自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

7月尾8号風球,cancel flight 我滞留北京, 慶幸回來後招商賠到!8月13日我早機飛……黑仔又cancel, 今次就慶幸stand by 到下午飛,不用claims!

男爵府

TORTISE 發表於 19-9-10 20:48
8月12日香港機場取消所有離港/扺港的航班,我們滯留在大阪関西機場超過24小時,買左教安心旅遊保險(鑽石計 ...

保險未買就講咩有得賠 ,講到天下無敵,到賠償又同你捉字蚤講

男爵府

上年打風,遲咗成日幾先飛到,保險公司(Allied xxxxx,經money hxxx網上買),有得賠,每人$1250。
上個月,細佬大陸飛返黎,遲咗6個鐘多啲,港龍封信寫aircraft rotation issue,claim蘇xx,網上填表,原因選項冇呢個,是旦揀咗mechanical breakdown,啱啱批咗$300。佢有air traffic control同operation issue揀,睇過下條款,空管應該係包嘅,但operation issue就冇寫,唔敢揀。

大宅

02413124 發表於 19-9-11 22:24
你試下send email去航空公司叫佢出過封証明

可以再出過架?

琥珀宮

halookmama 發表於 19-9-11 12:16
如果保險公司冇寫明係不保事項,應該係可以算包嘅,應該去保監會投訴

仲可以去海關告埋遣返商品說明條例

子爵府

amy4321 發表於 19-9-12 19:49
可以再出過架?

我地係機會出個封冇名,番黎email 叫佢再出有名ok

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我買了aig,原定12號回港,之後要改期到14號,保險說只能clam到兩晚酒店!其他一律都無!所有emai又全部英文,我都唔知究竟係咪就得兩晚酒店?叫佢俾中文版又話無

大宅

其實保險公司真係好搵笨,香港幾十年來都未試過咁樣停機場旅客要滯留,話明意外保險就梗係未知知數就應該有得賠㗎啦!我都係受害人,經過呢件事我一定唔會再買教協教安心旅遊保,仲會呼籲身邊嘅所有朋友唔好幫襯佢!!!

綜合以上回覆,蘇黎世、AIA、AIG、恒生保險都會賠

別墅

emilywingwing 發表於 19-9-15 21:45
其實保險公司真係好搵笨,香港幾十年來都未試過咁樣停機場旅客要滯留,話明意外保險就梗係未知知數就應該有 ...

緊係唔會再買教協教安心所有保險,連航班延誤都索償唔到,其他唔使諗啦⋯⋯衰都冇人有的保險公司

首頁

尾頁

跳至