論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

我家工人BOBY CHECK 發現胸部有個瘤, 良性既.想問下大家, 如果做手術費用係味雇主要包哂架? 休養期間係味要比4/5 人工佢架?
另外如果工人想返佢家鄉做手術, 但我地唔想佢返, 咁樣中止合約係當我炒佢定佢自己走?

子爵府

手術費用係味雇主要包哂?→係,公院費用唔貴,check返你份保險,應該會cover到部份

休養期間要比4/5 人工佢?→跟番勞工法例,連續4日以上病假,傭員可以獲取4/5 人工,當時我工人放左一個月,我地係full pay,但法例只需要4/5 人工

返佢家鄉做手術, 但我地唔想佢返, 咁樣中止合約係當我炒佢定佢自己走?→邊個提出咪係邊個終止合約囉,如果佢提出,請佢寫封信證明返家鄉

珊瑚宮

佢未必肯走。香港免费医。又有人工逗。又有食宿加服侍
玩具萬歲!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

手術考慮排政府醫院
人工出4/5如有累積未放病假及連續≥4日
頭12個月每月累積2日 之後每月累積4日

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57g_whole.htm

大宅

我工人都剛做完手術還在醫院,佢要求出院後去教會住,因為有人照顧佢,請問大家我是否可以俾佢在其他地方留?

因為我兩公婆都要返工,佢又訓上格床,所以返屋企又係唔係好方便上落床的,但佢出去留宿我又有些擔心有問題(emoji)

有冇人都試過相同情況?可以俾啲意見我(emoji)

侯爵府

cherryp 發表於 19-10-11 08:16
我工人都剛做完手術還在醫院,佢要求出院後去教會住,因為有人照顧佢,請問大家我是否可以俾佢在其他地方留 ...

法例係外傭唔可以在外面過夜,佢而家放緊病假,而去教會方便照顧,你自己考慮下博唔博,實際上冇人知,不過若果佢有咩事,保險就唔包,呢樣你要考慮

大宅

上星期五已接了返屋企,唔比她去教會住,今日又要求返菲律賓休養,自己買機票走,時間要求不少於4星期,要求先出人工,但醫生開的病假去到01 Nov 2019,我應該怎樣計?另如果佢唔返來,我可以怎樣辦?

大宅

cherryp 發表於 19-10-15 10:37
上星期五已接了返屋企,唔比她去教會住,今日又要求返菲律賓休養,自己買機票走,時間要求不少於4星期,要 ...

佢逗哂人工一定唔返來
:-D :-?

大宅

cherryp 發表於 19-10-15 10:37
上星期五已接了返屋企,唔比她去教會住,今日又要求返菲律賓休養,自己買機票走,時間要求不少於4星期,要 ...

如果係我,我要佢放左假返來先比,或照糧期咁比。我工人以前割手机瘤,都係放幾日,留家,家務會照做,但唔可以拎重野

大宅

回覆樓主:

大家會比五份四還是full pay?我其實都唔想佢在我屋企,要照顧佢飲食,又完全無做野,仲要瞓起我廳度阻住晒,勁無奈

子爵府

回覆 cherryp 的帖子

睇你家庭經濟能力,我當時係full pay(放左一個月),因為我覺得唔係差好遠,能力可以負擔,加上佢病左已經好慘

大宅

尋晚我諗過我都應該會Full pay 俾佢,但係原來佢一早未做手術之前已經話計劃返菲律賓休養,尋晚一話比佢返去,就開心到好似放大假咁,總之佢當初話返菲律賓醫時,就叫佢返去唔鬼留佢在香港醫,我都已經準備好晒文件要佢簽返俾我,如果佢唔返嚟,我就同佢終止合約,多放啲日期就要no pay leave, 希望醫院驗出來是良性就算啦,當執返身彩(emoji)

大宅

溫馨提示一下:

最好再問勞工處+平機會, 文件要小心處理, 以防工人反告僱主因病歧視而追討損失的。

侯爵府

cherryp 發表於 19-10-16 08:54
尋晚我諗過我都應該會Full pay 俾佢,但係原來佢一早未做手術之前已經話計劃返菲律賓休養,尋晚一話比佢返去 ...

樓主係咪經Agent 請呢個工人,如果係,最好問下agent

子爵府

仲有幾耐完約?

大宅

CCHINGC 發表於 19-10-17 14:18

仲有幾耐完約?

剛今年二月續左約,開始第三份合約

大宅

我已經問咗勞工處同agent,會要工人佢寫返封信話佢要求返去嘅

首頁

尾頁

跳至