想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係灰到爆,我amh得0. 1.請問有冇jm試過有方法係改善到

複式洋房

Hilarysasa 發表於 19-9-10 23:44
真係灰到爆,我amh得0. 1.請問有冇jm試過有方法係改善到

我都係0.1,都想知,已經幾個月都唔黎一次m.....好驚提早收經
雖然唔知可唔可以改善到,但keep 住睇中醫同食supplements

大宅

我係幾方面配合提高Amh,由1.4去到2.9
1)生酮飲食4個月
2)醫生開DHEA
3) 食CoQ10
4) 每晚用薑水浸腳暖宮
5)我冇睇中醫或針炙的

大宅

Hilarysasa 發表於 19-9-10 23:44

amh 值是卵泡在血中糖蛋白計出來,估算身體卵子數量。卵子數量是天生的,只減不加。就算吃補充劑增加卵泡增加amh 數字,但卵子數量還是卵巢那些。所以我覺得應該要盡快把卵子促排出來集胚,待之後有時間放回子宮,才能增加你的勝算。

可以做一堆事去幫助增加卵泡,提高ivf 促排出來的卵子,但慢慢調理增加身體期待amh 升就不是解決方法

大宅

回覆 mercilala 的帖子

甘你有冇睇醫生?醫生話我呢1,2年應該會停經
但我只是31歲.... 我真係好難接受

大宅

回覆 Jaycebobo 的帖子

請問你dhea每日食幾多??

複式洋房

Hilarysasa 發表於 19-9-11 09:02

甘你有冇睇醫生?醫生話我呢1,2年應該會停經

我之前睇過婦科,佢反而叫我去睇下中醫調理下,佢話佢都有啲病人都睇中醫而bingo 到,但冇深入問情況係咪我咁worse ,你經期都係隔好耐先一次?點解佢會話你一兩年停經?我依家都好驚

大宅

回覆 yhyeung 的帖子

您好,我記得之前都有同你傾過...醫生都有話馬上要幫我谷卵,睇下抽唔抽到.....但我自己好擔心就算抽到都係唔靚既卵子。
另1方面就係時間真係有d難就,除非我辭職,但經濟唔許可.............
我可以點...............

大宅

其實我一直有睇中醫但冇改善。我係今年1月 月經量突然好少.... 跟住check fsh好高。
而家c####k埋amh得0. 1。。。。
請問你幾多歲?你有冇睇不育科醫生?

大宅

mercilala 發表於 19-9-11 09:07
我之前睇過婦科,佢反而叫我去睇下中醫調理下,佢話佢都有啲病人都睇中醫而bingo 到,但冇深入問情況係咪 ...

睇中醫同時調理無壞嘅,但我覺得千萬唔好只靠中醫,因為中醫是慢慢調理的,而且中醫亦人夾人。如果好彩搵到個有料亦夾你嘅,好快調理到你嘅身子,但唔好彩嘅話,搵唔岩人,你的代價係拖延了寶貴青春。呢個amh 值不是可以再拖的數值

大宅

Hilarysasa 發表於 19-9-11 09:13

其實我一直有睇中醫但冇改善。我係今年1月 月經量突然好少.... 跟住check fsh好高 ...

真係勸喻,d 咁趕的情況唔好靠中醫。

大宅

Hilarysasa 發表於 19-9-11 09:10

您好,我記得之前都有同你傾過...醫生都有話馬上要幫我谷卵,睇下抽唔抽到.....但我 ...

我都記得你呀。你呢個情況其實已經幾危急,但如果盡快行動,有機會可以挽救到,因我記得你好後生,你子宮應該仲係靚嘅

做ivf 成本
去台灣最平hkd40,000-50000

假期,抽卵,殖入請數日

如走唔開,都可抽咗卵先,而家最趕是你的卵子

你的情況是危急,呢個時候你要做出抉擇。如果真的很想用自己卵子懷孕,你需要考慮是否能辭工(萬一走唔開)及籌出費用做ivf。ivf 不一定會一次成功,很多時要做多次嘗試,但越年輕成功率越大。

但我覺得如果無咁多錢和時間,就不如都先儲卵,那殖入等你再多儲錢有錢時,30幾歲的你也還可以殖入呀。

大宅

係呀,其實我已轉左3個中醫.....另外我2個月前開始食q10 400 mg
琴日係愛x翁醫生初診... 我第1次檢查amh等個半鐘返去睇報告,我真係即刻喊左出黎...
但係我問醫生可唔可以食dhea, 佢話可以食就開左比我。好似好兒戲甘。但我記得你之前講過食dhea應該要check一個指數睇下自己適唔適合先可以食?同埋係咪會有副作用??
我而家個情況定係直接借就算.......

大宅

Hilarysasa 發表於 19-9-11 09:10

您好,我記得之前都有同你傾過...醫生都有話馬上要幫我谷卵,睇下抽唔抽到.....但我 ...

你amh 低,可能要問醫生能否吃dhea 那些去增加卵泡,再加埋促排針藥,希望你可以一次能促得較多卵子,讓你將來使用

你慢慢睇中醫試自然低amh 可以等幾多個cycle? 如果有機會促出多幾顆的卵子,起碼可以趁卵巢停工前去拯救到多d 卵子出來

不過我都要提示一下,ivf 未必一take 能成功,所以這是一個有效的方法,但是一個成本不低的方法。要不要試,要看你個人對生自己基因的小孩有幾堅持。因為如果你不介懷借卵,其實可等你自己卵子無晒先去借嘅,你唔介意的話,就可以等你遲些更有經濟條件去做借卵ivf 也可以,但BB 會有你先生的基因,及另一個女人的基因,無你的基因。

大宅

Hilarysasa 發表於 19-9-11 09:27

係呀,其實我已轉左3個中醫.....另外我2個月前開始食q10 400 mg

翁醫師知道要驗乜 不過佢開藥係鬆手嘅

複式洋房

Hilarysasa 發表於 19-9-11 09:13

其實我一直有睇中醫但冇改善。我係今年1月 月經量突然好少.... 跟住check fsh好高 ...

我同你一樣咁大,但冇睇不育呀我經濟上都唔容許到做ivf, 我老公就叫我去排政府,唉,但排得黎都幾年喇

大宅

係呀,所以我諗住返香港去仁x驗。但都會食住先....
你係咪都係睇翁醫生?

大宅

Hilarysasa 發表於 19-9-11 09:39

係呀,所以我諗住返香港去仁x驗。但都會食住先....

我是有睇佢

大宅

yhyeung 發表於 19-9-11 09:16
真係勸喻,d 咁趕的情況唔好靠中醫。

對,十分認同,中醫真係慢慢調理.... 固本培元....
Sis嘅情況比較趕,要快快取卵。
CoQ10食400mg會唔會唔夠?
我抽卵前3個月食400mg, Amh 2.7, 最後只抽到13粒, 不過質素就幾好嘅。
可能你要加大coQ10份量啊~

你如果雄激素正常,冇多囊卵巢,係可以食dhea ga
我個婦科話dhea係會增加女性嘅雄激素~

另外,我都推薦你飲滴雞精,又冇乜負作用,補充靚蛋白質畀d卵子

大宅

真係巧合,其實我17年排政府,當然冇問題。今年5月開始係政府做IUI, 但每月都話照唔到卵泡... 但佢堅持每次都係叫我等下個月再食排卵藥再照....
我覺得太慢先自己出去睇不育醫生,但一check個amh真係崩潰。

首頁

尾頁

跳至