懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下大家驚吾驚冇奶出?會吾會食啲咩影響冇奶出 我親戚話我瘦底 味必有奶出.. 如果真係冇奶出 有咩方法

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我超瘦底 ,岩岩生完,仲要開刀生。
生完第3日上奶,一個星期內多到BB食唔晒,最多清到一邊!
體質決定有無奶,多定少!

複式洋房

Elsa324 發表於 19-9-11 01:33
想問下大家驚吾驚冇奶出?會吾會食啲咩影響冇奶出 我親戚話我瘦底 味必有奶出.. 如果真係冇奶出 有咩方法:t ...

我地係哺乳類動物, 一定有奶, 胎盤完成使命後, 乳房就開始工作。至於多奶定少奶就視乎BB埋身次數, 食幾多催乳食物。記住生完要多按摩胸部, 多俾寶寶埋身(即使未上奶), 好快有奶。

男爵府

想問下大家驚吾驚冇奶出?會吾會食啲咩影響冇奶出 我親戚話我瘦底 味必有奶出.. 如果真係冇奶出 有咩方法:t ...

唔好理d廢話,A cup可以係富媽,D cup都可以冇奶,純個人體質.生完B頭2星期多d餵追奶,俾BB啜係最好嘅刺激.健康院有人奶姑娘,多數係年資較深嘅護士又溫柔耐心,你可以問定/生完抱B去健康院時直接搵佢地.唔好以為政府野好hea,近年大力push母乳育嬰,我13年生女時俾人奶姑娘捉住教餵奶(產檢時剔左會餵人奶)幾好ga

別墅

2019新春慶豚圓

其實就算瘦底都可以有奶出,唔好聽d人亂講,最緊係埋身餵多d,俾bb啜,你可以試下飲上奶supplement好似滴雞精果d

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

邊度關肥瘦事呀大把瘦媽係富媽啦!如其聽3姑6婆講,不如積極做多d功課,最有效方法都係密密啜飲多d水

大宅

我超瘦底,168cm,47kg
但係我係富媽,每日有1500ml奶
餵左bb年半呀 多到每日人奶沖涼
相信自己

大宅

2019新春慶豚圓

講真除非係天生勁多奶嘅體質,如果唔係如果想全人奶一定要屋企人幫手做晒其他嘢,如果唔係唔夠瞓一定冇奶㗎

民房

我嘅心態就係順其自然,有就被冇就算,到時都唔知架見步行步

珍珠宮

2019新春慶豚圓

redbus 發表於 19-9-11 10:58
講真除非係天生勁多奶嘅體質,如果唔係如果想全人奶一定要屋企人幫手做晒其他嘢,如果唔係唔夠瞓一定冇奶㗎 ...

咁又唔一定。。。其實好睇媽媽埋身幾密,同埋BB吸啜得好唔好。我第一胎時冇陪月冇工人,自己湊B,全埋身都OK。我唔係特別多奶,而且泵唔出,但真係 keep 住埋身。覺一定瞓唔夠(比普通人嚟講),但埋身餵完自己好快會瞓得好淋,所以就算斷斷續續瞓,又唔會話太攰。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

唔好擔心咁多先。有時間不如多參加醫院、健康院或衛生署搞嘅母乳講座同工作坊,了解哺乳原理同常見嘅謬誤,增加到時成功餵哺機會。

洋房

Margot215 發表於 19-9-11 10:13

其實就算瘦底都可以有奶出,唔好聽d人亂講,最緊係埋身餵 ...

你飲邊隻滴雞精?

複式洋房

回覆樓主:

我都聽過唔係胸大就一定有奶,其實都擔心㗎,不過順其自然啦,到時飲多啲上奶湯同比BB埋身,應該都得嘅,萬一真係唔得就加奶粉

複式洋房

laisausau 發表於 19-9-11 07:00
唔好理d廢話,A cup可以係富媽,D cup都可以冇奶,純個人體質.生完B頭2星期多d餵追奶,俾BB啜係最好嘅刺激 ...

我終於都可以安心啲係咁比啲親戚話同笑 叫我咪慳返啲奶粉錢

複式洋房

Margot215 發表於 19-9-11 10:13

其實就算瘦底都可以有奶出,唔好聽d人亂講,最緊係埋身餵 ...

我會採用提供嘅意見㗎啦 感激

複式洋房

Archung106 發表於 19-9-11 14:59
我都聽過唔係胸大就一定有奶,其實都擔心㗎,不過順其自然啦,到時飲多啲上奶湯同比BB埋身,應該都得嘅,萬 ...

我俾啲親戚笑我胸吾大一定冇奶水出 叫我疊埋心水餵奶粉但係我極想餵母乳

複式洋房

shirleyli_0513 發表於 19-9-11 10:37
我超瘦底,168cm,47kg
但係我係富媽,每日有1500ml奶
餵左bb年半呀 多到每日人奶沖涼

我都係體重冇50 所以俾人睇死 我會俾啲信心自己

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-9-11 11:44
唔好擔心咁多先。有時間不如多參加醫院、健康院或衛生署搞嘅母乳講座同工作坊,了解哺乳原理同常見嘅謬誤 ...

我會留意多啲呢啲活動

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

見咁多專家又問句,上一胎少係咪今胎都會少? 上次仔唔啜但我好努力,始終都唔多

複式洋房

Elsa324 發表於 19-9-11 16:28
我俾啲親戚笑我胸吾大一定冇奶水出 叫我疊埋心水餵奶粉但係我極想餵母乳
...

真係唔關事囉,老實我肥底E cup,我都唔敢講我一定夠奶呀 我覺得關身體狀況事唔關胸大細事

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊