懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下大家頭三個月請左幾多日病假?(冇作小產既情況下)

我自從通知左老細有左之後
老細既態度明顯地對我超級差
係懷孕頭3個月 我只係因為腸胃炎早退左兩次同柯得太勁請左一日病假
每次都有醫生紙 點知老細竟然覺得我請假太多而話我 仲問我產假點 又覺得兩個幾月產假太多 好痴線
我自問嘔到半死又頭暈都照返工
請果一日病假就要比人話 真係好辛苦

別墅

唔係啊嘛三個月請咗三次病假都叫多,我啲同事正常人一個一個月兩日至少啦

複式洋房

我係最少一個月請兩日...因為一日政府產檢,一日私家產檢

複式洋房

香港在職媽媽真係好慘,我自己係作小產所以都放左2 星期病假 (emoji)

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

頭三個月都請左病假 因為唔想太累又想陀穩左先 第四個月開始番工 產檢拎全日 病假無請

大宅

我嘔到返唔到工,加上之前小產過,又高齡,所以我屋企樓下家庭醫生開得好手鬆,成日開4-7日比我休息,有假我會照放,因為真係太辛苦。
加上,如果病假寫左咁多日,即係有需要,聽過話,如果要返工,係要搵醫生寫紙證明係適合,不過我無確認過真假。

複式洋房

pklan 發表於 19-9-11 12:16

唔好理, 照請假, 最緊要自己同BB。 我個時嘔+ 發燒, 差唔多日日請, 唔鬼理佢。 最多生再搵其他工, 唔好諗咁多

複式洋房

啲老細就係咁衰㗎,平時都唔畀我哋點請病假㗎,半年請咗3日咋,就會畀人口頭「溫馨提示」。真心想頂佢囉,半年3日係一個月請一日m痛都唔夠用啦!

我頭3個月作小產請咗總共9日病假,有4日係留院,淨低嗰5日都係政府醫生開嘅假紙,其中一個老細都畀少少說話我聽。仲話咩我打算明年先結婚,咁呢胎冇咗都唔緊要。。。乜料呀

複式洋房

health.com 發表於 19-9-11 12:45
香港在職媽媽真係好慘,我自己係作小產所以都放左2 星期病假 (emoji)

最慘係我產檢都冇請假 盡量book最早既時間 跟住返工

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

pklan 發表於 19-9-11 16:01

你太好人,我如無意外,產檢放足全日,老細有出口術話到診紙只可半日,一係最早檢查下午返工,一係最遲上午返工,我話我會提供醫生証明佢就無野講。我已經無同佢請私家產檢,全部政府醫生紙,不過就無不適到返唔到工,但因為我有啲前科,之後都會多少少返去檢查,但會照請假

複式洋房

pklan 發表於 19-9-11 16:01

產檢我都冇請假呀,但太攰自己番工頂唔順反而會考慮,我點都會自己健康行先

複式洋房

第二個月請左6日SL,政府產檢就無得請,因為公司唔接受到診紙

複式洋房

3個月請左10日病假唔, 遲d 會一個月兩日,生前可以再攞多幾日添 (emoji) 返工太遠,太攰了 (emoji)‍♀️

大宅

MommyPanel勳章

Babyfish2020 發表於 19-9-11 18:15
第二個月請左6日SL,政府產檢就無得請,因為公司唔接受到診紙

政府產檢有出病假紙架渦,次次都問我一日定半日添

複式洋房

2019勳章

呢家8個月,一個星期at least 1日s/L, 有時2日,我番工要行,太攰,好辛苦

大宅

2019新春慶豚圓

無辦法啦,公司同老細問題~
你系無問題的~視乎你生完仲想唔想系呢間公司做野,想都要挨下,辛苦d,有得揀唔做,轉工,可以唔洗理

複式洋房

MS10 發表於 19-9-11 18:27
政府產檢有出病假紙架渦,次次都問我一日定半日添

政府要當日檢查係見醫生先可以有病假紙,如果只係姑娘做檢查就得到診紙(東區醫院係甘)

大宅

MommyPanel勳章

Babyfish2020 發表於 19-9-11 20:51
政府要當日檢查係見醫生先可以有病假紙,如果只係姑娘做檢查就得到診紙(東區醫院係甘)
...

我係QE每一次都拎到病假紙,無見到醫生都有,你話要,姑娘就會叫醫生一陣開架啦

複式洋房

Babyfish2020 發表於 19-9-11 20:51
...

廣華見姑娘都有醫生紙,第一次照頸皮多數係姑娘做,佢叫我出去等一陣,等醫生黎到簽俾我。
上午睇醫生可以揀半日定全日,下午睇醫生只可以比下午醫生紙。

男爵府

公司老細都有問題
你人太好喇~跟本唔需要放係心
佢有佢比説話你聽
你有你照請假(記得跟足交醫生紙)
你要記住自己同BB先係最重要

我公司啲大肚婆係4日7日咁請...一個月都唔知有冇返到2個星期...就算返左工都會唔舒服早退
呢啲情況係直到生...

我公司個個有左都咁請...工作辛苦,車程耐...唔請假冇人會可憐你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊