自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

mwong128 發表於 19-9-11 10:47
招商局保險好多野唔包

現在知道已經太遲

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

TORTISE 發表於 19-9-11 10:56
現在知道已經太遲

唔遲,仲有下次旅行,下次唔買佢

伯爵府

TORTISE 發表於 19-9-10 20:48
8月12日香港機場取消所有離港/扺港的航班,我們滯留在大阪関西機場超過24小時,買左教安心旅遊保險(鑽石計 ...

保險係好多灰色地帶,有時未必太仔細睇咁詳盡。
我都試過航班 dela,攪到滯留北京4x 小時。我 claim 保險,佢哋話 delay 係要我乘坐的機技術故障 (因有機降落HK時爆轆,所有航班受影響) 才可claim.
當時我問條款冇詳列,最後佢哋話特別考慮,批左。

我知而家好多都寫多左條款細則。我只知天氣、罷工都唔包。

男爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

TORTISE 發表於 19-9-11 10:44
熱氣球我見有寫明不保事項內,唔知係唔係發生熱氣球意外後,保險公司才黑字白字咁列明啦,而我買嗰份列明 ...

如果保險公司冇寫明係不保事項,應該係可以算包嘅,應該去保監會投訴

琥珀宮

回覆樓主:

象牙宮

TORTISE 發表於 19-9-11 10:44
熱氣球我見有寫明不保事項內,唔知係唔係發生熱氣球意外後,保險公司才黑字白字咁列明啦,而我買嗰份列明 ...
試打去保監會問下。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

樓主,
8月12日由hk起程。
我claim到,一家賠了$6000.
FYi: 蘇XX

wcpcelia    發表於 19-9-11 14:53

別墅

mercurycc 發表於 19-9-11 13:20
試打去保監會問下。

我會呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

減齡達人勳章

Fishqqma 發表於 19-9-11 13:38
樓主,
8月12日由hk起程。

請問你係claim取消行程定係delay?

子爵府

AIA 賠,不過我封信係寫機場關閉1行11人,賠左19800
我地計過CLAIM DELAY好過CLAIM 取消,取消實報實銷

別墅

anniefish 發表於 19-9-11 14:18

我係claim 旅程延誤,而我們當日要求航空公司比返張証明書,唔問都唔比,佢地寫的理由是air traffic control ,其實當日十分狼狽,因為已經check in 左,過埋海関,到左候機室等上飛機,點知突然取消,又要出返境,拿返行李,機場又冇人支援,滯留左機場24小時以上,而索償理由我有寫因為航班取消,咁應該怎樣去寫才正確我就唔知,所以證明文件已經遞交左,一封reject letter就是答案

別墅

Fishqqma 發表於 19-9-11 13:38
樓主,
8月12日由hk起程。

昨天係我自己主動打電話去問情況進展如何?佢地話8月28日已經寄左封reject letter 比我,吓⋯我從沒有收到,他才說咁現正email比你啦!所以是否一句空管問題就可以推卸責任(emoji)‍♀️

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

anniefish 發表於 19-9-11 14:18

delay

別墅

TORTISE 發表於 19-9-10 23:19
招商局保險有限公司

曾在外地扭傷入院,回港後再治療。但招x 话佢地條款說明如受保者本身已買意外保險,必先claim 自己意外保險,餘額才claim 招x. 最後我用晒自己意外保險限額,才claim 招x 少少。
保險朋友揶揄说: 這是旅遊保險嗎?!!!
奉勸:小心睇细節!!!

大宅

mercurycc 發表於 19-9-11 09:28
印象中之前土耳其熱氣球出意外,無得賠就係呢間。

當時死者經教協買,唔肯定係咪呢間

象牙宮

TORTISE 發表於 19-9-11 15:14
昨天係我自己主動打電話去問情況進展如何?佢地話8月28日已經寄左封reject letter 比我,吓⋯我從沒有收到 ...
岩岩聽保險朋友講,
今次呢件事某d保險公司係有酌情賠償額,
試下再問下。

男爵府

luppy 發表於 19-9-10 20:59
糸牙,好多吾賠.....

有那間賠話我知

蘇黎世有得賠,一家4口,原本8月12日下午5點40到港,最後8月13日晚上8點幾返到香港,賠左4500。佢封信寫due to closure of Hong Kong Airport caused by the political situation

子爵府

TORTISE 發表於 19-9-11 15:05
我係claim 旅程延誤,而我們當日要求航空公司比返張証明書,唔問都唔比,佢地寫的理由是air traffic contr ...

你試下send email去航空公司叫佢出過封証明

伯爵府

mercurycc 發表於 19-9-11 18:08
岩岩聽保險朋友講,
今次呢件事某d保險公司係有酌情賠償額,
試下再問下。

唔同航空公司寫個原因,真係可以導致保險賠唔賠償。唯有睇番受保細節和保險公司。

子爵府

樓主,我封信都係寫 air traffic control, 買 恆生旅遊保,有得賠(不過呢間面額賠得唔多)
我保險 agent 話,prudential 有得賠

首頁

尾頁

跳至