母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

加油!我係全泵人奶一歲
其間壞過雪櫃都仲可以俾到全人奶無加過粉
我女早產,唔識埋身飲
所以我係由頭到尾都全泵人奶提供
所以唔關埋身先會多奶事
醫院姑娘都講,最重要夠休息,上左奶後要多飲水
我果時一日要飲勁多水,湯水反而飲得唔多
但都keep到多奶提供同儲到
所以加油唔好俾壓力自己

複式洋房

mommy2015 發表於 19-9-13 19:46
我BB完全唔肯埋身,所以好難追奶。我今日生咗1個月10天,奶量都唔夠。我知補奶粉無問題,但如果可以全人奶 ...

其實你心態上想全人奶唔補粉已經俾左無形壓力自己
咁既壓力已經影響到你既奶量
我一直抱住無就補粉既心態,反而唔使補粉

大宅

我BB完全唔肯埋身,所以好難追奶。我今日生咗1個月10天,奶量都唔夠。我知補奶粉無問題,但如果可以全人奶 ...

我第一胎bb一日食6餐我就泵6-7次,基本上除左泵奶食飯就係訓覺,試下食增奶既supplement睇下有冇用,同得閒就按摩下對胸

別墅

你用咩奶泵呀,會吾會個泵吾夠力,所以追吾到奶,我囡全埋身得個1日,返到屋企埋得好小,因為損晒同成日塞,最後換泵先見到曙光,跟住就全泵人奶到而家
*我有fd埋身都吾夠奶,後尾轉泵後可以儲奶準備返工做儲備

大宅

ver_matt 發表於 19-9-16 00:43

你用咩奶泵呀,會吾會個泵吾夠力,所以追吾到奶,我囡全埋身 ...

我用freemie,唔會唔夠力啩。你用邊個pump?我都泵咗一個半月都仲未追到全人奶。但奶量同初初比係有多到。由初初一日200-300ml到以家550-650m了。

別墅

mommy2015 發表於 19-9-16 02:48

我用freemie,唔會唔夠力啩。你用邊個pump?我都泵咗一個 ...

我用優合the one,我上網睇過你個部評語有幾個都話泵吾清 ,因我之前用9+ 都吾得,轉左先追到奶同清到硬塊
同埋我單泵去泵,雙泵好似力度冇單泵咁好

大宅

ver_matt 發表於 19-9-16 08:18

我用優合the one,我上網睇過你個部評語有幾個都話泵吾清 : ...

如果係咁就要買部優合返嚟試下用。你會覺得優盒好啲定係medela freestyle or swing maxi 好啲?
如果有freemie collection cup, 知唔知係咪可以插落部優盒到?咁就唔使買優盒collection cup?

大宅

Yeung師奶 發表於 19-9-14 17:20
加油!我係全泵人奶一歲
其間壞過雪櫃都仲可以俾到全人奶無加過粉
我女早產,唔識埋身飲

想問下其他媽媽你哋有咩泵?我個泵可能唔夠力,想換一換個泵試吓。

別墅

mommy2015 發表於 19-9-16 12:15

如果係咁就要買部優合返嚟試下用。你會覺得優盒好啲定係m ...

我fd係到試完機先買,你可以打去問下點試機

大宅

ver_matt 發表於 19-9-16 13:04
我fd係到試完機先買,你可以打去問下點試機

Thank you!

複式洋房

回覆樓主:

初生試下bb 一日食幾多餐就pump幾多次,bb 飲幾ml就pump幾ml, pump奶時pump 10mins 休息10mins 再pump10mins 直到達到目標,奶係不停做,休息下再pump就會再有,係好浪費時間好辛苦,但咁堅持一個星期應該可以全人奶,穩定左就可以減泵,奶量都可以維持全日奶量,我最初好小奶要補粉,咁樣做穩定左之後室爆冰櫃,而家我減泵減時間,夠飲就ok,bb 6m 日泵4次每次10-15mins 就ok, 輕鬆全泵全人奶

大宅

doriscatcat 發表於 19-9-20 16:02
初生試下bb 一日食幾多餐就pump幾多次,bb 飲幾ml就pump幾ml, pump奶時pump 10mins 休息10mins 再pump10min ...

你意思係,每次泵奶就泵BB要食嘅數量,例如BB要食150ml,就泵150ml出嚟,但係有啲姊妹話一次泵泵30分鐘。老實講我泵30分鐘泵唔到150ml出嚟,咁樣係咪唔好理,就算泵過30分鐘都要泵到150ml?

複式洋房

mommy2015 發表於 19-9-20 17:50
你意思係,每次泵奶就泵BB要食嘅數量,例如BB要食150ml,就泵150ml出嚟,但係有啲姊妹話一次泵泵30分鐘。 ...

係,雙泵,第一次泵15Mins ,休息10mins. 再泵10mins, 休息10mins. 再泵,初初泵夠4個循環唔夠就算,唔好泵得太勁會傷乳腺,如bb食 150ml, 有一餐可以泵到180ml, 咁之後個d可以泵小d時間和次數,總之泵夠全日食既總和,第一日試,未必夠數,但應該一日比一日多,好快追到奶

複式洋房

doriscatcat 發表於 19-9-21 02:57
係,雙泵,第一次泵15Mins ,休息10mins. 再泵10mins, 休息10mins. 再泵,初初泵夠4個循環唔夠就算,唔好 ...

泵一彈休息一陣再泵。。休息。。泵,會比你直接泵30Mins 多好多奶,健康院醫生教的

複式洋房

doriscatcat 發表於 19-9-21 02:59
泵一彈休息一陣再泵。。休息。。泵,會比你直接泵30Mins 多好多奶,健康院醫生教的
...

追奶期間食d增奶食品,如木瓜魚湯,三文魚,榴槤,會多d奶,泵完後用手擠清都有幫助,加油

大宅

doriscatcat 發表於 19-9-21 02:57
係,雙泵,第一次泵15Mins ,休息10mins. 再泵10mins, 休息10mins. 再泵,初初泵夠4個循環唔夠就算,唔好 ...

一個循環係咪泵15mins/10mins ,休息10mins x4次?定一個循環係泵15mins,休息10mins,再泵10mins,休息10mins x 4次?

大宅

mommy2015 發表於 19-9-10 15:29
我第一個月,初初兩邊加埋得一日得200-300ml,以加1個月6日,做咗power pump,一泵兩邊加埋一日都係得aver ...

我仔依家6個半月,由出世到依家都全人奶無補奶粉,其實只有一個秘訣-「勤力」。
出世到坐完月,都係全埋身,不停比佢食,頭一個月一個鐘鬆就餵一次,係好辛苦,但絕對幫到增奶。而且好在BB肯幫手食,所以返工要泵都好多奶,夠B食仲夠埋兩隻狗食(emoji)
依家就變成全泵媽,返工頭一個月,日頭泵夜晚埋身。第4個月開始全泵,一日泵5-6次,返工2-3泵。要多奶,未穩定奶量,一定要埋身,比佢啜下

大宅

IPodnano 發表於 19-9-23 05:15
我仔依家6個半月,由出世到依家都全人奶無補奶粉,其實只有一個秘訣-「勤力」。
出世到坐完月,都係全埋身 ...

我個仔係完全唔肯埋身,佢一埋身就大喊。如果佢肯埋身我都唔使全泵比佢食。

大宅

mommy2015 發表於 19-9-23 09:24

我個仔係完全唔肯埋身,佢一埋身就大喊。如果佢肯埋身我 ...

咁唯有奶量穩定就努力泵~
一日泵5-6次模仿返佢食奶量,兩邊一齊泵,一次15-20分鐘

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊