時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

summerDDa 發表於 19-9-9 15:16
這時老師的臉變回祥和,說:「好了,剛才只是假設,我當然不希望真的會發生。我只是想問大家,現在還撐不 ...

算啦, 唔好再作文, 我地唔係弱智!

男爵府

mondd 發表於 19-9-9 15:23
樓主應該去李力持「真係笑話」嗰度投稿,呢度唔啱你㗎,安心上路啦!

是嗎?李力持!我就知你就系曱甴

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 小菜豆 的帖子

第2個結局, 有個男同學立即打老師,
又屈老師打到佢重傷入院,
點知佢老豆同記者講, 佢冇受傷。

子爵府

summerDDa 發表於 19-9-9 15:21
我分享今日收到的內容問大家點答同係FB真係見到有類似的人(老師)說呢D言論、想分享點回答呢D人、都吾得?? ...

咁你會點答?

子爵府

回覆樓主:

只要叫小朋友唔好做不合規則,不合法的事就得,唔駛講到咁長篇大論

男爵府

回覆樓主:

吾該大家睇清楚先 : 我点分享回答!D垃圾黄老師咁分享出來。 我post比大家睇。都有問題
我會答個垃圾老師 : 首先警察執行職務時捉犯人 : 如拒捕甚至 襲警 、警察有權使用最低武力去捉捕 : 疑犯及 犯人

而老師在校如遇到學生破壞、甚至乎違反校規、是没有權利使用最低武力去對付學生 。 是用教導方式去引導學生行回正路。

老師同警察的職責同權利不同 :

老師職責是教導學生 、權利是可以(作文評分任你比)。如老師使用武力對待學生、家長當然不會去學校、教育局投訴、是去警局報案、等警察拉人。

侯爵府

2024年龍年勳章

樓主, 妳記住唔好立亂被班義士呃蝦條呀!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我會同個女講 唔需要發表太多野
特別係 係你身邊圍太多相反意見既人
先保護左個人生命安全先

男爵府

summerDDa 發表於 19-9-9 15:29
吾該大家睇清楚先 : 我点分享回答!D垃圾黄老師咁分享出來。 我post比大家睇。都有問題
我會答個垃圾老師 : ...

因為學生即使犯了所謂校規也老師也沒有權利 行使武力對待學生、老師 懲罰學生是有教育指引的。正如警察也有行使武力指引

而警察遇上破壞社會安寧的人疑犯、甚至乎恐怖分子、執行職務時、遇到反抗、拒捕者可以行使佢地的權利。個犯人或疑犯不是由警察判他有沒有罪!警察是執法、判罪是法官。

我相信這位老師未有資格領取證、煩請教育局 徹除他教師資格。因為基本權利及職責義務也未分得清!我作為家長身份有權懷疑他教學資格是用不法手段得到。誤人子弟。

男爵府

BABYPURPLE 發表於 19-9-9 15:29
只要叫小朋友唔好做不合規則,不合法的事就得,唔駛講到咁長篇大論

因為內容是個老師post出來、歪曲仇警論。我不懂全篇分享所以要分幾頁!!

子爵府

2024年龍年勳章

summerDDa 發表於 19-9-9 15:16
這時老師的臉變回祥和,說:「好了,剛才只是假設,我當然不希望真的會發生。我只是想問大家,現在還撐不 ...

撐警察啊,因為老師做不實不對等引導~如果只是犯校規,就會以校規處罰,根據嚴重程度記過記缺點退學之類,執行機關由學校執行。但如果係違法,則會根據案情嚴重程度由警察執法捉拿,律政司檢控,法院審理,受審關押服刑~如果拒捕,就會俾警察以武力制服。

珍珠宮

summerDDa 發表於 19-9-9 15:25
你又係、怪不得成日比佢地話我地。我點會文宣!!

我唔係話你係文宣,我係回應個文中老師,既然我地想受制度保護,大家就要按住規則行事,呢樣又話唔啱,嗰樣又話唔信,個制度形同虛設,名存實亡!

男爵府

BBHHO 發表於 19-9-9 15:29
咁你會點答?

答了、但我最多分享字有限所以分開幾頁發佈。

男爵府

redhot 發表於 19-9-9 15:34
我唔係話你係文宣,我係回應個文中老師,既然我地想受制度保護,大家就要按住規則行事,呢樣又話唔啱,嗰 ...

入面歪理变合理。然後我就答佢!已分享。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 summerDDa 的帖子

sorry, 咁多篇幅轉載低劣文章,睇錯咗, 我嘅回應係針對原文作者, 唔係樓主。

伯爵府

kwclau 發表於 19-9-9 15:21
0分,重作。
唔信有老師會咁講野。除非個老師係弱智的

我信,因為大部分老師也是黄絲仇警上腦

男爵府

summerDDa 發表於 19-9-9 15:31
因為學生即使犯了所謂校規也老師也沒有權利 行使武力對待學生、老師 懲罰學生是有教育指引的。正如警察也 ...

最後加一句、難道空姐、同清潔姐姐的職責是一樣嗎???

男爵府

amazing 發表於 19-9-9 15:38
我信,因為大部分老師也是黄絲仇警上腦

FB大把!

男爵府

小菜豆 發表於 19-9-9 15:37

sorry, 咁多篇幅轉載低劣文章,睇錯咗, 我嘅回應係針對原文作者, 唔係樓主。

OK、因為太長copy字數又太多。

公爵府

首頁

尾頁

跳至