0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

我個仔將踏入六個月,臨瞓前只肯埋身飲奶,但我又唔夠奶,只有約兩安,結果佢夜晚成晚好炆憎,一係要埋身,俾奶嘴佢食就捱到一陣,但好快又不停咁叫,總之好炆憎,我覺得佢應該唔飽。

唔單止我瞓得唔好,佢睡眠質素亦都好差,我諗緊既然佢唔肯飲奶樽,可唔可以試吓比佢食糊仔,但又怕咁夜食對身體唔係咁好,可以點做?

別墅

就咁聽你講 bb似唔夠飽多過唔肯飲奶
日頭有冇俾糊仔佢食呀 我b仲有幾日都六個月啦 餵開奶粉 我都係日頭有1餐食米糊 其餘仲係飲緊奶 如果唔夠奶 點解唔補奶粉?

別墅

2019勳章

hichunchun 發表於 19-9-10 08:55
就咁聽你講 bb似唔夠飽多過唔肯飲奶
日頭有冇俾糊仔佢食呀 我b仲有幾日都六個月啦 餵開奶粉 我都係日頭有1 ...

日頭有食一餐糊仔,唔肯飲奶樽呀,只肯埋身,但我又唔夠奶,糊仔就肯食,返臨瞓前食我怕佢消化不良

大宅

2019新春慶豚圓

其實係咪應該想辨法多D奶實際D

別墅

2019勳章

moksamuel 發表於 19-9-10 09:39
其實係咪應該想辨法多D奶實際D

有諗過,但平日要返工,好難追奶,所以放棄咗喇

大宅

2019新春慶豚圓

ying729 發表於 19-9-10 10:29
有諗過,但平日要返工,好難追奶,所以放棄咗喇

甘食奶粉的啦,一歲之前都係食奶為主,你唔可以俾佢長期唔夠飽

別墅

2019勳章

moksamuel 發表於 19-9-10 10:43
甘食奶粉的啦,一歲之前都係食奶為主,你唔可以俾佢長期唔夠飽

個問題就係佢唔肯食 我先諗餵糊仔,因為佢肯食,只怕臨訓食消化不良

大宅

2019新春慶豚圓

ying729 發表於 19-9-10 10:45
個問題就係佢唔肯食 我先諗餵糊仔,因為佢肯食,只怕臨訓食消化不良
...

糊仔唔夠營養,再試奶粉,試多幾次肯食的,要慢慢試

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

除左要試奶粉外 奶樽咀都要試

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊