唔好做? 同埋佢結婚之前係咪已經知道會同老爺奶奶一齊住? 其實你太太性格好有問題, 佢覺得你媽媽對佢好所以有壓力,如果佢係識感恩根本唔會構成呢一樣嘢 ,你媽媽出去做嘢, 我估媽媽應該要做曬成家家務添啦! 太太係全職媽媽 ,但係樓主仲要幫佢做其他家務, 根本你太太就係懶 ! 但樓主可以當係親子活動,都無謂計較啦! 你對太太開始已經冇咗以前嘅耐性, 再唔好好去處理 ,外面有啲女仔對你稍為關心,你嘅婚姻就會出現危機!

複式洋房

回覆 唔識做老公 的帖子

可憐的男人

洋房

。。

男爵府

2019新春慶豚圓

章魚妹妹 發表於 19-9-10 12:12
同一返說話,如果係你外父外母同你兜口兜面咁講,你會有咩感受!?唔係想分化,只係我作為一個女人,我會 ...

我都覺得樓主媽媽講嘅嘢好難聽~感覺上好似唔當樓主太太係一家人咁

洋房

。。。

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

你有幾耐無同老婆拍拖單獨相處?你媽講嘅都唔係想小事化無純因為你走左去就話你老婆講到佢一無事處

男爵府

2019新春慶豚圓

Yee_ng 發表於 19-9-10 18:06
你有幾耐無同老婆拍拖單獨相處?你媽講嘅都唔係想小事化無純因為你走左去就話你老婆講到佢一無事處
...

樓主媽媽講嘅嘢係火上加油~唔講好過講

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

你講到嘅威脅其實已經係你老婆係呢個家唯一可以自己決定嘅野,呢件事老實講佢唔係唔比個孫你媽理,你同你媽會講對唔住嗎?你同你媽都覺得自己無錯,如果你媽真心錫你老婆就唔會話全家服事緊佢啦

男爵府

唔識做老公 發表於 19-9-10 17:41
回覆 肥肥寶 的帖子

好老實講我係有打算做多份工既,同佢傾佢就話搞唔掂個仔,要我幫手湊,所以我每日放工 ...

或者你同你老婆商量下你去做多份工,揾多錢搬出去住,叫佢自己搞掂個仔睇下佢得吾得,吾得既佢出埋去做全職請工人,總好過係到困獸鬥

男爵府

唔識做老公 發表於 19-9-10 17:51
回覆 章魚妹妹 的帖子

係果刻其實我出去門口冷靜,個仔果陣訓緊,我都係事後先知講既內容,你講係無錯如果 ...

我反而好明你太太諗乜,舉目無親,佢係屋度唯一親人係你同個仔,你呀媽仲要趁你行開同佢講咁既野,佢可能等足一日係你放工返嚟先有剩餘既安全感。我唔排除你太太因為咁亂諗好多野,會講左難聽說話,但好坦白,相信佢係你家生活得好痛苦,佢想逃避但避唔到。你係愛佢,真係諗下點先搬到,或者你話外父痛地方就搬過去住住先啦。記得兩個人本身就唔係同一家庭生活同長大,你地本身無血緣,係因為單單愛對方先一齊,其實你講既都表明左,你會想維護你媽媽比佢多,佢咩都係錯,因為你無完全企過佢既角度去諗去睇,十個男人,八個都會咁,正常,重點係你肯唔肯去為佢諗。

別墅

如果係為個仔而嘈, 可能你太太真係太緊張,但佢都係錫個仔先咁可以理解。 你媽咪鬧佢果幾句說話,男人聽到可能會覺得係講事實+好少事,不過我係女人聽到會覺得難受, 99對我好已經有壓力(重點太太冇要求過99),但又要比99話成家服侍自己又唔珍惜...難聽過粗口。 相反女家啲人話你冇用搵錢咁少,養唔起我個女 又冇錢搬出黎住,仲要喺你屋企受你媽氣,喺街隨便搵個男人都好過你...etc,相信你都覺得女家攻擊你自尊/尊嚴
有時言語傷害可以好深, 可以既話盡量請家人唔好介入你地爭論, 真係好傷感情

男爵府

Yee_ng 發表於 19-9-10 18:06
...

好多99都係咁,只係好多男人唔信個呀媽會咁講會咁諗。

男爵府

cheungandmoon 發表於 19-9-10 18:57

如果係為個仔而嘈, 可能你太太真係太緊張,但佢都係 ...

係,你講中哂,男人好難會調轉咁諗。

子爵府

2019新春慶豚圓

你阿媽講嘅嘢超過份好多女人耳聽到都會即刻抱埋個囝走,你老婆仍然住喺度,已經係好愛你

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊