論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

如政府門診係咪要排好耐?有沒有平D的專科醫生(皮膚科)介紹?

唔知佢乜病,專科睇一次都成千蚊

大宅

皮膚呢啲有排搞,又唔會傳染嘅病,叫佢去排街症/政府專科啦。

大宅

MichEAL82 發表於 19-9-11 02:34
皮膚呢啲有排搞,又唔會傳染嘅病,叫佢去排街症/政府專科啦。

街症可以在那裡排?要很早去拎籌嗎?

大宅

pidget 發表於 19-9-11 08:35
街症可以在那裡排?要很早去拎籌嗎?

而家唔駛排㗎喇,可以係電話系統預約。你睇返你屋企最近係邊間政府診所,上網搵佢個電話打去預約就得。$50一次,睇廿次先等於睇一次專科嘅價錢。

不過比較難book,,要不停打去,你叫佢自己打去預約啦。

傷風感冒呢啲高傳染性嘅,我會叫姐姐睇私家。皮膚問題,唔惹人又拖時間嘅,我會叫佢睇政府。

大宅

MichEAL82 發表於 19-9-11 11:22
而家唔駛排㗎喇,可以係電話系統預約。你睇返你屋企最近係邊間政府診所,上網搵佢個電話打去預約就得。$50 ...

可預約專科嗎?我見上網專科門診排到2020-2021,好似太耐

別墅

pidget 發表於 19-9-11 13:54
可預約專科嗎?我見上網專科門診排到2020-2021,好似太耐

街症只係普通科門診,如果醫生覺得有需要會寫轉介去皮膚科,係要等一年咁上下時先會見到皮膚科醫生

大宅

唔可以直接預約專科,街症醫生覺得有需要就會 refer 佢去排專科

大宅

基本治療街症醫生都處理到,你姐姐而家根本唔知咩事,睇私家專科你條數好襟計。

自己小朋友就會直接睇私家專科,姐姐嘅皮膚問題我會叫佢排街症。

我之前個衰工人話自己有濕疹,叫我俾佢睇私家,初初傻仔咗俾佢去睇樓下私家診所,皮膚科嘅藥特別貴,2小盒葯膏收$500,搽1個禮拜就用完,又話要再睇。自始我叫佢去排街症,$50一大堆藥膏,搽幾個月都未用完,佢不知幾開心。最神奇嘅事情係,叫得佢2次睇街症,佢就無再話過自己有濕疹

寶石宮

MichEAL82 發表於 19-9-11 18:06
基本治療街症醫生都處理到,你姐姐而家根本唔知咩事,睇私家專科你條數好襟計。

自己小朋友就會直接睇私 ...

藥到病除

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊