自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睛靈勳章

warriorpat 發表於 19-9-12 13:42
睇私家醫生,食Pradaxa 百達生薄血藥,停食避孕藥後一直mark住,之前一直都好準時,今個月就四十多日未嚟: ...

會唔會係有左?

你睇開個醫生喺邊區? 我都想睇返醫生食返薄血藥, 可以介紹比我嗎? thanks

男爵府

睛靈勳章

warriorpat 發表於 19-9-12 15:15

住一個星期

我果陣未確診前都有睇中醫針灸, 諗起都危險

複式洋房

kam825 發表於 19-9-12 17:35
會唔會係有左?

你睇開個醫生喺邊區? 我都想睇返醫生食返薄血藥, 可以介紹比我嗎? thanks

我第38日驗過冇事,諗緊使唔使驗多次

我睇開張偉成醫生,係嘉賓大廈,佢係內分泌科

複式洋房

kam825 發表於 19-9-12 17:38
我果陣未確診前都有睇中醫針灸, 諗起都危險

見過有人按摩推拿之類,因為甩左血塊入肺部,入咗醫院嘅新聞

複式洋房

COCO111 發表於 19-9-12 17:10
我係腳掌及小腿痛+有d灼熱,想問照超聲波係睇咩科嘅E生?貴唔貴?

我係應該睇一個醫生,醫生要我照超聲波,而我照超聲波嗰位係醫生,通常唔會直接自己去化驗所搵超聲波醫生

你係咪單邊腳腫?我嗰陣右腳都覺得好㷫,直情啲瘀黑走咗出嚟

複式洋房

SiuPuiw 發表於 19-9-12 17:17
保重

複式洋房

kam825 發表於 19-9-12 17:35
會唔會係有左?

你隻腳又腫左?點解想食番薄血藥嘅

男爵府

warriorpat 發表於 19-9-10 12:27
上年右腳突然水腫嚴重,睇完醫生發現患有血痊塞,立刻停避孕藥

停藥後要食薄血藥,頭半年period好準,大約 ...

你好幸運,我食左兩年,結果中風,左邊身完全郁吾到,但上天對我好好,努力治療,家人支持,奇蹟行得9成,手康復8成,醫生都好意外有咁既成績,祝你早日康復!

男爵府

warriorpat 發表於 19-9-10 22:11
回覆 肥肥寶 的帖子

我停藥半年非常準,係半年後開始唔準,我食百達生薄血藥 ...

我初初打薄血針,血凝指數去到2:3先轉食華法林,我係整條血管塞晒,食左10個月華法林,經期好準,但量多到嚇死,要尿片加m巾,兩小時就濕晒,不過我果時選擇華法林係因為怕要開腦做手術,華法林會易處理出血情況。你有婦科跟進嗎?我停藥兩個月經量己經正常返。

男爵府

睛靈勳章

warriorpat 發表於 19-9-13 00:17
你隻腳又腫左?點解想食番薄血藥嘅

因為果陣醫生係話我嘅情況要食一世架, 不過我驚會有BB, 所以先唔食,
咁而家應該都唔會再考慮生BB, 所以想再跟進返

我而家著壓力襪就無腫, 但如果唔著, 係會腫架

我以前食華法林要戎口, 我頭先睇過下你隻藥, 好似唔使點戎口

大宅

warriorpat 發表於 19-9-13 00:12
我係應該睇一個醫生,醫生要我照超聲波,而我照超聲波嗰位係醫生,通常唔會直接自己去化驗所搵超聲波醫生
...

我對脚應該沒有踵,行同企得耐腳掌就會㷫+痛,要坐下來,如遇到冷氣或天氣凍畤脚掌會變紫黑色,所以想比E生睇下,可介紹我嗎?

複式洋房

kam825 發表於 19-9-13 01:12

因為果陣醫生係話我嘅情況要食一世架, 不過我驚會有BB, 所以 ...

你試下睇張醫生,其實我開始是嚴重過而家好多,不過醫生話呢啲藥食半年唔夠,佢幾細心佢係專攻內分泌科,因為我開頭驚係我甲狀腺有事所以先至睇佢,但係原來佢病人都係睇DVT

我食百達生完全唔使戒口

複式洋房

COCO111 發表於 19-9-13 08:31
我對脚應該沒有踵,行同企得耐腳掌就會㷫+痛,要坐下來,如遇到冷氣或天氣凍畤脚掌會變紫黑色,所以想比E ...

GP擔心我多年前嘅甲狀腺番發,所以叫我睇內分泌科,我睇嘉賓大廈張偉成醫生。不過唔知你嘅症狀係唔係DVT,你之前有冇睇過醫生問下係咪類似筋膜發炎嘅一種

複式洋房

慢吞吞E 發表於 19-9-13 00:58
我初初打薄血針,血凝指數去到2:3先轉食華法林,我係整條血管塞晒,食左10個月華法林,經期好準,但量多到 ...

我果隻藥好似可以有解藥即時做急症手術

我開頭停避孕藥同開始食薄血藥每個月都好準,係今個月突然間上48日都未嚟,第38日驗過冇中,依家唯有飲紅棗水試下

我每次第二日個量都好多,但係第三日就即刻正常返,醫生話係正常,因為薄血藥關係

複式洋房

慢吞吞E 發表於 19-9-13 00:45
你好幸運,我食左兩年,結果中風,左邊身完全郁吾到,但上天對我好好,努力治療,家人支持,奇蹟行得9成, ...

咁大件事 好彩你康復得好好,大家要繼續努力

大宅

warriorpat 發表於 19-9-13 16:00
GP擔心我多年前嘅甲狀腺番發,所以叫我睇內分泌科,我睇嘉賓大廈張偉成醫生。不過唔知你嘅症狀係唔係DVT, ...

之前睇過幾個E生都冇話係筋膜炎,見到症狀同你有d似,所以懷疑自己係咪DVT,請問張E生係咪有睇開呢d病症?

大宅

慢吞吞E 發表於 19-9-13 00:45
你好幸運,我食左兩年,結果中風,左邊身完全郁吾到,但上天對我好好,努力治療,家人支持,奇蹟行得9成, ...

你也是吃Yasmin嗎?

我因健康問題要吃控制荷爾蒙,好擔心。

男爵府

cnicky 發表於 19-9-13 21:22
你也是吃Yasmin嗎?

我因健康問題要吃控制荷爾蒙,好擔心。

不是優思明,牌子已經忘記了,醫生說我這種嚴重負作用好罕見,我係加腦血管全塞,當晚突然頭痛到好似爆開,冷汗直標,半夜大抽根反眼嘔白泡,當晚到十日左右好多事情都完全斷片,回想起病發前半年有一日起床,落床時我突然腳軟,其實果次係警號,但我當時冇為以,因為果排左手腳成日訓訓下麻痺都醒,我以為血氣行得吾好,最初入院醫生開腦癇藥同打薄血針,我腦血管塞到腦腫得好大,又有血水,醫生講要等腦部自己吸收返血水,另外吊藥消腫,結果我又係罕見吾識吸收返血水之外,腦重吾消腫,情況變壞要急做手術,所以各位有吃避孕藥的jm真的要多留意。

男爵府

warriorpat 發表於 19-9-13 16:07
我果隻藥好似可以有解藥即時做急症手術

我開頭停避孕藥同開始食薄血藥每個月都好準,係今個月突然間上48 ...

我只肯定華法林一定有解藥,我做手術前已經吾係打薄血針,係食緊華法林,我手術前輸左6包血清,不過我好黑仔,原來我對血清敏感,身上出晒紅點,要打針先繼續輸血清。住幾個月醫院,真係好可怕,估吾到避孕藥會令自己差點冇命,還差點令自己成世坐輪椅。

男爵府

warriorpat 發表於 19-9-10 12:27
上年右腳突然水腫嚴重,睇完醫生發現患有血痊塞,立刻停避孕藥

停藥後要食薄血藥,頭半年period好準,大約 ...

分享少少,我大約4年前都有靜脈栓塞,唔知係唔係深層
好彩發現自己隻腳腫左就去睇急症,跟手入醫院訓左3日,係肚到打左3日針,慢慢行得返
出院食薄血藥食左差唔多一年就停了,係醫院覆左幾次診,睇過幾次超聲波就無再塞了
MC問題就呢幾年都唔係好準,試過幾個月唔黎,睇晒婦科乜都做唔到,因為唔可以再食荷爾蒙藥
而家我d m都係唔準,有時黎2星期,一星期,3日都試過,流量有時好少,有時又勁多

首頁

尾頁

跳至