家庭理財

跳至
[財務按揭] 加按+ 除名

首頁

尾頁

大宅

我想請問原行加按+ 除名, 有没有轉介公司可以提供現金回贈,因星星說原行做没有提供!

Thanks!

別墅

畀面勳章

lovelywinnie 發表於 19-9-9 17:15
Thanks!

如果要除名,就是一個「業權轉讓」,就不叫「加按」了。

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

其實是一個賣一半業權比另一個, 用市價計。兩年前做過, 現在唔知比唔比做

大宅

allychan0205 發表於 19-9-9 19:11
如果要除名,就是一個「業權轉讓」,就不叫「加按」了。

唔好意思,我講得唔清楚, 我意思是指我將物業加按後然後再甩名

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆 lovelywinnie 的帖子

加按後有罰息期, 通常兩年. 所謂甩名其實是將業權賣俾剩餘的業權擁有人, 係當一次買賣. 每次買賣都要重新做按揭, 你喺罰息期做呢個動作要罰息架.

侯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

lovelywinnie 發表於 19-9-9 22:52
唔好意思,我講得唔清楚, 我意思是指我將物業加按後然後再甩名

點會加按後再甩名?加按有罸息期,多數兩年。。兩年後再除名?咁到時市價可能貴咗。。你俾嘅稅亦會多咗,仲會唔會想除呢?當然亦有機會平咗。。。但點解要俾人先鎖兩年罸息期再除名呢?又或者你唔介意罸息。。。但你又對rebate有所考慮,咁即係唔會罸息期內除名啦,諗清楚自己想點做,咁做係為咩先喇。

男爵府

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

加按有罰息期
甩名通常做近親買賣
將半份業權以市價賣給另一半
所以要付買賣價一半的厘印
需要現金就襯這時候向銀行做新按揭

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
jjjbaba 發表於 19-9-12 23:29
加按有罰息期