1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Kitkit88 發表於 19-9-12 15:15
如果大啲就可以食Swisse小童鈣片。BB
可以試下 Swisse 嬰幼兒液體鈣,一粒膠囊剪開就咁飲有得,或者加入粥 ...

等我去睇下先thx you

別墅

2019新春慶豚圓

Kaaa_Man 發表於 19-9-9 17:43
Bb 14m 1歲出牙仔 出到現在都系得半隻 一隻都未出好 旁邊都無跟住出,系咪吾夠鈣?
有咩液體鈣推介?
...

平時多唔多機會出街,吸收下陽光呀? 我有個老師朋友佢話佢俾佢個仔食鈣,身高同埋牙齒都發展得好~ 不過佢個隻麻煩好多,係粉來的。我見swisse 有隻液體鈣都幾好,一粒膠囊就搞掂 落奶奶,嘢食或者就咁飲都可以

複式洋房

Puddingmman 發表於 19-9-15 14:40
平時多唔多機會出街,吸收下陽光呀? 我有個老師朋友佢話佢俾佢個仔食鈣,身高同埋牙齒都發展得好~ 不過 ...

基本上差不多每日都會落街行一陣

複式洋房

athena_AW 發表於 19-9-16 14:08
回覆 Kaaa_Man 的帖子

我小朋友食開swisse嬰幼兒液體鈣,牙齒同骨骼發育同樣重要,所以七個月大就開始俾佢 ...

已經買左啦 吾該哂大家

別墅

其實拔苗助長係咪真係好?一般香港小朋友只會營養過剩,唔會缺乏營養,如果你真係擔心佢缺乏鈣質,應該諗下係咪可以喺飲食方面着手,嗰啲營養補充劑其實都唔係乜野天然嘢,有新聞報道過小朋友過早或者頻密食鈣或者魚油等等嘅補充品,導致腎結石/積水。
每個小朋友嘅發展都有佢自己嘅階段,九個月甚至一歲之後出牙都係非常之正常,就算唔俾佢食鈣,可能佢都係嗰個時間出牙,醫生都話正常,但做家長就急於買呢樣果樣俾小朋友食,小心好心做壞事。
你知消委會久唔久出啲報告,就會發現各種所謂健康產品嘅問題,若果冇必要但長期服用,到時先發現有問題真係後悔莫及。

別墅

你細心諗下,佢遲出牙或者出得慢,有咩問題呢?就算要加固,未有牙仔一樣可以咬到好多嘢食,因為佢啲牙已經係牙肉裏面,其實已經好有力,唔通你驚佢大個咗之後會冇牙咩?你有聽過有人冇牙嘅新聞咩?

複式洋房

我之前都係比BB食: Swisse 嬰幼兒液體鈣,剪開一粒,倒落去糊仔比佢食,都好方便。

複式洋房

DolphinB海豚 發表於 19-9-17 13:47
我之前都係比BB食: Swisse 嬰幼兒液體鈣,剪開一粒,倒落去糊仔比佢食,都好方便。 ...

多謝分享

複式洋房

tovibb 發表於 19-9-16 15:26
你細心諗下,佢遲出牙或者出得慢,有咩問題呢?就算要加固,未有牙仔一樣可以咬到好多嘢食,因為佢啲牙已經 ...

你都有道理^^多謝你分享

禁止訪問

複式洋房

2019勳章

Bb 14m 1歲出牙仔 出到現在都系得半隻 一隻都未出好 旁邊都無跟住出,系咪吾夠鈣?
有咩液體鈣推介?
...

我仔仔好中意食魚,而家1歲已有10隻牙

複式洋房

Mrcmama 發表於 19-10-6 13:15
問下健康院比較好。應該個個出牙都有快有慢。我有比細果個食swixxx小童液體鈣。我見佢出牙出到好炆咁。不過 ...

打去問定直接去健康院問? 仲系得半隻

複式洋房

hehelalala 發表於 19-10-6 22:34
我仔仔好中意食魚,而家1歲已有10隻牙

我個女都中意食魚 差不多日日都會食, 豆腐又中意食,但系到現在都系得半隻

禁止訪問

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
JC.Cat 發表於 19-9-11 10:52
萬零
我仔9個月一隻都無,食完一星期就爆左出黎

想問食邊款丫

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Wongdip 發表於 19-10-10 05:05
想問食邊款丫

萬零有得買呀

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
宇恩 發表於 19-9-11 03:23
你配合埋維d(美x臣有出),
幫助吸收鈣,
得閒比bb晒下太陽,10幾分鍾就ok
我個個都係食呢隻維d,加落奶度比小朋友飲

大宅

發表於 前天 01:17 |顯示全部帖子
有咩液體鈣推介?
...

Child life

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
報K1 ... 2
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊