想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我哋結婚差不多兩年,一直都好想要bb, 我睇曬中西醫,食曬中西藥,排卵藥,滴雞精,補藥,做埋身體檢查,一切正常,每個月都好積極咁驗紅d, 預排卵期做,但老公就唔係好合作,佢一係就話太攰硬唔起,一係就話射唔出,一個月又一個月咁失望,我真係受夠啦!
前幾個月我發脾氣,老公先去做身體檢查睇中醫食中藥,我同佢講自己年紀唔細,所以希望盡快有孕,如果年尾都冇大家就離婚啦,無謂再拖住對方,佢就唔肯,話最多去做人工受孕,但係我唔想呀,明明自己身體無問題點解要額外花費一筆錢去搞受孕呀?

大宅

mokokoko 發表於 19-9-10 01:35
我哋結婚差不多兩年,一直都好想要bb, 我睇曬中西醫,食曬中西藥,排卵藥,滴雞精,補藥,做埋身體檢查,一 ...

最近一個月都冇親密行為,今晚我同佢講我排卵期到啦,佢哦一聲,依家喺牀瞓到好似隻死豬咁,我真係好灰,愈諗愈嬲,真係好想離婚呀!如果夫妻之間未能達成共識,腳步唔一致嘅,咁仲點樣一齊行落去?

大宅

我哋結婚差不多兩年,一直都好想要bb, 我睇曬中西醫,食曬中西藥,排卵藥,滴雞精,補藥,做埋身體檢查,一 ...

感覺你太大壓力了。男方通常都不喜歡壓力,因此有可能你越追得緊,他就越想逃避。

其實以前我也好像你的想法一樣,硬是不想要花錢去受孕,結果拖到錯實失最重要的受孕時機。如果回望過去,如果我能放下偏見,在年輕時雪卵,就能避免一直以來所有的壓力 不開心,及日後要挽回所花的費用。如果在人工的幾萬蚊,和一段婚姻去選擇,我會覺得幾萬蚊值得花。

男爵府

mokokoko 發表於 19-9-10 01:36
最近一個月都冇親密行為,今晚我同佢講我排卵期到啦,佢哦一聲,依家喺牀瞓到好似隻死豬咁,我真係好灰, ...

步伐唔一致,真係要好好溝通溝通後,兩方協調下先得!!
其實你老公諗乜?佢又可以接受到人工,即係佢其實都係想要小朋友?但佢依家又唔配合,即係未想要住?係咪佢有佢嘅難言之處?

複式洋房

同埋有部分男人,你愈講明係排卵期就愈硬唔起,因為聽到哩句都壓力大嫁
用啲情趣撩起佢啲火啦

大宅

yhyeung 發表於 19-9-10 07:54
感覺你太大壓力了。男方通常都不喜歡壓力,因此有可能你越追得緊,他就越想逃避。

其實以前我也好像你的 ...

多謝你的回覆呀!

係呀,我的確覺得好大壓力,之前四大長老都俾左唔少壓力,每次見面都會問有冇好消息,又不停搵補品我哋食,直至到後來我放口風話想離婚,佢哋先冇再問...

至於人工受孕方面,其實我係有啲嬲我老公竟然咁快有呢種諗法,因為我覺得佢未盡力,就已經半放棄,諗住靠科技,我更加唔想班朋友知道我哋要去做人工...

好多謝你嘅分享呀!你依家進展如何呀?

大宅

mokokoko 發表於 19-9-10 09:07
多謝你的回覆呀!

係呀,我的確覺得好大壓力,之前四大長老都俾左唔少壓力,每次見面都會問有冇好消息, ...

其實我都明架,因為以前我老公就係因為覺得費事煩,就話去人工受孕。但那時我就都係唔想洗筆無謂錢,所以唔想去,到最後我自己拖到無可再拖先的起心肝去做試管嬰兒,但才知道錯過了最好的時機。

如果你年紀還是35 以下,其實又未必要馬上人工受孕,可以試下唔好用要生仔的心情,以情趣的方式去引誘下佢,令佢喺無壓力下能夠做事。可以不用話佢知排卵,但自己籌備培養氣氛。如再試多一會還是無成果,那不坊考慮人工受孕

其實我老公都係差唔多,佢唔係一定要小孩,所以如果成日迫佢交功課佢就會寧願唔生

大宅

Hapi_Baby 發表於 19-9-10 07:56

步伐唔一致,真係要好好溝通溝通後,兩方協調下先得!!

多謝你嘅回覆呀!

其實佢都係想要小朋友嘅,我哋每次做時都好唔順暢,好唔enjoy, 對於我來說講,如果唔係想要小朋友,我幾乎係唔想做,因為每次做對於我來講,就好似行刑一樣,而佢又唔想我咁痛,久而久之,就變左冇嗰個原動力去做...

我同佢傾又傾過,鬧又鬧過,依家真係好灰心

複式洋房

mokokoko 發表於 19-9-10 01:36
最近一個月都冇親密行為,今晚我同佢講我排卵期到啦,佢哦一聲,依家喺牀瞓到好似隻死豬咁,我真係好灰, ...

其實你係想同佢生BB,定淨係想生BB先? 如果佢唔配合生BB就要離婚,咁你地之間既感情都好脆弱喎,咁仲應唔應該生呀?
聽你講,我唔覺得佢唔想生,可能壓力,工作攰,令到佢有心無力唧...佢睇中醫,提議人工都係唸緊解決辦法丫!好多人一切正常,但都好多年生唔到...始終生BB係講緣份,冇得強求...
多D溝通同享受其中吧...你咁緊張都影響著床架!唔好將離婚掛係口唇邊喇...有D野講左係收唔返架!好嬲既時候,深呼吸,閉目3秒,冷靜左先再慢慢講啦!

大宅

回覆 mokokoko 的帖子

夫妻兩人嘅關係永遠緊要過生仔,你諗下小朋友大得好快,基本上十一二歲開始就會有開始自己世界,最後陪你身邊嘅一定係自己老公,放鬆D,培養下大家嘅共同興趣,一齊去下旅行拍下拖。

男爵府

mokokoko 發表於 19-9-10 09:26
多謝你嘅回覆呀!

其實佢都係想要小朋友嘅,我哋每次做時都好唔順暢,好唔enjoy, 對於我來說講,如果唔係 ...

聽你咁講,你哋行埋一齊嘅方式已經係一個問題。某程度上,我都有你嗰方面嘅問題,我好多時都唔enjoy同埋唔想要但係又諗下,1嚟,男人係需要㗎,你唔幫佢,咁佢點解決好,長期自己?好危險!2嚟,你自己都想要小朋友,咁你自己都唔配合下,成件事都難work。所以改變佢之前,先改變下自己先。就好似其他JM俾嘅建議,搵啲情趣?兩個人拍下拖?重拾下以前拍拖時候嘅熱情?
鬧/嘈係無補於事,如果大家有心嘅,就搵個問題嘅根源出嚟,大家一齊去解決佢!
加油啊

男爵府

兩公婆係一條team,你先生有問題佢自己都好難面對好難開口(尤其是男人)。佢提出人工受孕其實係個積極既解決方法,你地最終目標係要小朋友,其實點解要介意個小朋友係人工定自然黎?你接受唔到佢既解決方法仲話要離婚,其實我覺得似不能共患難多啲。點解你提出既方法就係方法(睇中醫滴雞精等),佢提出既方法就唔係方法要離婚?如果佢跟住你既提議配合晒你都係唔得,你都仲係會選擇離婚而唔係人工受孕?點解人工唔得?面子銀紙真係咁重要?

大宅

honeybid2 發表於 19-9-10 11:00
兩公婆係一條team,你先生有問題佢自己都好難面對好難開口(尤其是男人)。佢提出人工受孕其實係個積極既 ...

雖然人工受孕都可以達到有小朋友嘅目的,但對於我來講,始終同自然受孕係有分別嘅,人工受孕係用冷冰冰嘅儀器將受精卵放入體內,同因為情到濃時而產生嘅愛情結晶品,我諗我會prefer後者多啲。
我明白,如果試左好多方法都唔得,就要接受人工受孕,但佢依家嘅態度就係好消極,如果唔係我又嘈又喊,我諗佢都唔會去睇中醫,至於佢提出人工受孕,我覺得係變左佢嘅擋箭牌,佢消極嘅籍口,所以我先會咁嬲

男爵府

mokokoko 發表於 19-9-10 11:18
雖然人工受孕都可以達到有小朋友嘅目的,但對於我來講,始終同自然受孕係有分別嘅,人工受孕係用冷冰冰嘅 ...

有頭髮冇人想做癩痢,但你諗遠啲,唔通喺街度你見到啲BB 你會逐個諗吓佢地人工受孕黎定自然受孕黎?BB 就係BB,係你既骨肉,唔會因機器黎定自然游入去令你錫佢少啲。其實可能只係觀點與角度問題,可能你老公提出既人工受孕喺佢既角度先係最積極既方法(始終有數據有科學根據),你提出既中醫滴雞精係冇成功率可言,亦唔係平,我驚你到最後要做人工嗰陣發現自己點解唔早啲聽老公建議添... 始終時間唔等女人(唔係男人)。兩公婆一世人流流長,要agree to disagree... 解決到問題就得。

大宅

lwchristy 發表於 19-9-10 09:31
其實你係想同佢生BB,定淨係想生BB先? 如果佢唔配合生BB就要離婚,咁你地之間既感情都好脆弱喎,咁仲應唔 ...

我哋結婚前係有共識生小朋友,生小朋友係結婚嘅目的之一,我本身係好鐘意小朋友,佢亦都知道,所以,我期待嘅係一個好積極,好願意配合嘅另一半,但結婚至今我發覺佢唔係。

工作繁重的確會令到佢好攰,因為我都會,所以我會去改變,去爭取改善工作環境,結果我做到了,但佢呢,仲係做緊呢份工,我叫佢試下轉工轉部門轉team, 佢都冇action take過,只係識得呻同ot, 返到屋企就話攰,我真係好失望好失望

每次其他人問我有冇plan生仔時,我都會強顏歡笑咁講順其自然啦。我知道我好大壓力,但係當你用盡方法去改善自己去嘗試時,另一半都係咁樣嘅態度,真係會令人心灰意冷囉!

複式洋房

mokokoko 發表於 19-9-10 11:42
我哋結婚前係有共識生小朋友,生小朋友係結婚嘅目的之一,我本身係好鐘意小朋友,佢亦都知道,所以,我期 ...

你都識講你係想要個情到濃時既愛情結晶品啦…其實你迫佢只會弄巧反絕...男人同女人唸野真係好好好好....好唔同架!!!
莫忘初心...你愛呢個男人先同佢一齊同佢結婚同佢生仔架嘛,試下係排卵期安排個旅行大家放鬆下吧!

大宅

回覆樓主:

sorry忍唔住想出句聲,其實樓主係唔想花一筆錢做人工受孕?定係唔想自己打針食藥做試管嬰兒,身體要受罪先可以懷孕?

樓主話自己檢查晒都正常,只係老公唔配合dodo又硬唔起,口吻好似就係責怪老公“無能”咁

不如講極端d,掉返轉,假設如果你發現另一半係無精症,一定要100%做人工受孕先可以有你們的愛情結晶品?你會願意選擇接受人工受孕還是離婚?

男爵府

mokokoko 發表於 19-9-10 09:26
多謝你嘅回覆呀!

其實佢都係想要小朋友嘅,我哋每次做時都好唔順暢,好唔enjoy, 對於我來說講,如果唔係 ...

目標為本, 安排做IVF啦...

做係十幾萬, 買到您想要既嘢, 何必執著一定要自然懷孕?

男爵府

mokokoko 發表於 19-9-10 11:18
雖然人工受孕都可以達到有小朋友嘅目的,但對於我來講,始終同自然受孕係有分別嘅,人工受孕係用冷冰冰嘅 ...

但依家你同老公都唔算係情到濃時做,係交功課做。其實做人工受孕都ok 呀,結果都係生BB 。

大宅

Pepero 發表於 19-9-10 13:49
但依家你同老公都唔算係情到濃時做,係交功課做。其實做人功受孕都ok 呀,結果都係生BB 。
...

同意,如果樓主咁concern「情到濃時嘅愛情結晶」,
咁你check住排卵期嘅房事只係交功課,而唔係愛情喎。

你同你先生係有d步伐不一,
不過又要問心當初點解要嫁畀佢?
其他正常男人一樣可以同你生bb啊,
上面有jm講得好岩,伴侶先係陪你行一世嘅人,
仔女大咗會有自己生活同家庭,
千其唔好為咗生bb同老公感情轉差....

利申,
做ivf bingo,自問同老公非常恩愛,
只係先生精弱,我唔想變高齡產婦,所以選擇ivf。
Ivf嘅bb有我同我老公嘅DNA, 從未覺得有問題。

首頁

尾頁

跳至