自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

邊隻牌子壓力煲推介?

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我用所謂既 - 高速煲

煲10min=明火一個鐘。唔洗後加料既就煲25min,排氣後開蓋再煲20min左右就飲得,味道都似老火湯

子爵府

LOVJ 發表於 19-9-9 22:50
邊隻牌子壓力煲推介?
我用過 2 個歐洲牌子,好貴、難起壓,配件超貴,一條膠邊都要 150 (幾年前價錢,太耐無用,唔知而家乜野價),我而家用大陸牌子,蘇泊爾,超超讚,價錢平,有 6 項安全設計,鋼水靚,好容易起壓,配件平好多,放壓時的聲好細聲,一 d 都唔恐怖,我真係好滿意!

複式洋房

noelching39 發表於 19-9-9 23:03
我用過 2 個歐洲牌子,好貴、難起壓,配件超貴,一條膠邊都要 150 (幾年前價錢,太耐無用,唔知而家乜野價 ...

蘇泊爾有沒有什麼型號? 謝謝

伯爵府

ash_yehyeh 發表於 19-9-9 22:39
我係食家都覺得壓力煲好用
不過我係用有電嗰隻

冇電叫~真空……煲 ,我用商天娥代言嗰隻(用電)。

伯爵府

Hoining 發表於 19-9-9 18:42
明火...高壓煲煲湯無味

壓完……要開蓋大滾15一半小時內,我又覺色水和味都得……咼。

wcpcelia    發表於 19-9-11 16:07

水晶宮

回覆樓主:

唔like壓力煲,好有壓力,驚發生意外,同埋明火煲好飲好多,甚至電煲都好飲過壓力煲,之前用娥姐牌,壞左唔會再買

子爵府

回覆 LOVJ 的帖子

https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.14.188.329b793f9y8QLM&id=567076379777&ns=1&abbucket=13
我買呢個型號,係呢款,但唔係呢間店

伯爵府

bosch 發表於 19-9-9 22:25
我好怕高壓煲會爆炸... 好似話排氣孔有渣都唔得? 事實係咪用煲既每一個step 都唔錯得? ...

吾系…………我试過排氣孔冇扭正,滚出哂的蒸氣(內裡水)……我回家一打開蓋睇……乾塘、燶哂一半渣(底層)。。但OK洗得返,重要系 冇意外發生。

水晶宮

tungking 發表於 19-9-9 23:13
冇電叫~真空……煲 ,我用商天娥代言嗰隻(用電)。

我都係用緊你用嗰隻

都算係真空煲

但傳統真空煲應該係煲好先倒落去?類似暖水壺/燜燒杯咁上下

水晶宮

畀面勳章

JB_mami 發表於 19-9-9 17:48
一直用明火,想轉高壓煲,但唔識揀。
又唔確實知道比明火有乜好處?除不用睇火外
有冇JM 有推介

我用真空煲

伯爵府

ash_yehyeh 發表於 19-9-9 23:27
我都係用緊你用嗰隻

都算係真空煲

我見過……內膽煲熱哂(連料),之後再放入另一個煲內……悶2一3小時吧。佢D湯仲清(清水),要再拿出來,在明火上煲半小時多……………亦冇恒温功能…

伯爵府

ash_yehyeh 發表於 19-9-9 23:27
我都係用緊你用嗰隻

都算係真空煲

娥姐應該叫氣壓煲吧/高壓吧,原理系壓縮空氣在內(熱氣)……當熱氣下降了某個温度,蓋頂就有顯示可打開……。

水晶宮

tungking 發表於 19-9-9 23:42
娥姐應該叫氣壓煲吧/高壓吧,原理系壓縮空氣在內(熱氣)……當熱氣下降了某個温度,蓋頂就有顯示可打開…… ...

咦⋯⋯

我一路都以為呢類都叫做係真空煲

水晶宮

tungking 發表於 19-9-9 23:37

我見過……內膽煲熱哂(連料),之後再放入另一個煲內……悶2 ...

呢類應該係最傳統?
因為我都見過Antie用,都over 10年前啦

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

bbjaibaba 發表於 19-9-9 18:01
我覺得明火瓦煲既湯係最好飲

無錯

但有時貪方便都會用高壓煲

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

明火,或者電湯煲,高壓唔出味,料就好淋

伯爵府

好耐之前用明火,已改用真空煲20幾年。
自呀仔出世後,成日下午同佢落街玩,去公園又好,踏單車又好,游下水都好。總之就係以前還是半日制,多好多時間用。做完功課溫埋書,都仲可以日日落街玩,所以由佢幼兒園開始,已經改用真空煲,最緊要真係唔使睇火,連插電都唔使,肯定安全,放心出去玩,夜晚又可以有湯飲。

煲20分鐘先放入真空煲,食飯前就拎出嚟滾返15分鐘,先用調味。我覺得味道不錯,OK喎。

以前識人改用真空煲,成日話老公投訴啲湯唔夠味,原來佢唔知之後要再滾15分鐘。知道之後就照做,自此老公都話真空煲D湯OK喎。

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我用真空煲

男爵府

思澄爸爸 發表於 19-9-9 18:21
對!明火味夠真。
家有一個貴價歐洲高壓煲,煲出來有另一種「高壓味道」,不太啱feel,
...

我反而覺得瓦煲煲湯有陣「瓦味」, 類似紅泥磚或地磚果陣味,好奇怪 ,唔鍾意

首頁

尾頁

跳至