自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章 BB防敏心得分享勳章

一年容易又中秋,中秋節人月兩團圓當然最開心,不過過節都要注意保護環境,特別是要向熒光棒說不!環保團體調查後揭露,去年每個家庭平均丟棄41.77支熒光棒,估算香港丟棄超過4000萬支熒光棒。早有環保團體提醒,熒光棒極難回收,亦有害環境,希望市民不要於中秋節玩熒光棒慶祝。

急症科專科醫生指出,熒光棒內分別有碳氫化合物及雙氧水,前者可以令熒光棒呈現不同顏色,後者則可以有熒光效果。如果熒光棒裂開,濺出的液體可以引起皮膚紅腫,不慎吃進肚的話可以引起屙嘔肚痛,接觸到眼睛就可以留下疤痕,影響視力。

子爵府

大家真係不要再玩啦

男爵府

catvv 發表於 19-9-11 10:03
一年容易又中秋,中秋節人月兩團圓當然最開心,不過過節都要注意保護環境,特別是要向熒光棒說不!環保團體 ...

依家啲人不停破壞地鐵設施、都係破壞緊環境、又唔見啲環保團體出嚟嘈

公爵府

Pink_Cake 發表於 19-9-11 10:11
依家啲人不停破壞地鐵設施、都係破壞緊環境、又唔見啲環保團體出嚟嘈

係喎!
之前都谂呢點!!

真心吾明

公爵府

回覆樓主:

依家用電話都得啦。。

最好d電話遲d整到有唔同色既燈。。

取代曬熒光棒就最好。。

子爵府

Pink_Cake 發表於 19-9-11 10:11

不能因為亞馬遜大火, 就覺得燒乜都無問題吧。
人心、天氣已夠極端, 何苦令自己的思維都陷入極端呢?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

無玩好多年,真係唔應該出

伯爵府

回覆樓主:

已經無玩幾年啦…但99上年仲買,我堅決say no,但人地仔女要玩,我阻止唔到

侯爵府

呢幾年都無買了,以後亦不會買。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

已經冇玩好耐
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

arron媽 發表於 19-9-11 10:34
不能因為亞馬遜大火, 就覺得燒乜都無問題吧。
人心、天氣已夠極端, 何苦令自己的思維都陷入極端呢?
...
啱,自己對自己所作所為負責,係人性嘅美德,不用每作比較

人最大嘅能力係選擇權,獲取相關了解及知識後,作出相應選擇

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

已經無買幾年

別墅

大纜都扯唔埋都可以拎來講,做好自己先

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

MM2H 發表於 19-9-11 11:04
啱,自己對自己所作所為負責,係人性嘅美德,不用每作比較

人最大嘅能力係選擇權,獲取相關了解及知識後, ...

侯爵府

親子王國15週年勳章

無玩幾年了, 希望繼續多啲宣傳, 少啲人玩瑩光棒

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

catvv 發表於 19-9-11 10:03
一年容易又中秋,中秋節人月兩團圓當然最開心,不過過節都要注意保護環境,特別是要向熒光棒說不!環保團體 ...

無買熒光棒好多年
不要從別人的嘴裡去認識我

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無玩瑩光棒

禁止發言

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

禁止訪問

伯爵府

「去年每個家庭平均丟棄41.77支熒光棒,估算香港丟棄超過4000萬支熒光棒。」

唔係話?點解可以玩咁多支?

首頁

尾頁

跳至