夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

。。

男爵府

唔識做老公 發表於 19-9-8 20:29
我同老婆有個歲半既小朋友,因經濟問題,現時同我父母同住,老婆全職湊細路,老婆無乜朋友,老婆同外父外母 ...

一個冇乜朋友又同屋企人關係淡薄既女人已經顯示到佢性格有問題,你娶左佢冇問題,但你自己性格又火爆又忍唔到佢。你想要咩幫助?佢連同屋企人關係都淡其實應該你改變唔到佢,一係你忍一係分開。

別墅

唔識做老公 發表於 19-9-8 20:29
我同老婆有個歲半既小朋友,因經濟問題,現時同我父母同住,老婆全職湊細路,老婆無乜朋友,老婆同外父外母 ...

我都係同奶奶同住,我個仔曾經好緊張6299同我個仔接觸,因為我6299以前好寵我老公,我驚佢地都會咁寵個孫,同埋有產後抑鬱加上同住既壓力,個人好辛苦,自己都知自己有問題。

不過我都叫同奶奶相敬如賓,我對佢地都好客氣,同埋個仔以外既野我唔會有咩要求,亦無阻止6299接觸我個仔,但係都有話唔好長時間抱,同埋唔好亂比野食佢食(我62試過我個仔得7.8個月大比紫菜比砂糖佢食)。佢地都唔係好聽,所以我都有定左每次出廳既時間唔好太長(9個月前)。去到個仔識企識行,就點都要比佢全屋走,唯有叫老公同佢地講,同埋個仔一歲我就去左返工,個人注意力分散左,無咁神經緊張。續~

別墅

kittycheung622 發表於 19-9-8 21:14
我都係同奶奶同住,我個仔曾經好緊張6299同我個仔接觸,因為我6299以前好寵我老公,我驚佢地都會咁寵個孫 ...

其實我講咁多係想表達,表面咁睇你老婆咁對老人家固然係唔岩,但係佢會唔會有佢既原因?當然有原因唔代表佢做得岩,但係可以針對個原因去解決。你全篇文我淨係睇到你話你老婆唔岩,佢話要離婚你都淨係話唔想個仔無親人,其實你同佢相處當中,大家有無關心對方?有無了解過佢背後原因?當出現婆媳問題時,你有無係你老婆角度去睇?如果有既話,你嘗試下避重就輕咁同你媽媽傾下,睇下可唔可以一人讓一步咁去解決你老婆心目中既不安。如果你真係咩都做過曬,咁你應該好清楚你老婆其實係唔係就係本身就好難相處,如果係而你又真係忍唔到,分開就係最後既辦法了。

別墅

kittycheung622 發表於 19-9-8 21:20

其實我講咁多係想表達,表面咁睇你老婆咁對老人家固 ...

其實男人夾係中間的確係辛苦,但係亦係解決婆媳關係唯一既角色,所以你要加油呀。

翡翠宮

回覆樓主:

性格無得變
我係你就離
而家全屋都陪你痛苦

伯爵府

回覆樓主:

搬出去住,你自己得閒返去同你兩老食飯,你一家關係就會好

珍珠宮

兩個都有問題,一隻手掌拍唔響,同長老同住唔應該嘈到驚動到長老,兩個都唔成熟

不過......
去隔離版見唔少呢類新抱
鍾意小事化大、一直記恨,鼓吹唔俾長輩掂孫、不相往來、一齊食飯都免.....
你做仔同媽媽閒話家常,你老婆都要俾說話你聽,呢種情況真係第一次聽聞
老婆自己揀,結婚之前你唔知老婆器量如何?

洋房

。。

洋房

回覆 honeybid2 的帖子

多謝你回覆,其實我都唔係想鬧佢,我同左佢一齊都5年我都明佢咩性格,平時相處有咩小事我都會講左sorry先想平息件事,但係去到用言語同行為去傷害我屋企人我真係開始忍唔住。。

洋房

回覆 肥肥寶 的帖子

多謝你回覆,我都想,但係現實實在做唔到,有同佢傾過會唔會出返黎做野,佢意思都係只會做partime.

別墅

唔識做老公 發表於 19-9-8 22:55
回覆 kittycheung622 的帖子

首先多謝你回覆,我有嘗試過問我老婆點先可以唔好再係咁既狀態落去,大家都好 ...

你老婆係咪生完就變成咁,會唔會係產後抑鬱?因為產後抑鬱潛伏期可以好長,健康院網頁都有提到有機會產後一年先出現,最緊要係你覺得你老婆本身係咪一個咁難相處同咁唔尊重人既人。

別墅

唔識做老公 發表於 19-9-8 23:04
回覆 肥肥寶 的帖子

多謝你回覆,我都想,但係現實實在做唔到,有同佢傾過會唔會出返黎做野,佢意思都係只 ...

就算做part time都好,個人會慢慢放鬆到架,我係過來人。

洋房

。。

別墅

唔識做老公 發表於 19-9-8 23:45

好老實講,我老婆如果唔係會成日見到佢既話會覺得佢無乜難搞既地方,例如佢返 ...

可能你老婆有啲真係難相處既,但既然你地有共同目標,唯有你辛苦少少,行第一步先,試下忍住脾氣,一個個結咁去解,而表面睇最大個個結就係你老婆好不滿你媽媽鬧過佢。其實個件事係咪真係100%係你老婆既錯?
點解會咁問呢,其實以我做例子,我奶奶其實真係好好,會切埋生果比我食,我諗問十個,十一個人都會話佢好好,好到我都唔敢有咩意見,但係偏偏就令我好困擾,因為唔係每日都食生果仲要同一種,又要要好客氣咁唔該前唔該後,每日重覆其實好攰,後來真係同老公講,想佢叫佢呀媽唔洗整比我,我會自己整。我竟然老公明白。依個只係其中一個例子,其實同住仲有好多壓力,續~

別墅

kittycheung622 發表於 19-9-9 00:30
可能你老婆有啲真係難相處既,但既然你地有共同目標,唯有你辛苦少少,行第一步先,試下忍住脾氣,一個個 ...

當然你媽媽都有壓力,所以要忍你老婆既唔係你媽媽,而係要你中間做緩衝,如果抱住一個心態就係,我呀媽已經好好,你仲有意見就係你問題,咁樣只會令你老婆情緒更差,試下唔好情緒行先,細心啲睇成件事,或者引導你老婆將多少少心底說話講出黎,將婆媳關係處理得好少少先,相信其餘既野會簡單好多,知道好唔簡單,加油。

洋房

。。

男爵府

秋天與楓葉 發表於 19-9-8 22:07
兩個都有問題,一隻手掌拍唔響,同長老同住唔應該嘈到驚動到長老,兩個都唔成熟

不過......

我覺得你講得特別對,「鍾意小事化大、一直記恨」,女人就是小氣,別人媽媽講一句,就萬般放不低

男爵府

唔識做老公 發表於 19-9-9 00:42

我阿媽都係係其他人眼中對佢新抱好好既人,會買佢鐘意既野飲零食,煮佢鍾意既 ...

得罪啲講句,由你既描述,你老婆根本係一個港女公主,完全唔識人情世故。你自己娶佢自己忍就算,仲要個阿媽一齊忍佢。呢種公主一係你帶離開你屋企唔好再辛苦你阿媽,一係你自己要強硬啲調較佢,不過我認為最好係叫佢出黎返多啲工等呢個社會同辦公室政治調較佢...我覺得社工幫唔到港女公主。

伯爵府

唔識做老公 發表於 19-9-8 23:04
回覆 肥肥寶 的帖子

多謝你回覆,我都想,但係現實實在做唔到,有同佢傾過會唔會出返黎做野,佢意思都係只 ...

唯有你做多份工

首頁

尾頁

跳至