3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

之前有寫copy book寫下字,最近學校俾功課做,寫幾個A字都寫唔好。。唉

伯爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

唔好執著佢寫得好唔好,最緊要佢肯寫。唔好擦,多讚。佢地小手肌未必夠力,空間感亦未係好掌握,多做小手肌練習會有改善

洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
藍尾巴 發表於 19-9-14 23:17
唔好執著佢寫得好唔好,最緊要佢肯寫。唔好擦,多讚。佢地小手肌未必夠力,空間感亦未係好掌握,多做小手肌 ...

唔好擦 !你講得好岩!
有時見太多家長一開頭就擦 搞到小朋友無信心

伯爵府

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
Janemok 發表於 19-9-15 00:45
唔好擦 !你講得好岩!
有時見太多家長一開頭就擦 搞到小朋友無信心

貼紙/印仔可以係好幫手 我女為左吸印仔,好快手就寫一大版

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 DHA勳章

發表於 前天 13:34 |顯示全部帖子
camanbi 發表於 19-9-10 23:45
之前有寫copy book寫下字,最近學校俾功課做,寫幾個A字都寫唔好。。唉

要寫好一個字.
要考慮埋小朋友手肌係咪已經夠強.
空間感. 手眼協調.

我囡今年k2. 宜家先寫個"十"字, 英文都未寫.

多去公園. 玩串珠都有幫助.

複式洋房

發表於 前天 15:11 |顯示全部帖子
慢慢黎啦,試下比多d獎勵佢會好d嫁

洋房

發表於 前天 17:42 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我個仔k1 ,今日功課叫佢給印仔已經喊到死阿爸咁 都唔知要佢寫仔點算

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

發表於 前天 20:12 |顯示全部帖子
camanbi 發表於 19-9-10 23:45
你要求太高了。
同埋你用三角2B粗鉛筆,會容易寫好多。

用普通HB係難好多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊