1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我女19個月喇,仲未識講野,淨係da da da...一個單字都講唔到!佢理解力係ok 架,問佢乜乜係邊度識指,就係唔講...平時都有教佢,但佢就係無乜模妨意識...好驚兩歲都未識講,點算?好驚語言發展遲緩...唉~~

大宅

Cherrycherryma 發表於 19-9-11 03:49
我女19個月喇,仲未識講野,淨係da da da...一個單字都講唔到!佢理解力係ok 架,問佢乜乜係邊度識指,就係 ...

我朋友仔仔理解能力唔差
但唔識講野 爸爸媽媽都唔講
睇左醫生 話有嚴重遲緩
一歲半至小識講爸媽了
最好帶佢睇睇醫生
Ps佢仔仔2歲半。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我仔都就19 個月,又係乜都吾識講,連da ma ba 都無。聽指令又ok。2歲去健康院。

別墅

我仔20months都未識講野。唔鐘意理人。叫佢沒反應。好似只活系自己世界裡面。好擔心

大宅

chpolly 發表於 19-9-11 10:07
我仔20months都未識講野。唔鐘意理人。叫佢沒反應。好似只活系自己世界裡面。好擔心 ...

鐘意玩車轆嗎?
會唔會鐘意望住啲野自轉?
會唔會用時不時用腳尖行路

男爵府

Cherrycherryma 發表於 19-9-11 03:49
我女19個月喇,仲未識講野,淨係da da da...一個單字都講唔到!佢理解力係ok 架,問佢乜乜係邊度識指,就係 ...

平時有冇同佢睇圖書圖片卡, 要誇張口型喺佢面前教佢講嘢, 多啲帶佢去超級市場公園遊樂場, 捉住佢手仔一齊摸唔同嘅生果花草樹木狗仔貓仔教佢講生字, 佢有嘗試學你發音或者講到一次個生字,你都要誇張咁讚佢, 每日重複教佢,到佢理解嘅時候就會講出嚟, 我隻仔都係好遲先學講第一個字, 16個半月先第一次過媽媽同奶奶,開始講野後就慢慢增加詞彙,不過發音未必好準
飲奶之前問佢係乜嘢嚟㗎, 每日起身我都會篤住我自己問佢我係邊個, 食餅餅之前都會要求佢講餅餅先有得食

男爵府

chpolly 發表於 19-9-11 10:07
我仔20months都未識講野。唔鐘意理人。叫佢沒反應。好似只活系自己世界裡面。好擔心 ...

媽媽爸爸識講未?
試下帶佢番playgroup 學下聽指令應人名,多d小朋友同佢玩,有音樂跳舞,手腳活動,食餅學守規矩
平時多啲同佢講故事書, 例如佢好為食嘅就喺佢要食餅餅之前要求佢講餅餅, 每次畀奶奶佢之前都話畀佢知呢一支係奶奶, 每次我都會問BB我哋要飲乜嘢呀

大宅

kissapplegirl 發表於 19-9-11 13:38

媽媽爸爸識講未?

我覺得playgroup真係有用,我仔之前19個月時都係講D單字,上左playgroup,有群體生活、學指令、學規矩、老師會用生動有趣既故事、食茶點既餅乾引導小朋友講野或出聲模仿,引導幾次佢就會嘗試講野喇

男爵府

lynnchan 發表於 19-9-11 14:09
我覺得playgroup真係有用,我仔之前19個月時都係講D單字,上左playgroup,有群體生活、學指令、學規矩、老 ...

我覺得上playgroup最有用嘅地方就係你可以學啲老師點樣教小朋友, 老師設計畀小朋友嘅活動其實喺屋企我哋可以跟住做, 導師成日要小朋友食餅前雙手收埋等十秒,阿仔之前係零耐性, 上咗幾堂之後就學識咗等待, 好過我呢啲新手媽咪盲頭烏蠅咁唔知點教阿仔, 我唔係想sell playgroup呀, 只係我作為一個全職媽咪一個星期帶仔仔上一堂, 感覺都幾好玩冇咁悶呀

別墅

試下俾小朋友去玩下playgroup,真係會有進步架,只要佢開心環境下佢會好快學到,加上你係屋企都可以學老師咁教佢,好似食餅餅咁,老師每次都會唱唱一段歌仔再叫佢地數十下,之後派餅要嘗試講謝謝,之前18個月去健康院都唔點識講野,上左playgroup而家就嚟22個月,單未同表達都多左,而家有時自己係度數1-10,雖然唉字一定唔準,但佢會嘗試多左

複式洋房

我女一歲到開始返playgroup, 但都係唔講... 叫佢個名係有反應嘅,肯定唔係聽覺有問題... 我都試過俾餅之前要求佢講餅餅,但佢會唔耐煩死都唔肯講(emoji)(emoji)‍♀️

大宅

我仔仔21個月大,都係講緊BB話
已經日日教佢叫爸爸,媽媽,奶奶......
都係唔肯講
只係肯間中叫吓媽媽
但見佢開始肯講A至Z及英文的1-10
所以無帶佢睇醫生
足兩歲要返健康院見姑娘
希望到時會好D啦

民房

回覆 小雞媽咪 的帖子

我個仔成日將佢喜歡既玩具放喺地上,跟住圍住果樣野跳 camp fire...好似土人跳活祭舞咁....呢排又勁用腳尖行路,又乜都唔識講, ba ma da都冇!好驚有問題!完全無視我地呼喚佢!

大宅

我之前都有類似情況,都分享過俾其他媽媽。 (https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22496011&page=3)

依家我仔已經24個月,佢會講吓短句,或者跟我地學讀新的生字發音,有時甚至會成句咁講﹐例如:媽媽係呢度啦!XXX(物件名)跌咗啦!之類。我諗最緊要係留意佢會唔會肯發音 (例如:玩緊個陣會自己發一D聲音出黎),一開始BB話都唔緊要,只要佢對發音呢樣野唔抗拒,咁就相對易處理一些。

別墅

sarah_cy 發表於 19-9-12 14:49
我之前都有類似情況,都分享過俾其他媽媽。 (https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid= ...

一襟入去發現係我出既文xD
我女而家20個月,都仲剩係識講爸爸 不過係見到佢有其他地方既進步,俾咗啲信心耐性等。佢唔似自閉,嗌佢全名會應會舉手,佢會主動對屋企人同陌生人笑同有眼神接觸,冇玩車轆。呢個月都有發na 同da音,自己有時都會講吓BB話。聽指令如執嘢俾爸爸/媽媽佢識分同做。
繼續等吓先唯有... 我自己就覺得佢2歲都應該會講單字既可能性少過一半。

大宅

我個仔21個月大都係唔識講嘢,但已經比之前二三個月多了發出唔同聲音,會講A-Z, one to ten 呀!
可能我自己本身都是差不多三歳先開口講嘢,遺傳掛。

複式洋房

hins123 發表於 19-9-22 22:38
我個仔21個月大都係唔識講嘢,但已經比之前二三個月多了發出唔同聲音,會講A-Z, one to ten 呀!
可能我自 ...

我去健康院時個姑娘都有咁講過呀 歲半個轉我媽同我一齊去 我媽多口問關唔關媽媽以前細個遲講野事 (因為我都成2歲半先講野) 佢話都有關係遺傳喎
但我地以前遲講野冇所謂入幼稚園又唔晒面試 現家唔同呀嘛所以我都好擔心佢冇學校收

首頁

尾頁

跳至