論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

11/9更新
真係工人到港,識咩朋友真係好重要
尋晚此工人先whatsapp我,要求我俾release letter佢,我回覆release letter已交入境處,我係無需要俾你,佢又洗出佢要挾人嘅本領,同我講如果我唔俾,要我改過佢張機票,話自己有權14日內喺香港搵工!
當日我同佢agree咗機票總之會喺炒佢之後14日內提供,佢又再反口唔認自己講過同應承過啲乜嘢!到最後我問agent,原來agent都俾咗我fax去人民入境嘅termination form and letter俾佢!所以我照樣send返俾佢,佢仲厚臉皮嗌我translate返封信做英文!我當然無理佢!
此工人現正搵工!大家一定要小心留意!

男爵府

hahayik 發表於 19-9-11 10:57
11/9更新
尋晚此工人先whatsapp我,要求我俾release letter佢,我回覆re ...

此菲律賓工人Ape, Maria Carla Agabon, 出生日期1983年9月25號,喺我屋企工作咗4個月12日,終於忍無可忍賠錢即炒!

此工人性格衝動,固執,唔聽指令,做事馬虎!Interview時已經知道自己要照顧初生女嬰,家務其次,但係佢全無經驗,even自己有兩個兒子,一個六歲,一個十歲!當時囡囡出生後,我更聘請陪月姨姨提供多一個月在職培訓,佢唔識煮飯,唔識買餸,亦唔願意學!做錯事唔認!大話連編

以下係四個月來的工作表現,同解僱佢的導火線

男爵府

hahayik 發表於 19-9-11 11:00
此菲律賓工人Ape, Maria Carla Agabon, 出生日期1983年9月25號,喺我屋企工作咗4個月12日,終於忍無可忍賠 ...

1, 因為我係全人奶,所以泵咗出來嘅人奶一定要小心處理,每次要拿捏好時間把人奶從雪櫃中取出來解凍,由於我知道佢比較蠢嘅關係,所以每一天我都把特定份量的人奶到在奶樽存放在雪櫃!
由於我知道佢工作能力有限,所以我在外再聘請保母姨姨幫我五個半月大的女兒進行加固,保姆姨姨第一次來到我家,佢已經好有警覺性,我女兒還未熟習保母所以哭泣,工人便一手把女兒搶回來抱,亦都提醒佢,要待姨姨完成固體食物,才可把雪櫃內人奶取出解涷,事前一日已whatsapp, 面對面提醒佢

男爵府

hahayik 發表於 19-9-11 11:03
1, 因為我係全人奶,所以泵咗出來嘅人奶一定要小心處理,每次要拿捏好時間把人奶從雪櫃中取出來解凍,由於 ...

到晚上質問佢嘅時候佢依然唔認,還推卸責任到姨姨身上,同佢對質說攝錄機已經拍下你還不承認,佢竟然話唔知道攝影機點解會影到佢咁!更要挾我說如果我覺得佢做得不好佢可以返菲律賓!

2, 佢總共五次因為工作出錯,當我指證佢時,都跟我說自己已經做得最好,如果我覺得佢不好,佢要求我解僱佢,送佢回菲律賓,到我跟佢說不要再要挾我了,我解僱你,佢又會說可以改,要求留下

男爵府

hahayik 發表於 19-9-11 11:04
到晚上質問佢嘅時候佢依然唔認,還推卸責任到姨姨身上,同佢對質說攝錄機已經拍下你還不承認,佢竟然話唔 ...

3, 每日至少半小時在工作時間內,尤其當我女兒睡覺,佢便會玩手機,每次至少半小時或以上

4, 清潔求其,playmat下面從來無清潔,佈滿頭髮,佢自己長頭髮,頭髮甩咗,痴喺我嘅毛巾,地拖上面,甚至溶室昇盆,可以唔清潔

5, 無心學習買餸煮餸,太太嗌佢一同去街市幫手,佢面露不悅,表現唔願意去

6,挑食,同佢外出食飯,通常都會俾佢自己選擇食物,如佢挑選不合口味,佢會食兩啖就唔食

男爵府

hahayik 發表於 19-9-11 11:05
3, 每日至少半小時在工作時間內,尤其當我女兒睡覺,佢便會玩手機,每次至少半小時或以上

4, 清潔求其,p ...

7, 令我炒佢嘅導火線係佢幫我女兒換尿片,不論陪月,我先生同我自己,都有示範過点樣換尿片先正確,有日,在佢更換尿片時,我發現囡囡下身近肛門位置,有一條血痕,皮也脫了一片,正在流血,我估計係佢的指甲刮到我女,當然佢死口不認,一日佢會幫我囡囡換八條尿片或以上,如大便佢一定會抱我囡囡去沖水,我囡兒整個生殖器紅腫,我同先生認為佢每次洗完都沒有抹乾,亦洗得太頻密,已經同佢解釋過唔應該咁做,但佢唔聽,認為自己所做嘅無問題,又講我女兒沒有哭泣,就沒有問題!而且每次我都見住佢會把清潔棉重用不斷抹我囡兒下體,咁樣好易會發炎或導致尿道炎,佢覺得無問題

男爵府

hahayik 發表於 19-9-11 11:05
7, 令我炒佢嘅導火線係佢幫我女兒換尿片,不論陪月,我先生同我自己,都有示範過点樣換尿片先正確,有日, ...

8,所有人奶係我自己每朝親自入樽,我只會預多,因為明白Bb胃口會有時食得多,有時食少啲,講過好多次喺45分鐘內,Bb食唔哂可以由佢,但佢堅持塞Bb食奶,不管Bb如何反抗,佢依然要塞bb食,甚至奶由Bb口中流出,佢都無理,連我在場叫佢停佢都唔聽!而我一直表明唔介意Bb食淨奶,食淨嘅可以留起俾bb沖涼!佢的性格自我,太有自己一套

9, 自把自為,Bb未發育完全,屋內根本唔應該用香氛,有日唔知佢買咗個咩香精座返來,我嗌佢不如adjust吓個香味或者唔好用,佢已經黑面,話無問題

男爵府

hahayik 發表於 19-9-11 11:06
8,所有人奶係我自己每朝親自入樽,我只會預多,因為明白Bb胃口會有時食得多,有時食少啲,講過好多次喺45 ...

10, BB衫未乾就收,導致發毛,已經嗌佢晾長時間一点,但佢經常大半日就收

11, 個人衛生差,雨傘唔晾乾,滴水咁收埋喺房間,係我解僱佢之後喺佢房間搵到,Bb沾滿食物的口水肩佢洗都唔洗就咁掉在Bb待洗嘅衫度隔過夜

佢表現一直未如理想,⼀直俾機會佢改善,但態度越來越差,亦越來越懶散,休息日又不定時回家,來咗短短四個月,淨係鞋買多達十對,手袋衫褲亦買許多,到走嗰一刻,爆喼,好記得當晚炒佢,佢走嗰時係9:30pm,佢話我犯法,太夜唔可以趕佢走,但agent清楚講明無這條例,佢仲厚臉皮想坐的士,而我已賠足 allowance

我已買機票俾佢11號返菲律賓,希望各僱主見到要認真考慮!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝提醒 早走早着

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

請著呢d真係激死

侯爵府

hahayik 發表於 19-9-11 11:06
10, BB衫未乾就收,導致發毛,已經嗌佢晾長時間一点,但佢經常大半日就收

11, 個人衛生差,雨傘唔晾乾, ...

依D唔死都冇乜用

男爵府

bigyanb 發表於 19-9-12 21:17
依D唔死都冇乜用

佢真係無乜嘢做架咋,飯都煮埋佢食,我似工人多過佢

大宅

我發覺呢個民族D人10個有9個係咁 佢地係黎呃飲呃食 淨係識好食懶飛 個國家咁L窮真係有得解

別墅

我相信好多請左工主既僱主好有共鳴, 呢d 人真係唔負責任、又厚面皮。
我個個仲會最佳女主角上身,前一秒喊哂口話會改會改,下一秒即變氣場呀姐,黑哂面撓哂手駁你咀。係咪有精神分裂架?

大宅

Pigpigpigx2 發表於 19-9-18 08:40
我相信好多請左工主既僱主好有共鳴, 呢d 人真係唔負責任、又厚面皮。
我個個仲會最佳女主角上身,前一秒喊 ...

完全同意吖﹗

大宅

hahayik 發表於 19-9-11 10:57
11/9更新
尋晚此工人先whatsapp我,要求我俾release letter佢,我回覆re ...

月同我個個半月菲一樣,不停r termination letter。估計你3個月後應該會收到財仔追數信

首頁

尾頁

跳至