自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

我朋友買了一份中國x壽保險,6月割子宮肌瘤後,其他保險公司,如 AIA, Manulife手術的費用及住院現金,問也沒問就在7 月賠了。

但中國x 壽這間垃圾保險公司,話要用8 個星期去醫管局拿我朋友的醫療報告。8 星期後,今天個中國x 壽保險負責人員,好似攞景甘開心同我朋友講,check 到佢 QE, 同廣華婦產科有到診紙,所以要再等多8 個星期再問 QE 同廣華取醫療報告!!說話語氣系我朋友身有屎,無得賠!而我個朋友,只系 claim 很細數的住院現金。 😢😢😢😢

我朋友同佢講,她在 QE 生大女,後來在 廣華生細女,及後有一次在廣華處理意外小產。反問,同子宮肌瘤無關,為什麼講到佢身有屎!

之前明明講好8 個星期取醫療報告,為什麼現在8 個星期又8 個星期!

好無恥的公司。有買無賠,人地生仔小產也當人無得賠,拖得就拖。

大家以後小心,唔好同依 d 奸商買保 !

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mama2020 發表於 19-9-9 22:35
我朋友買了一份中國x壽保險,6月割子宮肌瘤後,其他保險公司,如 AIA, Manulife手術的費用及住院現金,問也 ...

我只係見呢間好多大媽款咁係街sell保單
  任何人士如未獲事先給予本人書面許可,一律禁止轉載、發放或擅用本人任何內容或資料。

侯爵府

我朋友買了一份中國x壽保險,6月割子宮肌瘤後,其他保險公司,如 AIA, Manulife手術的費用及住院現金,問也 ...

買既時候,作為投保人須要將自己之前病歷全部同保險公司申報,如果報左而保險公司受保就係保險公司問題,但如果冇報保險公司係未必會賠償。

珍珠宮

回覆樓主:

婦女病好多都吾賠
保柏好d一住院免按金出院之後免找數
之後先計安心d

民房

回覆 cathy11 的帖子

我個 friend 就系信錯 ,中伏。 我 個 friend okay 無事,唔怕比佢地 check, 問題系8 個星期又8 個星期,系甘拖。
我第一次聽保險公司要問醫管局攞報告,所以系度告戒所有姐妹,買保險要小心,唔好貪平貪小便宜。

象牙宮

AIA, Manulife, 中國人壽,你朋友買左3間?3間都同一時間claim?

男爵府

保險只會幫襯朋友買,唔會係街買

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Mama2020 發表於 19-9-9 23:04
回覆 cathy11 的帖子

我個 friend 就系信錯 ,中伏。 我 個 friend okay 無事,唔怕比佢地 check, 問題系8 ...

佢份保買左幾耐

其實去醫管局合報告好正常

但如果份單愈新就等愈耐

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cathy11 發表於 19-9-9 22:48
我只係見呢間好多大媽款咁係街sell保單

保x 都好多....

別墅

我有d奇怪。。

保險公司無可能自己去政府醫院攞病歷,一定要病人自己親身攞!

民房

回覆 yeungkawah 的帖子

我也第一次聽。 甘樣病人咪好無私隱囉。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

政府醫院收費幾多錢?

珍珠宮

Mama2020 發表於 19-9-10 00:10
回覆 yeungkawah 的帖子

我也第一次聽。 甘樣病人咪好無私隱囉。

佢中國人壽一定拎吾到咪吾駛賠
明耍你個fd

公爵府

回覆樓主:

一定要你朋友寫授權書先有得攞,我最近agent都要我寫授權書先擰到醫院報告。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

咁衰,繼供得唔得丫?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

mercurycc 發表於 19-9-9 23:05
AIA, Manulife, 中國人壽,你朋友買左3間?3間都同一時間claim?

問得好!不過樓主為什麼不回應?
樓主個朋友買三份保險,但在政府醫院做手術,要Claim幾錢? 奇怪。
去醫管局、查埋人哋生仔嘅病歷 。醫管局無私隱可言。奇怪。

是否係作故仔,抹黑中資公司?

子爵府

回覆 syyysc 的帖子

同感

別墅

syyysc 發表於 19-9-10 02:04
問得好!不過樓主為什麼不回應?
樓主個朋友買三份保險,但在政府醫院做手術,要Claim幾錢? 奇怪。
去醫 ...

同感,係政府醫院手術需要三家保險公司claim?醫療保險亦甚少買幾份。不合邏輯!

大宅

Bupa都係,唔賠但又唔退返晒保費

首頁

尾頁

跳至