自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

綜合較多jm嘅意見,似乎係"自學" 最能有效增強聽講能力
我中意聽歌,聽英文歌多,有無邊個/邊類英文歌較易上手?
多謝各位指教

用戶要求終止服務

牛年勳章

puipuiyan 發表於 19-9-29 11:13
請問可以那裏搵到私人導師?

唔好意思,我無介紹,老師要夾。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

gigi19810326 發表於 19-9-29 13:27
我中意聽歌,聽英文歌多,有無邊個/邊類 ...

要有老師教基本知識,包括正確發音,只係學任何語言都要多聽多練習。
未經許可,請勿轉載

公爵府

kit2004 發表於 19-9-29 12:24
netflix係一個apps, 如你屋企電視較新有得dl, ps4都有,電話都有apps, 好似頭一個月免費。
...

水晶宮

回覆樓主:

我覺得最好係有個外國人日日同你講
我都隔一段時間會睇下英文書,但之後又唔用就會忘記。

大宅

PU1926 發表於 19-9-10 19:00
回覆 gigi19810326 的帖子

可以去hkuspace學,我學了一年,講英文會大膽咗

有興趣, 邊度上堂, 啲同學仔會唔會好後生㗎, 我驚有好多個gap, 幾時可以報名❓

珍珠宮

好媽媽勳章

mandy952 發表於 19-9-28 20:37
睇netflix,再加hyread借abc互動英語雜誌睇,用公共圖書館戶口,每本可借兩日,可續借6次,重點係發聲
...

請問是否即到公共圖書館借有CD跟的hyread?

子爵府

gigi19810326 發表於 19-9-10 00:08
其實邊到學好呢?
我想學對答溝通用嘅英文,自己認識英文嘅程度唔高,會考係 syllabus A攞E,
話零認識?又 ...

我以前係買份南華早報睇,唔識既查字典

睇戲唔睇字幕,睇下自己明幾多,再番睇一次有字幕。

其次,就係要搵機會講,我以前工作關係,日日要講英文,唔識都練到要識講。

琥珀宮

amypekkle 發表於 19-9-29 22:33
請問是否即到公共圖書館借有CD跟的hyread?

冇,hyread係公共圖書館嘅app,借電子書用,借左係pad或電話睇,有聲書。
可以直接去圖書館問職員點用點裝
只要你有圖書證,用圖書證號碼登入就可以

珍珠宮

環保接龍勳章

gigi19810326 發表於 19-9-10 00:08
其實邊到學好呢?
我想學對答溝通用嘅英文,自己認識英文嘅程度唔高,會考係 syllabus A攞E,
話零認識?又 ...

有個apps voicetube

有深淺程度, 每日keep住聽, 一定有幫助!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

睇老歌,柔情慢歌嗰啲先。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我下載左兩個app
Duolingo 和 開言英語

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實邊到學好呢?
話零認識?又 ...

read SCMP, one article a day

伯爵府

回覆樓主:

我覺得自學唔掂,睇電影,睇英文新聞,好多人都咁講,我試過,佢地講得太快,我未捉到個字,佢已經講緊下一樣,無限輪迴。
我真心睇過兒童節目,入面有個環節教英文教得好好,同一個字詞拎嚟教,又會舉例及重覆,唔知市面有冇呢d英文教學

珍珠宮

小談心 發表於 20-1-11 07:36
我覺得自學唔掂,睇電影,睇英文新聞,好多人都咁講,我試過,佢地講得太快,我未捉到個字,佢已經講緊下一 ...

一開始唔好睇英文字幕先,睇左次中文字幕,然後再睇,今次逼自己多d睇畫面聽對話,一邊聽英文一邊睇字幕對比下字詞同文法運用,因為已經睇左一次就冇咁易被劇情吸引,再之後就可以開埋英文字幕練下聆聽
不過英文進步最快都係逼住要同囡既老師溝通,佢哋唔識中文,你又一定要同佢哋講,起初真係卡到山卡啦,自己都唔知自己講緊咩,一年左右就好好多了,而家就算佢哋講得快d,我都聽得明大約內容,回到幾句
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

gigi19810326 發表於 19-9-29 13:27

基本上我都係自學最有效. 因為睇書會好快放棄.

我一開頭係靠明珠台新聞, 有英文字幕, 聽主播發音, 睇左大半年

之後買dvd返嚟睇, 睇戲因為對白多, 多答問句, 呢個係睇新聞學唔到嘅. 另外, 睇戲比睇新聞嘅生字更生動及多元化. 因為新聞睇得多, 來來去去都係外交, 天氣, 經濟同天災人禍. 睇左幾個月就會悶

DVD先睇中文字幕, 第二次睇英文字幕, 選d好睇嘅戲, 恐怖片打鬥片唔睇, 揀好睇嘅小品, 要好睇嘅先睇到兩次或以上: 非常外父揀女婿/ Proposal/一夜賭城戀大左/shall we dance/bucket list/click/ you've got mail/the holiday/ 奇幻逆緣/ top gun/catch me if you can都睇到兩次或以上, 如果聽歌, 我聽舊歌

珍珠宮

我冇話特別聽邊個, Boyzone - Words/ Westlife - flying without wings, swear it again, Home, uptown girl, backstreet boys - shape of my heart, drowning, I want it that way, I need you tonight, get another boyfriend, I will never break your heart. 其它: sometimes when we touch/ unchained melody / I started a joke/ because you love me/without you/ I'll always love you/perhaps love/ we are young / I swear / till then / 2 become 1。 另外, 基本上揀bee gees嘅歌都好聽嘅.

係Utube打完歌名打lyrics,就顯示埋英文歌詞

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

KTKTKT5 發表於 20-1-11 10:46

多謝您,好詳細

珍珠宮

mandy952 發表於 19-9-28 20:37
睇netflix,再加hyread借abc互動英語雜誌睇,用公共圖書館戶口,每本可借兩日,可續借6次,重點係發聲
...

Hyread.. 我登入唔到。圖書館就入到。點解呢? 你用apps?

珍珠宮

畀面勳章

小談心 發表於 20-1-11 07:36
我覺得自學唔掂,睇電影,睇英文新聞,好多人都咁講,我試過,佢地講得太快,我未捉到個字,佢已經講緊下一 ...

請問係咩節目呀?

首頁

尾頁

跳至